Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Τουρκία: Αντιδράσεις για τις ρυθμίσεις σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών


ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ
Τουρκία: Διχάζει (ξανά) το μάθημα των θρησκευτικών
Την αντίθεση τους στο να συμπεριληφθεί το μάθημα των θρησκευτικών στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Τουρκία, εκφράζουν εκπρόσωποι των μειονοτικών χριστιανικών κοινοτήτων, θεωρώντας ότι το μέτρο θέτει τους με μειονοτικούς μαθητές σε μειονεκτική θέση.
Το μάθημα των θρησκευτικών έχει γίνει τα τελευταία χρόνια υποχρεωτικό για όλους τους μουσουλμάνους και μη, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις τουρκικών δικαστηρίων
αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει καταδικάσει την Τουρκία για αυτή την απόφαση.
Η νέα ρύθμιση για τις εισαγωγικές εξετάσεις επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το θέμα της υποχρεωτικής διδασκαλίας των θρησκευτικών.
«Το κράτος δεν σέβεται πλέον τα ευρωπαϊκά πρότυπα της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης», λέει ο Φερμανί Αλτούν, που συνέβαλε στην επιτροπή για τη σύνταξη του νέου συντάγματος στην τουρκική εθνοσυνέλευση ως εκπρόσωπος της κοινότητας των Αλεβί.
«Ο νέος νόμος για την εκπαίδευση που επεβλήθη από τους Σουνίτες, δημιουργεί ένα προβληματικό περιβάλλον για όλους όσους δεν ανήκουν στην παράδοση των Σούνι Χαναφί. Οι μαθητές θα εξαναγκασθούν και πάλι να κάνουν μαθήματα θρησκευτικών», λέει ο Ινσάλ Γιλντίζ, επικεφαλής εκπαιδευτικών Αλεβιτικών Ιδρυμάτων και τονίζει ότι οι ρυθμίσεις αυτές ακολουθούν τις συζητήσεις που έγιναν πρόσφατα για τις αμβλώσεις, και άλλα θέματα προσφιλή στην συντηρητική σουνιτική παράδοση.
Τα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος νόμος επισημαίνει και ο Λάκις Βινγκάς: «η συνταγματική ισοπολιτεία επιβάλλει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων και όλων των θρησκευτικών τάσεων», είπε στην εφημερίδα Haber Turk.
Στα μειονοτικά σχολεία διδάσκεται μια διαφορετική διδακτική ύλη από την ύλη που διδάσκεται στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Βάσει της νέας απόφασης θα περιλαμβάνονται 13 ερωτήσεις στις τελικές εισαγωγικές εξετάσεις ενώ το κόστος σε μόρια όσων δεν θα μπορέσουν να τις απαντήσουν φτάνει μέχρι και τα 15.
Η νέα ρύθμιση που περιλαμβάνει τα θρησκευτικά στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ανώτατα ιδρύματα προβλέπει ότι 15 μόρια από την τελική βαθμολογία θα εξαρτώνται από τις 13 ερωτήσεις που θα περιλαμβάνονται σε εξετάσεις από την ύλη των θρησκευτικών.
Το 98% των κατοίκων της Τουρκίας είναι μουσουλμάνοι, ενώ μόνο το 0,4% (320.000) είναι χριστιανοί, κάτω από 0,1% είναι το ποσοστό των Εβραίων, Βουδιστών και Ινδουιστών. Μόνο το 0,1% δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμία οργανωμένη θρησκεία.

πηγή
http://thriskeftika.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7193.html