Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Κάθε Τρίτη 18:00 στην Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά...

σχόλιο Γ.Θ : Στις ανατολικές πλαγιές του Βερμίου σε μία κατάφυτη περιοχή κάθε Τρίτη στις 18:00 η ώρα, Βυζαντινοί ύμνοι και ωδές πνευματικές διαπερνούν τους τρούλους της Ιεράς Μονής, σαρώνουν αγιάζοντας το πυκνό δάσος και υψώνονται στον Ουρανό, φτάνοντας ως τον θρόνο του Κυρίου και του Αγίου Του, Λουκά του Ιατρού, σε μία παράκληση κατανυκτική, σε μια επικοινωνία θαυμάτων! 




Η Μονή Παναγίας Δοβρά βρίσκεται 5,5 χλμ βορειοδυτικά από το κέντρο της Βέροιας επάνω στις πλαγιές της οροσειράς του Βερμίου και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Βρίσκεται σε τοποθεσία που είναι κατάφυτη και έχει πανοραμική θέα πάνω από τον κάμπο της Μακεδονίας. Ο ναός της μονής που χρονολογείται τον 12ο αι. μ.Χ. είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ την ονομασία της την οφείλει στο χωριό Δοβρά του Βερμίου που καταστράφηκε από τους Τούρκους.

Λείτουργησε συνεχώς μέχρι το 1822 οπότε και μετατράπηκε σε επαναστατικό κέντρο. Τότε μετά από συνάντηση οπλαρχηγών των περιοχών της Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, και Καστοριάς στη μονή ανακηρύχθηκε ο αρματολός Τάσος Καρατάσος ή Γεροκαρατάσος ή «Γέρος του Βορρά» (1764-1830) ως γενικός στρατιωτικός αρχηγός των επαναστατημένων δυνάμεων. Οχυρωμένοι στις 12 Μαρτίου 1822 ο Καρατάσος μαζί με άλλους συμπολεμιστές του, αγωνίστηκαν επιτυχώς εναντίον των Τούρκων στην μάχη της Δοβρά. Το μοναστήρι καταστράφηκε μετά από την ανεπιτυχή επανάσταση στην Μακεδονία το 1822 οπότε και πυρπολήθηκε. Ξαναχτίστηκε τελικά το 1844.

Τον 20ο αι. πλέον, στην έκταση της πρώην μονής λειτούργησε υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας η Παιδόπολη Βεροίας με την ονομασία «Καλή Παναγιά» (Δεκ. 1950-1986). Μετά το 1986 οπότε και η παιδόπολη παύει να λειτουργεί, οι εγκαταστάσεις της εγκαταλείπονται μέχρι και το 1995 οπότε και επανιδρύεται ως ανδρώα κοινοβιακή μονή. Εντός της έκτασης της μονής λειτουργούν οι κατασκηνώσεις της μητροπόλεως καθώς και το εκπαιδευτικό Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών.

http://imverias.blogspot.gr
el.wikipedia