Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η Αρμενία ζητά "επιστροφή εδαφών από την Τουρκία" - Πως αντιδρά η Άγκυρα.

σχόλιο Γ.Θ : Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ποιος είχε μιλήσει γι' αυτό...
Φαινομενικά ''ρουτινιάρικη'' αλλά στη ουσία αμήχανη και νευρική ήταν η αντίδραση της Άγκυρας που εκδηλώθηκε σε δυο δόσεις με επίσημη ανακοίνωση στην δήλωση του γενικού εισαγγελέα της Αρμενίας κ. Αγκβάν Χοβσεπιάν, που ανέφερε ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην Αρμενία τα χαμένα εδάφη 5-7 επαρχιών που κατέχει τώρα η Τουρκία.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο γενικός εισαγγελέας της Αρμενίας  κ. Αγκβάν Χοβσεπιάν (Aghvan Hovsepyan) μιλώντας στο φόρουμ της Ένωσης Αρμενίων Δικηγορών στο Ερεβάν στις 5-6 Ιουλίου, τόνισε πως επί τη ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων της αρμενικής γενοκτονίας από τους Τούρκους (1915) οι Αρμένιοι ετοιμάζουν μεγαλες εκδηλώσεις στην Αρμενία και σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει αρμενική διασπορά.
Οι εκδηλώσεις αυτές σε συνεργασία με την αρμενική εκκλησία θα δίνουν έμφαση αφ’ ενός στο πάγιο αίτημα της αναγνώρισης από πλευράς της Τουρκίας των μεγάλων εγκλημάτων που έχει διαπράξει σε βάρος των χριστιανών της Μικράς Ασίας στις αρχές του 20ού αιώνα και αφ’ έτερου στη διεκδίκηση από την Τουρκιά 5-7 επαρχιών όπου κατοικούσε αμιγής αρμενικός πληθυσμός και εκδιώχτηκε με βάρβαρο τρόπο, όσοι φυσικά γλύτωσαν από την  γενοκτονία. 
 
Οι διεκδικήσεις είναι νόμιμες

Ο κ.Αγκβάν Χοβσεπιάν τόνισε πως οι Αρμένιοι δεν είναι δυνατό να λησμονήσουν τις πατρίδες τους που αρπάγησαν και το θέμα εκτός από ηθικό είναι και νομικό καθώς οι αρμενικές διεκδικήσεις είναι νόμιμες και βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.Ο γενικός εισαγγελέας της Αρμενίας  είπε ακόμη ότι δεν έχουν οριστεί δια νόμου τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας και ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην Αρμενία τα χαμένα αρμένικα εδάφη. 
Τις απόψεις του κ. Χοβσεπιάν συμμερίζεται απόλυτα και ο νυν πρόεδρος της Αρμενίας, κ. Σερζ Σαρκισυαν, ο οποίος στο ίδιο φόρουμ έδωσε έμφαση στην συμβολή της αρμενικής διασποράς για την επιτυχία των εκδηλώσεων για την 100ή επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας που θα γίνουν το 2015 και πρόσθεσε πως οι Αρμένιοι δεν ξεχνούν τις πατρίδες τους στην σημερινή Τουρκία από τις οποίες εκδιώχτηκαν δια της βίας, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού σφαγιάστηκε από τα οθωμανικά και κεμαλικά στρατεύματα.
 
 
Αντίδραση σε δύο δόσεις
 
Αρχικά ο εκπρόσωπος που τουρκικού Υπ. Εξωτερικών κ.Λεβέντ Γκουμρουκτσουκ ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Αρμένιου Εισαγγελέα καταδικάζονται με λύπη. «Δεν είναι δουλειά κανενός να διεκδικεί εδάφη από την Τουρκία», τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ με μια πομπώδη διατύπωση ''αυτοκρατορικού τύπου'' .«Αυτή η δήλωση ενός αξιωματούχου που καταλαμβάνει μια σημαντική επίσημη έδρα όπως η γενική εισαγγελία, αντανακλά την προβληματική αντίληψη που επικρατεί στην Αρμενία όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής της Τουρκίας και τις τουρκοαρμενικές σχέσεις και αντίκειται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Αρμενία απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, με πρώτο τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ».
Κάποια στιγμή η Αγκυρα έκρινε ότι δεν ...αρκουσε η σήλωση του εκπροσωπου του ΥΠΑΞ και επανηλθε με γραπτη ανακοίνωση με έναν τρόπο  που προδίδει καθαρά την ανασφάλειά της από τοθεμα που εγειρει η Αρμενια - και δημιουργεί δυναμική μελλοντικά. Πρόκειται για την  υπ’αριθμ 18  ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ,όπου  αναφέρονται τα εξής:
  • Απάντηση του εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ, σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του Εισαγγελέα της Αρμενίας, Αγκβάν Χοβσεπιάν , αναφορικά με τα τουρκοαρμενικά σύνορα
  • Στην παρουσίαση που έγινε από το Συμβούλιο Δικηγόρων, στις 5-6 Ιουλίου 2013 στο Εριβάν, από τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Σέρζ Σαρκισυαν, αντιμετωπίζουμε με λύπη το γεγονός ότι, ο Αρχιεισαγγελέας της Αρμενίας, Αγκβάν Χοβσεπιάν , είπε πως τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας δεν έχουν καθοριστεί νόμιμα και ότι θα πρέπει τα αρμενικά εδάφη που χάθηκαν να επιστραφούν στην Αρμενία. 

Προβληματική αντίληψη, λέει η Τουρκία


Η δήλωση αυτή που έκανε ένας αρμόδιος, που κατέχει μία επίσημη θέση όπως η Εισαγγελία, απηχεί την προβληματική αντίληψη που επικρατεί στην Αρμενία, όσον αφορά στις τουρκοαρμενικές σχέσεις και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα αυτή έναντι των διεθνών οργανισμών, όπως τα ΗΕ και ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας Ευρώπης, στους οποίους είναι μέλος. Και καταλήγει με την ίδια...λεβέντικη-πλήν όμως γεμάτη ταραχή, αποστροφή:  <<Θα πρέπει να γίνει πολύ καλά αντιληπτό ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία κανενός η διεκδίκηση εδαφών από την Τουρκία>>.  

Είναι σαφές ότι ένα νέο κεφάλαιο  ανοίγει στα βορειοανατολικά της Τουρκίας...