Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η βία στην Ουκρανία κορυφώνεται και η Μόσχα ετοιμάζεται...

ΗΠΑ και Ευρώπη προκαλούν την τύχη τους δημιουργώντας προβλήματα στην "αυλή" της Μόσχας
Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί εάν η "αρκούδα" αποφασίσει να απαντήσει στις προκλήσεις.

O D. Cameron καλεί την ουκρανική κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε σήμερα τις ουκρανικές αρχές να αποσύρουν τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει τους διαδηλωτές στο Κίεβο, διαμηνύοντας στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι η υφήλιος παρακολουθεί στενά τις ενέργειές του.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για τις σκηνές τις οποίες παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται στην Ουκρανία» είπε ο Κάμερον σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η βία από όλες τις πλευρές είναι εντελώς απαράδεκτη και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να αποσύρει τις κυβερνητικές δυνάμεις και να αποκλιμακώσει την κατάσταση».

«Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν θα πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία ότι η υφήλιος παρακολουθεί τις πράξεις του και ότι όσοι ευθύνονται για τη βία θα λογοδοτήσουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, που θα συμμετάσχει στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της Ουκρανίας αύριο, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τη βία που άσκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 26 άνθρωποι.

Ο Κάμερον κάλεσε τον Γιανουκόβιτς να προχωρήσει σε περαιτέρω συνομιλίες με την αντιπολίτευση ώστε να προκύψει συμφωνία για πολιτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν τις «δημοκρατικές προσδοκίες του ουκρανικού λαού», όπως είπε.

«Πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη δέσμευση στο κράτος δικαίου, στο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις πολιτικές ελευθερίες» τόνισε ο Κάμερον. «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τον άμεσο τερματισμό της βίας ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο ο Barroso
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του ζήτησε "να βάλει άμεσα τέλος στη βία".

Ο Μπαρόζο υπενθύμισε στον συνομιλητή του "τη συγκεκριμένη ευθύνη που βαραίνει την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει τη βία και να εγγυηθεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες", μία ημέρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που στοίχισαν τη ζωή σε 26 ανθρώπους.
Ο Μπαρόζο προειδοποίησε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι Βρυξέλλες "θα αντιδράσουν σθεναρά στην επιδείνωση της κατάστασης" και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο εκτάκτως για να συζητήσουν "στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία".

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει εξάλλου ότι ο πρόεδρός της μετέφερε στον Γιανουκόβιτς "την κατάπληξη και την ανησυχία του" για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην Ουκρανία και "καταδίκασε τη χρήση βίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης".

Hollande και Merkel καταδίκασαν τις "απαράδεκτες πράξεις" στο Κίεβο
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ «καταδίκασαν» σήμερα τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα «τιμωρηθούν» στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι.

«Στην Ουκρανία σημειώθηκαν αχαρακτήριστες, απαράδεκτες, ανυπόφορες πράξεις. Βία, βαρβαρότητα, καταστολή. . . η καγκελάριος και εγώ, μαζί με τις κυβερνήσεις μας, καταδικάζουμε όλες αυτές τις πράξεις και την καταστολή που προέρχεται από το καθεστώς», δήλωσε ο Ολάντ.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών που υποφέρουν» στο Κίεβο, διαβεβαίωσε η Μέρκελ.
«Όσοι διέπραξαν αυτές τις πράξεις και ετοιμάζονται να διαπράξουν άλλες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν», προειδοποίησε ο Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το θέμα των κυρώσεων, το επίπεδό τους και ο στόχος τους» θα αναφερθούν στην αυριανή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο «όσους είναι υπεύθυνοί για τη βία», ενώ υπογράμμισε ότι η άμεση απειλή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του ουκρανού πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει στόχο να δείξει στο Κίεβο ότι η ΕΕ είναι σοβαρή όσον αφορά την ανάγκη οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

«Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συζητήσουν για συγκεκριμένες κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί πως η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Όμως μόνο οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές», πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος τόσο με την αντιπολίτευση όσο και με την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς ώστε να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τα χθεσινά βίαια επεισόδια στο Κίεβο
Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε σήμερα την «εντελώς εξωφρενική» βία στο Κίεβο κι επανέλαβε την έκκλησή του προς τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να κηρύξει εκεχειρία και να συζητήσει με την αντιπολίτευση.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφαλείας, δήλωσε: «οι σκηνές τις οποίες παρακολουθήσαμε χθες στο Κίεβο είναι εντελώς εξωφρενικές και δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα στην ουκρανική κυβέρνηση ότι είναι ευθύνη της να επιτρέψει στους ανθρώπους να διαδηλώσουν», πρόσθεσε ο Ρόουντς επί του προεδρικού αεροσκάφους.

