Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Διαρροές για μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ

 Στην επίσημη σύσταση «Επιτροπής ΑΟΖ», της οποίας αρμοδιότητα θα είναι η κατάρτιση του νομοσχεδίου για την ανακήρυξη των θαλάσσιων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) που θα έρθει στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή, προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Επίκαιρα» η κυβέρνηση.

Βεβαίως ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών διέψευσε ότι έχει συσταθεί τέτοια Επιτροπή και υπογράμμισε ότι «με το θέμα αυτό ασχολούνται οι αρμόδιες κυβερνητικές και κρατικές αρχές και ο υπουργός Εξωτερικών έχει υπογραμμίσει ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και προσοχή».
Παρόλα αυτά, «διαρροές» που αποδίδονται στο Μαξίμου, επιμένουν ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να λειτουργήσει μια τέτοια Επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα και θα διατυπώσει προτάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες «διαρροές» η κυβέρνηση επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανακήρυξη της ΑΟΖ, την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών και στη συνέχεια την χάραξη θαλάσσιων οικοπέδων για να «βγούν» σε διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη της «Επιτροπής ΑΟΖ» που θα λειτουργήσει «παρα τω πρωθυπουργώ» είναι, μεταξύ άλλων:
• Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
• Ο Αντώνης Φώσκολος, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, γνωστός από την επίμονη διατύπωση εκτιμήσεων για ύπαρξη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
• Ο Ηλίας Κονοφάγος, πρώην διευθυντής Έρευνας των ΕΛΠΕ, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.
• Ο Σόλων Κασίνης, διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου.
• Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
• Ο Νίκος Λυγερός, στρατηγικός αναλυτής.
Οι πληροφορίες θέλουν να αποτελεί «οδηγό» για τη λειτουργία της Επιτροπής, το αντίστοιχο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί και ψηφιστεί στην Κύπρο.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για μια τέτοια αντιμετώπιση  της υπόθεσης ΑΟΖ στη λογική της μονομερούς ανακήρυξης, έχουν εγερθεί  ισχυρές ενστάσεις από πολλούς ειδικούς και εικάζεται ότι το θέμα θα αποτελέσει σημείο έντονων τριβών.


πηγή