Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Οι έξι εκλογές "φωτιά" του 2014


Ευρωεκλογές-2.
Τα σημαντικότερα γεγονότα του έτους που διανύουμε
θα καθοριστούν από τις εκλογικές αναμετρήσεις
 –αφενός μεν από τις Ευρωεκλογές, όπου θα κριθεί 
η τύχη του ευρώ, αφετέρου από τις εθνικές στις 
Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Τουρκία και Ν. Αφρική
.
Το «κίνημα της τσουγκράνας» στην Ιταλία, η οργάνωση αντίστασης εναντίον της λιτότητας που δημιουργήθηκε στη Σικελία με σύμβολο ένα δίκρανο (άρθρο), ανέφερε πως «η Ιταλία είναι μία χώρα σκλαβωμένη σε εύπορες εβραϊκές οικογένειες – σε πλούσιους Εβραίους τραπεζίτες».
Θορυβημένη η ιταλική κοινότητα των Εβραίων, με κείμενο της στην εφημερίδα «La Repubblica», χαρακτήρισε την έκφραση αυτή ως «επαίσχυντη» – λέγοντας πως με τον συγκεκριμένο τρόπο γίνεται προσπάθεια επαναφοράς μίας ναζιστικής εποχής, μίας ιστορικής περιόδου που χαρακτηριζόταν από το θάνατο, από τη βία και από το ποδοπάτημα των πλέον στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παρότρυνε δε τους οπαδούς της κίνησης να επιδείξουν μία βαθύτερη αίσθηση δυσφορίας, σε τοποθετήσεις που υιοθετούν βίαια αντισημιτικά στερεότυπα.
Ο εκπρόσωπος τώρα των διαδηλωτών, ο οποίος έκανε τα αντισημιτικά σχόλια, επέμενε λέγοντας «Θέλουμε να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να ανακτήσουμε την εθνική κυριαρχία της Ιταλίας, η οποία είναι σκλάβος τραπεζιτών όπως οι Rothschild. Θεωρούμε περίεργο το γεγονός πως οι πέντε ή έξι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη είναι Εβραίοι».
Πρότυπο του συγκεκριμένου είναι ο ηγέτης της Ουγγαρίας, η κυβέρνηση του οποίου αφενός μεν μάχεται ανοιχτά τους τραπεζίτες, αφετέρου έχει κατηγορηθεί πως δεν τοποθετείται αποφασιστικά εναντίον των αντισημιτικών κινημάτων στη χώρα της.
Οι μαζικές διαδηλώσεις τώρα του κινήματος της τσουγκράνας την Ιταλία τη Δευτέρα βύθισαν αρκετές πόλεις στο χάος – με πολλούς διαδηλωτές να εκσφενδονίζουν πέτρες και μπουκάλια στα κεντρικά γραφεία του ιδιωτικού οργανισμού είσπραξης φόρων (η ιδιωτικοποίηση της είσπραξης φόρων μάλλον προωθείται και στην Ελλάδα - κάτι που συμπεραίνεται από τα πρόστιμα καθυστέρησης πληρωμών που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, επί πλέον των τόκων).
Είναι προφανές πως οι οπαδοί του κινήματος αυτού στη  Ιταλία, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα κόμματα, ενώ αυξάνει συνεχώς τη δύναμη του, θέλουν να σταματήσουν τη θεραπεία με το χάπι της λιτότητας – όταν οι Έλληνες έχουν αποδεχθεί το χάπι του ΔΝΤ, παρά το ότι γνωρίζουν πως έχει οδηγήσει όλες τις χώρες μέχρι σήμερα σε έναν οδυνηρό θάνατο.
Ειδικότερα, όταν δεν υπάρχει απολύτως κανένα κράτος στον πλανήτη, το οποίο να μην λεηλατήθηκε ολοσχερώς μετά την εισβολή του ΔΝΤ, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει έστω και ένας Έλληνας, ο οποίος να τάσσεται υπέρ των μέτρων που επιβάλλει το «ταμείο» με τα μνημόνια του – εκτός εάν έχει προδώσει την πατρίδα του, συμμαχώντας με τους διαβόλους έναντι ανταλλαγμάτων.
Συνεχίζοντας, το 2013 ήταν αναμφίβολα το έτος των κεντρικών τραπεζών (ανάλυση) – ειδικά όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες οικονομίες οι οποίες, έχοντας υποστεί τη θανατηφόρο θεραπεία του ΔΝΤ, είναι εντελώς εξαρτημένες από το αμερικανικό ναρκωτικό (ρευστότητα της Fed).
Σύμφωνα τώρα με αρκετούς, το 2014 θα είναι το έτος των εκλογών – αφενός μεν στην Ευρώπη, όπου οι ευρωεκλογές θα κρίνουν το μέλλον του κοινού νομίσματος, αφετέρου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Το γεγονός ότι το χρηματιστήριο της Βενεζουέλας (διάγραμμα που ακολουθεί), η οποία υποφέρει από έναν τερατώδη πληθωρισμό, ήταν το πρώτο σε αύξηση το 2013, δείχνει μία άλλη διάσταση του θέματος.
.
Χρηματιστήριο Βενεζουέλας
.
Εκλογές τώρα εντός του 2014 έχουμε στην Ινδονησία τον Απρίλιο, στην Ινδία το Μάιο, στη Ν. Αφρική το δεύτερο τρίμηνο, στην Τουρκία τον Αύγουστο και στη Βραζιλία τον Οκτώβριο.
Στην Ινδονησία εκλέγεται τον Απρίλιο το κοινοβούλιο, ενώ τον Ιούλιο ο πρόεδρος – ενώ φαίνεται πολύ δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Η χώρα είναι αρκετά φτωχή (διάγραμμα), με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται να μην είναι εύκολο να δρομολογηθούν.
.
Ποσοστό φτωχών στην Ινδονησία το έτος 2011. (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Ποσοστό φτωχών στην Ινδονησία το έτος 2011.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
.
Οι μεγαλύτερες ελπίδες των επενδυτών αφορούν τη Ινδία – στην οποία θα μπορούσε να κερδίσει το φιλικό με τις διαρθρωτικές αλλαγές κόμμα. Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μειώθηκε στο 4,4% στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 (από 4,8% προηγουμένως), το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιορίσθηκε αισθητά, ενώ η ραγδαία πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος βοήθησε τις εξαγωγές. Παράλληλα, η κυβέρνηση μείωσε τις εισαγωγές χρυσού, υιοθετώντας απαγορευτικά μέτρα, έτσι ώστε να περιορισθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου – οπότε οι μελλοντικές προοπτικές της χώρας δεν είναι πλέον τόσο αρνητικές.
Στη Ν. Αφρική φαίνεται πως θα κερδίσει η κυβερνητική συνεργασία, οπότε δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα. Στην Τουρκία βέβαια η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, όπως έχουμε αναφέρει σε πολλές αναλύσεις μας (Θρησκευτικές απειλές). Τέλος στη Βραζιλία, η οποία κινδυνεύει να υποβαθμιστεί από τις εταιρείες αξιολόγησης, επειδή δεν μπορεί να ελέγξει τον προϋπολογισμό της, μάλλον θα κερδίσει το κυβερνητικό κόμμα.