«Είμαστε αντίθετοι στη βία από όλες τις πλευρές, όμως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποσύρει τα μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεκινήσει ουσιαστικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι (η κυβέρνηση) δεν απαντά στις νόμιμες προσδοκίες τους», σημείωσε ο Ρόουντς.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα με πολλή προσοχή, περιλαμβανομένων των ατόμων που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνα για η βία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να λάβουμε μέτρα εναντίον των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι βίαιες πράξεις στην Ουκρανία. Μεταξύ των μέτρων που διαθέτουμε περιλαμβάνονται οι κυρώσεις», υπογράμμισε.

Ο Ρόουντς είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν επίσης να δουν τη Ρωσία να υποστηρίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι το μήνυμα που στείλαμε στους Ρώσους είναι και ότι δεν είμαστε σε ανταγωνισμό για το μέλλον της Ουκρανίας. Ειλικρινά μέλημά μας είναι ο λαός της Ουκρανίας να μπορεί να καθορίζει το μέλλον του και όχι κάποιος εξωτερικός παράγοντας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ρόουντς βρίσκεται στο προεδρικό αεροσκάφος μαζί με τον Ομπάμα και κατευθύνεται προς το Μεξικό, όπου ο αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει σήμερα σε μια σύνοδο με τον μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

Ο Ομπάμα θα αναφερθεί από το Μεξικό στην κρίση στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο Ρόουντς.

Από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν επέκρινε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο CNN, ενώ επεσήμανε ότι «ο πρόεδρος θα πρέπει να εργαστεί με το Κογκρέσο για να προετοιμάσει μια σειρά κυρώσεων που θα επιβληθούν, εκτός κι αν σταματήσει η βία».

«Πρέπει να πάρουμε το μέρος των διαδηλωτών και ο Γιανουκόβιτς, που τροποποίησε το Σύνταγμα για να δώσει σχεδόν όλες τις εξουσίες στον πρόεδρο, πρέπει να εκχωρήσει» ένα μέρος των εξουσιών αυτών, πρόσθεσε ο Μακέιν.
Ένας άλλος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, ο Μάρκο Ρούμπιο, πίεσε «την κυβέρνηση Ομπάμα να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει, μεταξύ αυτών και τις κυρώσεις, ώστε να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι για τη βία στην Ουκρανία».

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρώπη, όχι στη Ρωσία (του προέδρου) Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ΗΠΑ είναι αλληλέγγυες σε αυτούς που επιθυμούν την ελευθερία, ακόμη και με τίμημα την ασφάλειά τους», υπογράμμισε ο Ρούμπιο σε ανακοίνωσή του.

"ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ" - ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΜΟΣΧΑ
Στην ερώτηση "τι θα κάνατε κύριε Κάμερον, εάν γινόταν τα ίδια στο Λονδίνο", φυσικά δεν υπάρχει απάντηση, αφού ο βρετανός πρωθυπουργός θα απαντούσε σε αυστηρό τόνο πως δεν δέχεται υποδείξεις για το πως πρέπει να συμπεριφερθεί και να πατάξει εκείνους που θέλουν να βλάψουν την χώρα του...
Κάποιοι από την Ευρώπη (βλ. Γερμανία), αλλά και πέραν του Ατλαντικού (βλ. ΗΠΑ), αποφάσισαν να δώσουν ένα δυνατό χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, δημιουργώντας μία ακόμη "πορτοκαλί" επανάσταση, εξόφθαλμα προσχηματική, μέσα από την οποία ευελπιστούν να απόκομίσουν πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Μόνο που, αυτή η κίνηση θεωρείται ως κίνηση - πρόκληση απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος έχει δώσει σαφείς προειδοποιήσεις για απομάκρυνση οποιασδήποτε εμπλοκής δυτικών χωρών στην Ουκρανία...
Ο Πούτιν περιμένει να τελειώσει η Ολυμπιάδα του Σότσι. Η κίνηση - αντίδρασή του, είναι προφανές ότι σχεδιάζεται με απόλυτη λεπτομέρεια, αναμένεται αμέσως μετά τη λήξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και κανείς δεν αμφιβάλει πως θα είναι σε απόλυτο βαθμό ισχυρή (και ίσως παραδειγματική). Μέχρι τότε, οι διάφοροι Κάμερον, η Μέρκελ και ο Ομπάμα, μπορούν να χαίρονται και να ελπίζουν πως θα κατορθώσουν να κάμψουν την ουκρανική κυβέρνηση πριν να παρέμβει η Μόσχα. Απλά, ελπίζουν ότι θα κόψουν την Ουκρανία στη μέση πριν η Μόσχα αναλάβει πρωτοβουλίες... 
Και αυτή η αντίδραση του Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει στα στενά σύνορα της Ουκρανίας...