Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Επίθεση στο Ιράν πριν το τέλος της χρονιάς - 100 μαχητικά θα χρειαστεί να εμπλέξει το Ισραήλ


Θέμα χρόνου, με το μοναδικό ερώτημα που παραμένει κατ'εκτίμηση να είναι το "Πριν ή μετά τις αμερικανικές εκλογές" είναι πλέον η επίθεση της Δύσης κια το Ισραήλ ή απλά του Ισραήλ κατά του Ιράν. Στο Ισραήλ επικρατεί η βεβαότητα ότι τι κτύπημα θα γίνει πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοέμβριου.

Η εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» σε άρθρο της με τίτλο «Νετανιάχου και Μπαράκ αποφασισμένοι να επιτεθούν στο Ιράν το φθινόπωρο», υποστηρίζει πως «μια στρατιωτική επέμβαση είναι σήμερα πιο πιθανή από ποτέ», ένας ισχυρισμός που έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ο οποίος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο «επείγον».

«Παρόλα αυτά κανείς αξιωματούχος, ούτε του στρατού, ούτε από τον κύκλο του υπουργείου Άμυνας, ούτε καν ο πρόεδρος, δεν υποστηρίζει την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ της «Yedioth Ahronoth» επισημαίνοντας ότι ο πυρήνας της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αναποφάσιστος για την τελική απόφαση καθώς και το χρονικό σημείο όπου θα μπορούσε να λάβει χώρα αυτή η επέμβαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κι η εφημερίδα «Haaretz» που σε άρθρο της αναφέρει μια προειδοποίηση ενός ισραηλινού αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος εκτιμά ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα μεγαλύτερο κίνδυνο παρά την παραμονή του πολέμου του 1967.

Ο απόστρατος ισραηλινός υποστράτηγος Αχαρόν Ζεεβί Φαρκάς δήλωσε στο τηλεοπτικό Κανάλι 2 του Ισραήλ ότι «[μια επίθεση στο Ιράν] φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα, μπορεί μέσα σε εβδομάδες ή σε δύο μήνες», προσθέτοντας ωστόσο πως μια τυχόν στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να είναι «η τελευταία μας επιλογή».

Οι δηλώσεις του υποστράτηγου έγιναν μία ημέρα αφού ο Εφραίμ Χαλέβι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, της Μοσάντ, υπονόησε στην εφημερίδα «The New York Times» ότι επίκειται άμεσα μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «εάν ήμουν Ιρανός, θα φοβόμουν πάρα πολύ τις επόμενες 12 εβδομάδες».

Εξάλλου είναι πολύ αμφίβολη η επιτυχία μιας ξαφνικής επίθεσης, αφού τα ισραηλινά F-16 και F-15, καθώς πιθανώς και τα ελικόπτερα CSAR που θα ακολουθήσουν την αποστολή, όπως και τα αεροσκάφη-τάνκερ, αλλά και ηλεκτρονικού πολέμου, έχουν να διανύσουν τεράστια απόσταση και θα πρέπει να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στον αέρα, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταστραφούν ολοσχερώς οι διάσπαρτες και κρυμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Για την επίθεση υπολογίζεται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 100 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατον να μην εντοπιστούν.
Η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την διέλευση των ισραηλινών μαχητικών από το έδαφός της, αλλά αυτό πόσο αξιόπιστο μπορεί να είναι; Το Ιράν αποτελεί την κορυφαία απειλή για το βασίλειο των σαουδιτών... Οι Σαουδάραβες γνωρίζουν ότι αποτελούν μία από τις τέσσερις πιθανές διαδρομές σε περίπτωση που οι ισραηλινοί αποφασίσουν να πλήξουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Πολύ θα ήθελαν να επιλέξουν αυτά που περνούν εκτός Σαουδικής Αραβίας για να μην υπαρξουν προβλήματα με τους φονταμενταλιστές...

defencenet.gr