Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Τούρκος πρώην υφυπουργός εξωτερικών αποκαλύπτει το σχέδιο για το Κουρδικό!

Τα τεκταινόμενα στη γειτονιά μας με τη ματιά του Τούρκου πρέσβη και πρώην υφυπουργού εξωτερικών Σιουκρού Ελεκντάγ!
Oι σαράντα νομοί του ενιαίου Κουρδιστάν!
Του Σάββα Καλεντερίδη
Εκτός από τους Τούρκους αναλυτές αλλά και τους απλούς πολίτες, δεν είναι λίγοι οι ανά τον κόσμον αναλυτές που προσπαθούν να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία και στην Άνω Μεσοποταμία.
Η έκκληση του Οτζαλάν για εκεχειρία και για αποχώρηση των ανταρτών από τα βουνά της τουρκικής επικράτειας, φαίνεται ότι αποτελεί τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στην ως άνω περιοχή, που, απ’ ότι φαίνεται, οδηγείται σε μια βελούδινη αλλαγή ισορροπιών στην αρχή και συνόρων σε επόμενο στάδιο.
Για να κατανοήσουμε τα τεκταινόμενα, θα καταφύγουμε σε έναν από τους πιο σημαντικούς διπλωμάτες της γείτονος, τον Σιουκρού Ελεκντάγ, ο οποίος, πέραν του ότι διετέλεσε πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, βουλευτής και υφυπουργός εξωτερικών, και δοκιμασμένη αναλυτική ικανότητα έχει, αλλά και την κατάλληλη πληροφόρηση, για να αξίζει πραγματικά της προσοχής μας. Άλλωστε είναι γνωστός διεθνώς για το "Δόγμα των 2 1/2 πολέμων"*, του οποίου υπήρξε εμπνευστής, όπως επίσης για το τουρκικό λόμπι που δημιουργήθηκε από τον ίδιον, όσο ήταν ο ίδιος πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.
Μεταφράζουμε λοιπόν αυτούσια πρόσφατη ανάλυση του έμπειρου Τούρκου διπλωμάτη:
“Ο Οτζαλάν μέσα από το μήνυμα που απηύθυνε στο Νεβρόζ, έδωσε και το πλαίσιο της λεγόμενης «ειρηνικής λύσης» του Κουρδικού.
Στο επίκεντρο της έκκλησής του βρίσκεται το σχέδιο πάνω στο οποίο συμφώνησαν ο Ερντογάν με τον Οτζαλάν, για τη συνένωση της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας υπό τη στέγη ενός Τουρκο-Κουρδικού Ομοσπονδιακού Κράτους.
Το κουρδικό σκέλος του Ομοσπονδιακού κράτος θα συμπεριλαμβάνει το Ομόσπονδο Κουρδικό Κράτος, που θα αποτελείται από τους Κούρδους που κατοικούν στα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας, δηλαδή στη ΝΑ Τουρκία, στην Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν (Κιρκούκ-Μοσούλη) και τη ΒΑ Συρία. Η αναφορά του Οτζαλάν στον «Εθνικό Όρκο», έγινε για να φανεί αυτό το σχέδιο ελκυστικό και να επηρεαστεί η τουρκική κοινή γνώμη.
Αυτή η ενωμένη Τουρκο-Κουρδική κρατική δομή θα δημιουργηθεί υπό την ηγεσία και με τις προσπάθειες της Τουρκίας. Και είναι ξεκάθαρο ότι αυτό είναι ένας στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί μόνον αν πληρώσει μεγάλο τίμημα η Τουρκία. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μαλίκι, λέει ότι το Κιρκούκ και η Μοσούλη είναι αραβικά εδάφη και ότι ο Μπαρζανί μπορεί να τα πάρει μόνο με πόλεμο. Με άλλα λόγια, για να υλοποιηθεί το κοινό σχέδιο Ερντογάν-Οτζαλάν, πρέπει να ανασχεδιασθεί η Μέση Ανατολή! Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία ίσως κληθεί να πολεμήσει με το Ιράκ και τη Συρία!
