Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ερντογάν απειλεί με απελάσεις πρεσβευτών.

σχόλιο Γ.Θ : Είναι να ανατριχιάζει κανείς με την προόρηση του αγαπημένου μας Γέροντα, που έλεγε για τις πρεσβείες που θα ανακληθούν. Προτού εμφανιστεί στον πολιτικό χάρτη της τουρκιάς ο Ερντογάν, ο αγαπημένος μας Γέροντας, με την χάρη του Κυρίου "πληροφορήθηκε" και τι θα κάνει!

Η ανησυχία και η νευρικότητα του Ερντογάν τον καθιστούν ικανό για όλα!
Η Αθήνα πρέπει να προετοιμαστεί για ακραίες κινήσεις του τούρκου πρωθυπουργού.
Συνεχίζονται οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις εμπλεκομένων με το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Ο τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος και νευρικός και διαβλέπει συμμετοχή ξένων κρατών σε απόπειρα κατασπίλωσης και πτώσης της κυβέρνησής του. Το πολιτικό δράμα του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει αρκετά "επεισόδια" και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφερόμενοι στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία λένε πως "ο Ερντογάν θα πρέπει να πάρει το μήνυμα εγκαίρως, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή και το τέλος θα είναι πολύ δυσάρεστο για τον τούρκο πρωθυπουργό, εάν δεν αποχωρήσει οικειοθελώς από την εξουσία"...

Προφυλακίστηκαν οι γιοί δύο υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, καθώς και 13 ακόμη ατόμων, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας στους κόλπους των κρατικών λειτουργών, μετέδωσε το CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης. 

Εκτός απ' αυτά τα δύο πρόσωπα, άλλα 14 προφυλακίσθηκαν επίσης σήμερα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας τράπεζας Χαλκ Μπανκασί Σουλεϊμάν Ασλάν, και ο αζερινής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζεράμπ. 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς δεσμεύτηκε, εν τω μεταξύ, ότι δεν θα γίνουν κινήσεις για να μπλοκαριστεί η έρευνα. «Θα σεβόμαστε πάντα κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης και δεν θα εμπλακούμε σε καμία προσπάθεια να μπλοκάρουμε τη διαδικασία» ανέφερε. O ίδιος έκανε λόγο για «σχεδιασμένη επιχείρηση κατά το πρότυπο του ψυχολογικού πολέμου που έχει για στόχο τη φθορά της κυβέρνησης». Απέφυγε, όμως, να κατονομάσει αυτούς οι οποίοι κατά την άποψή του διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης. Η δήλωση έγινε κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα υπό τον Ερντογάν με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης. Ακολούθως ο Μπουλέντ Αρίντς επανήλθε λέγοντας ότι οι δηλώσεις του σχετικά με την έρευνα για εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς δεν έχουν στόχο το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Είναι λανθασμένο να γίνεται στις δηλώσεις μου μια ερμηνεία που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σύγκρουση με την κοινότητα», είπε αναφερόμενος στο Χιζμέτ, το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν, το οποίο σύμφωνα με υποστηρικτές του έχει εκατομμύρια μέλη.

Ωστόσο, κοινό σημείο στην Τουρκία είναι πως οι εξελίξεις εντάσσονται στη σύγκρουση μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, «πόλεμος» που δεν φαίνεται πλέον να έχει επιστροφή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε μερικούς πρεσβευτές στην Τουρκία για ανάμιξη σε «προκλητικές πράξεις» και τους προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να τους απελάσει, ενώ διευρύνεται η έρευνα για διαφθορά στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά σε 24 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι δύο υπουργών.

Την προηγούμενη είχε κατηγορήσει ανοιχτά τις ΗΠΑ και τον πρεσβευτή τους στην Αγκυρα Φράνσις Ριτσιαρντόνε ως υπεύθυνους για την συνομωσία. Την ίδια ημέρα, τέσσερις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες καλούσαν την κυβέρνηση να τον πετάξει έξω από τη χώρα επειδή, όπως αποκάλυπταν, είχε πει σε διπλωμάτες κεκλεισμένων των θηρών ότι σύντομα θα παρακολουθούσαν την «πτώση της αυτοκρατορίας».

Ο Ερντογάν είναι συγχυσμένος με τις ΗΠΑ όχι μόνο λόγω των δηλώσεων που φέρεται να έκανε ο Ριτσιαρντόνε αλλά για πολλούς λόγους, περιλαμβανομένης της αμερικανικής πολιτικής στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στη Συρία. Σήμερα όμως έχει δυο ακόμη λόγους: πρώτον, η αμερικανική κυβέρνηση ανανέωσε τον διάλογο με το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP) της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μάθει την άποψή του για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και, δεύτερον, ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο μετριοπαθής ισλαμιστής ηγέτης μιας από τις ισχυρότερες θρησκευτικές κοινότητες της Τουρκίας ο οποίος ζει επί 20 χρόνια σε μια φάρμα στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ.

Την Κυριακή, ο Ερντογάν δεν κατονόμασε τις ΗΠΑ αλλά κατηγόρησε τους «πράκτορες» της διεθνούς συνομωσίας και την «συμμορία με το ένδυμα ευσέβειας».

Ο τούρκος πρωθυπουργός μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο να αναδείξει την υπόθεση της «συμμορίας που συνωμοτεί» παρά να διερευνήσει τις ίδιες τις κατηγορίες για διαφθορά. Ενδεχομένως ελπίζει ότι θα στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από το σκάνδαλο και τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Την Κυριακή το βράδυ, ο Ερντογάν αναχώρησε για διήμερη επίσκεψη στο Πακιστάν. Μόλις επιστρέψει θα αναγκαστεί να χειριστεί έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης στον οποίο θα κυριαρχήσουν ως ζήτημα οι τέσσερις υπουργοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Όπως συμβαίνει τελευταίως όμως, δυο ημέρες μπορεί να αποδειχθούν πολύς χρόνος στην Τουρκία και κανείς δεν είναι βέβαιος τι είδους αλλαγές μπορούν να φέρουν στις πολιτικές ισορροπίες. 
Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ποιούς πρεσβευτές εννοούσε ο τούρκος πρωθυπουργός, ίσως η Αθήνα θα έπρεπε να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μία επιθετική -κίνηση εκτόνωσης- ενέργεια από την πλευρά του ιδιαίτερα νευρικού Ταγίπ Ερντογάν. Τόσο τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης, όσο και το μέγαρο Μαξίμου, θα πρέπει να προετοιμαστούν για όλα, αφού -όπως είναι πασιφανές- ο τούρκος πρωθυπουργός "παίζει το κεφάλι" του και δεν θα διστάσει να κάνει ΟΛΑ όσα πιθανότατα θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο της απομάκρυνσής του από την πρωθυπουργία (και ίσως το ενδεχόμενο της φυλάκισής του).

Γεωργίου Μιχαήλ