Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Πόσος χρόνος έμεινε στον Ερντογάν;

Το ήπιο στρατιωτικό πραξικόπημα της Αιγύπτου ανησύχησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν, ο οποίος ήδη από τα... επεισόδια της πλατείας Ταξίμ είχε δηλώσει πως οι διαδηλωτές είναι υποκινούμενοι και πως πίσω από αυτούς κρύβονται συμφέροντα και υπηρεσίες ξένων χωρών.

Είναι γεγονός πως ο στρατός της Αιγύπτου «έδειξε» έναν δρόμο προς τους στρατιωτικούς της Τουρκίας. Και ο Ερντογάν ανησυχεί για την διαφαινόμενη αυτή απειλή μίας πιθανότατης κατάρρευσής του, αφού μπορεί οι διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ να μην κατόρθωσαν να ανατρέψουν την υφιστάμενη τουρκική κυβέρνηση, κατόρθωσαν όμως να δώσουν ένα ηχηρό χαστούκι και να μειώσουν το πολιτικό γόητρο του πάλαι ποτέ ισχυρού Ερντογάν. Το γόητρο αυτό του ισχυρού ισλαμιστή πρωθυπουργού και του ισχυρού κυβερνητικού κόμματος καταβαραθρώθηκε όταν μερικές ημέρες πριν έγιναν επεισόδια μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος μέσα στην τουρκική βουλή. Και το επεισόδιο αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα όχι μόνο της απωλεσθείσας ισχύος του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του προσανατολισμού που έχουν αρχίσει να παίρνουν -ανοιχτά πλέον- τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Δυστυχώς, για τον ίδιο τον τούρκο πρωθυπουργό, το κλίμα δυσανασχέτησης απέναντί του δεν σταμάτησε στα σύνορα της Τουρκίας, αλλά επεκτάθηκε τόσο στην Ευρώπη (με κύρια δυσαρεστημένη χώρα για την κυβερνητική αγριότητα καταστολής των διαδηλωτών την Γερμανία), όσο και πέραν του Ατλαντικού, από όπου τα μηνύματα είναι αποκαρδιωτικά για την εικόνα του Ρετζέπ Ερντογάν αφού αγγίζουν τους χαρακτηρισμούς του «πολιτικού παράφρονα» ή ακόμη και του δικτάκτορα…

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού γερουσιαστή κ.. John McCain ο οποίος είπε, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ (Cumhuriyet), ότι ο κ Ερντογάν, συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας και πρόσθεσε: «Είναι ολοφάνερο ότι τα όσα συμβαίνουν είναι ένας τρόπος ανταπόδοσης στην προσπάθεια του Ερντογάν να κατευθύνει το λαό στο Ισλάμ.
Εύχομαι- συνέχισε - να έχει καταλάβει ότι ήταν υπερβολικές ορισμένες τακτικές που εφάρμοσε χρησιμοποιώντας την αστυνομία. Στην Τουρκία βρίσκονται υπό κράτηση πολύ περισσότεροι δημοσιογράφοι από αυτούς που κρατούνται στη Μέση Ανατολή. Είναι θαυμάσια μεν η οικονομική του ανάπτυξη, αλλά περισσότερο από Πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας».

Η συγκεκριμένη αυτή δήλωση του αμερικανού αξιωματούχου ήρθε μετά την δήλωση του γνωστού γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε πριν μερικές ημέρες πως η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει δεκτή στην Ε.Ε.

Το «κλίμα», λοιπόν, για τον τούρκο πρωθυπουργό δεν είναι απλώς κακό, αλλά τείνει να γίνει δυσμενέστατο. Και το «πραξικόπημα» των αιγυπτίων στρατιωτικών δείχνει πως έγινε αποδεκτό ακόμη και από τις ΗΠΑ οι οποίες αποφάσισαν να μην σταματήσουν να προμηθεύουν την Αίγυπτο, γεγονός που πρέπει να ανησυχεί πολλαπλά τον κ. Ερντογάν, αφού από πολλούς η συγκεκριμένη αμερικανική στάση εκλαμβάνεται ως υπόγειο μήνυμα προς εκείνες τις δυνάμεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι οποίες συντάσσονται υπέρ μίας τουρκικής επέμβασης στην Συρία, μία επέμβαση η οποία θα λύσει τα χέρια των ΗΠΑ, αφού –ως γνωστόν- η Τουρκία αποτελεί χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου το ΝΑΤΟ είναι «υποχρεωμένο» να βοηθήσει την χώρα που ανήκει στις τάξεις του…

Μέχρι στιγμής, σε διάφορα συνοριακά επεισόδια που συνέβησαν μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, δεν υπήρξε η ανάλογη «πυγμή» ή δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει μία είσοδος συριακών στρατευμάτων μέσα στο έδαφος της Τουρκίας, ενώ δεν υπήρξε κανένα θετικό αποτέλεσμα (αντίθετα ξεγυμνώθηκε το παρακράτος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών) ακόμη και όταν υπήρξε απόπειρα εμπλοκής της Συρίας με «τρομοκρατικά χτυπήματα» στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Πόσο θα αντέξει, λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν;
Οι πιέσεις που του ασκούνται είναι πολλές περισσότερες από όσες είναι ορατές. Παρά τις προσπάθειές του να ασκήσει πίεση προς τους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ (οι οποίοι συνεχίζουν να συγκεντρώνονται, έστω και σε μικρότερους αριθμούς) ή να επιβάλει ένα καθεστώς αυστηρότατου ελέγχου μέσω των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας και ιδιαίτερα μέσω της ΜΙΤ, φαίνεται πως ο χρόνος του τούρκου πρωθυπουργού τελειώνει πολύ γρήγορα, με δεδομένα τα μηνύματα που λαμβάνουν σχεδόν από παντού οι τούρκοι στρατηγοί και τα οποία είναι συνδεδεμένα άμεσα τόσο με την πλατεία Ταχρίρ, όσο και με την πλατεία Ταξίμ…
Αν και στην ιστορία της Τουρκία έχουν υπάρξει αρκετά πραξικοπήματα, αυτή τη φορά θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αν κινηθούν οι τούρκοι στρατηγοί δεν θα βρεθεί σχεδόν κανένας να τους χαρακτηρίσει πραξικοπηματίες. Εκτός και εάν επιλέξουν να αφήσουν την ευκαιρία να χαθεί ανεκμετάλλευτη…
Και σε ένα "σιωπηλό πραξικόπημα" στην Τουρκία, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πανέτοιμοι για όλα. Αν και οι σημερινοί κυβερνώντες δείχνουν -δυστυχώς- πλήρη απαξία προς τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και τις θεσμικές τους ευθύνες για την υπεράσπιση της χώρας. Και αυτή η στάση δεν κρίνεται απλά επικίνδυνη, αλλά αγγίζει άλλους πολύ σοβαρότερους χαρακτηρισμούς...

Γεωργίου Μιχαήλ
Ας Μιλήσουμε Επιτέλουςhttp://kostasxan.blogspot.gr