Από την άλλη πλευρά, μια τέτοια δομή υπό την ηγεσία της Τουρκίας, επειδή σταδιακά θα προσελκύσει και τους Κούρδους του Ιράν, θα προκαλέσει την βίαιη αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία είναι μονίμως στο στόχαστρο των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το αμερικανικό κογκρέσο έχει διαθέσει 97 εκ. δολάρια για την εκ των έσω κατάρρευση του Ιράν. Από την άποψή αυτή, η Τεχεράνη, αυτή τη νέα πολιτική αρχιτεκτονική που επιχειρείται να εφαρμοστεί στην περιοχή, θα την θεωρήσει ως έναν ακήρυκτο εναντίον της πόλεμο, στον οποίο συμμετέχει και η Τουρκία, που είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.
Τελικά, όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα η Τουρκία να συρθεί αναπόφευκτα σε έναν πόλεμο και να βρεθεί αντιμέτωπη με μια συμμαχία Ιράν-Ιράκ-Συρίας. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η Τουρκο-Κουρδική Ομοσπονδία θα πραγματοποιηθεί, δεν έχει καμία τύχη να επιβιώσει. Κι αυτό γιατί το δεύτερο σκέλος της Ομοσπονδίας, οι Κούρδοι, θα ακολουθούν με κλειστά μάτια τις πολιτικές των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που τους θεωρούν ευεργέτες τους!
Με άλλα λόγια, το ως άνω σχέδιο, που φέρεται να ανήκει στους Ερντογάν-Οτζαλάν, στην ουσία είναι ένα σχέδιο αμερικανικής και ισραηλινής έμπνευσης. Και αν υλοποιηθεί, τα συμφέροντα του κουρδικού και του τουρκικού ομόσπονδου κράτους, θα είναι σε συνεχή σύγκρουση και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τελικά οι Κούρδοι να αποχωρήσουν από την Ομοσπονδία, δημιουργώντας ένα ενιαίο ανεξάρτητο κράτος, που θα αποτελεί τον χωροφύλακα των συμφερόντων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.
Στην πραγματικότητα, το σχέδιο Ανατολίας-Μεσοποταμίας είναι ένα σχέδιο για τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Μεγάλου Κουρδιστάν με την υποστήριξη και τις προσπάθειες της ίδιας της Τουρκίας, ένα σχέδιο απόσπασης της ΝΑ Τουρκίας από την τουρκική επικράτεια.
Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός Ερντογάν, που έχει καταληφθεί από το σύμπλεγμα της μεγαλομανίας, δεν έχει αντιληφθεί ότι το σχέδιο αυτό, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, θα παρασύρει τη χώρα μας σε έναν πόλεμο με τις γειτονικές χώρες και θα οδηγήσει στον διαμελισμό της Τουρκίας.
Ο δε ρόλος της κατ’ όνομα Επιτροπής Σοφών, που έχει συγκροτηθεί για να προπαγανδίσει την «ειρηνική λύση», είναι στην ουσία να παρουσιάσει αυτό το σενάριο της καταστροφής ως κάτι θετικό στην τουρκική κοινή γνώμη».
Επειδή έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά για το θέμα, που επηρεάζει άμεσα τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, άρα αφορά άμεσα τη θέση της Κύπρου και της Ελλάδας στην ως άνω περιοχή, νομίζουμε ότι η ανάλυση του Ελεκντάγ αξίζει της προσοχής μας.
Γι' αυτό, αναλυτές και λοιπά …παλληκάρια, πιάστε τα μολύβια!!!

κυριακάτικη δημοκρατία

*Σύμφωνα με το δόγμα αυτό, η Τουρκία θα έπρεπε να προσαρμόσει τη στρατηγική αλλά και τα επιχειρησιακά της σχέδια έτσι ούτως ώστε να είναι σε θέση να πολεμήσει ταυτόχρονα εναντίον 2 1/2 μετώπων. Το ένα ήταν εναντίον της Ελλάδας, το άλλο εναντίον της Συρίας και το μισό εναντίον των Κούρδων του ΡΚΚ. Το δόγμα αυτό έγινε αποδεκτό από τις τουρκικές κυβερνήσεις και από τις Τουκρικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη δεκαετία του 1990!