Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τι μπορείς να αγοράσεις με ένα δολάριο ανά τον πλανήτη;

Κάπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι του πλανήτη μας ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα, ποσό δηλαδή κοντά στο ένα ευρώ.
Ο Αμερικανοκορεάτης πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ είχε μια πρωτότυπη ιδέα για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.
Η ερώτηση απλή, όπως και το ίδιο το θέμα: Τι μπορεί να αγοράσει κανείς με ένα δολάριο ανά τον πλανήτη;
Η έρευνα του Τζιμ Γιονγκ Κιμ έτυχε μεγάλης αποδοχής ανά χώρα. Ήδη από τις 11 Οκτωβρίου ο λογαριασμός της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Twitter δέχεται απαντήσεις και φωτογραφίες από απλούς ανθρώπους ανά την υφήλιο.

Δείτε αναλυτικά τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που σταχυολόγησε η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος":

Στον Καναδά αγοράζεις μια κονσέρβα φρούτων. Τα φρούτα όμως δε θα είναι και τόσο φρέσκα.

Στο Μεξικό, τα φρούτα που θα αγοράσεις, θα είναι τουλάχιστον φρέσκα.

Στις ΗΠΑ μπορεί κανείς να πάρει ένα κουτάκι αναψυκτικού.

Στη Γουατεμάλα παίρνεις έξι αυγά. Περισσότερο υγιεινό, αλλά και περισσότερο παχυντικό από το αναψυκτικό.

Στην Αργεντινή αγοράζεις μισό κιλό μπανάνες. Δε χορταίνεις τόσο όσο με τα αυγά.

Στη Βενεζουέλα μπορείς να φουλάρεις έντεκα φορές το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου. Έτσι θα μπορέσεις να οδηγήσεις ως την Αργεντινή για να πάρεις τις μπανάνες.

Μπορείς να ανέβεις προς τα Βόρεια, βέβαια, για να πάρεις ένα κουτί γάλα στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μπορεί κανείς να πιει ένα εσπρέσο στην Ιταλία.

Όμως αν παει στη Μεγάλη Βρετανία δε θα μπορεί να πιει ούτε καφέ. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα... τιτιβίσματα των πολιτών, δεν μπορεί να πάρει τίποτα κανείς με μόνο ένα δολάριο.

Στη Γαλλία αγοράζεις ένα σελοτέιπ. Έτσι, για να κλείσεις το στόμα των κακεντρεχών που λένε ότι ούτε εκεί μπορείς να αγοράσεις κάτι. Σημείωση: Το σελοτέιπ μπορείς να το παζαρέψεις.

Στην Αρμενία αγοράζει κανείς δύο φραντζόλες ψωμί, ενώ στη Ρωσία μόλις μία. Ανάλογα την περιοχή, αγοράζει δύο ή μία και κάτι και στην Ελλάδα. Στην Τουρκία μπορεί αντίστοιχα να απολαύσει δύο σιμίτια, παραδοσιακά κουλούρια.

Στην Ινδία θα χορτάσει με δύο κιλά πορτοκάλια. Αντίστοιχα, στο Πακιστάν θα φάει και κρέας: Μία μερίδα κοτόπουλο μπιριανί (με ρύζι), το οποίο θεωρείται πολυτελές φαγητό στη χώρα. Εναλλακτικά, μπορεί να αγοράσει κι εδώ μια φραντζόλα ψωμί και να του μείνουν και ρέστα.

Μία σακούλα ψωμί αγοράζει στη Σαουδική Αραβία.

Στο Κονγκό τρώει κοτόπουλο, αλλά σαφώς λιγότερο απ' ό,τι στο Πακιστάν: Πρόκειται για φτερούγες από ψητό κοτόπουλο σε πρόχειρο φαγητό στο δρόμο.

Τουλάχιστον, στην Ουγκάντα αγοράζει τέσσερα αυγά περισσότερα απ' ό,τι στη Γουατεμάλα, δέκα τον αριθμό.

Στη Μαλαισία με ένα δολάριο μπορείς να απολαύσεις ένα ποτήρι παγωμένο τσάι. Αν θέλεις κάτι ζεστό, πήγαινε Ινδονησία για να φας κοτόπουλο με noodles. Στην Ταϊλάνδη τρως ένα πιάτο τηγανητό κοτόπουλο με ρύζι και βασιλικό.

Τέλος, η Αυστραλία, ως άλλη Μεγάλη Βρετανία, βάσει καταγωγής και προϊστορίας, έχει την ίδια μοίρα: Με ένα δολάριο πεθαίνεις από την πείνα. "Δυστυχώς δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε ένα λεμόνι. Κάνει 1,20 δολάρια", έγραψε κάποιος στο Twitter της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank).