Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ;

Aρχή εξελίξεων αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και την ανατ. Μεσόγειο ενδέχεται να αποδειχθεί η κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα.

Το θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα στην ούτως ή άλλως ”βεβαρυμένη” περιοχή, ενώ διαφαίνεται όλο και πιό αποφασιστική η επιλογή της Ρωσίας να κρατήσει όρθια και κοντά της τη Συρία. Και αυτό, για ευνόητους λόγους, επιτείνει τον εκνευρισμό σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε πως η Τουρκία κατηγόρησε τη Συρία ότι κατέρριψε το αεροσκάφος της, την ώρα που αυτό βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο και χωρίς καμία προειδοποίηση.



Η Άγκυρα χαρακτήρισε την κατάρριψη εχθρική πράξη και ο ΥΠΕΞ Νταβούντογλου επέμεινε ότι το αεροσκάφος δεν επέδειξε εχθρική συμπεριφορά, βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση για δοκιμές των τουρκικών ραντάρ και διέψευσε ότι η Δαμασκός δεν γνώριζε την προέλευση του.

Ο Νταβούτογλου ανέβασε τους τόνους και προειδοποίησε με το σύνηθες όσο και αλλαζονικό ”υφάκι” (”…κανείς δεν πρέπει να παίζει με την υπομονή της Τουρκίας” κτλ).

Οι ΗΠΑ, εμφανίζονται ακόμη πιό σκληρές από την ”παθούσα” Τουρκία, αφού η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε ”απαράδεκτη” την κατάρριψη, ουδέποτε θυμήθηκε όμως, τόσα χρόνια, να πει κάτι για τους τουρκικούς τραμπουκισμούς στο Αιγαίο ή την κατάρριψη-δολοφονία του Κώστα Ηλιάκη.

Η Κλίντον μάλιστα, είπε πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Τουρκία, ”…προκειμένου να δοθεί η αρμόζουσα απάντηση και να προωθηθεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία”.

Η Άγκυρα προς το παρόν αναζητεί διπλωματική στήριξη και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει εάν το επεισόδιο θα φέρει πιο κοντά μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Θυμίζουμε πως η Τουρκία προσφέρει σημαντική βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς του ”Απελευθερωτικού Στρατού της Συρίας” (FSΑ) και τους επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της με τη Συρία, ενώ έχει δεχθεί στο έδαφος της και περίπου 32.000 Σύριους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, η Τουρκία έχει δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου στην Κωνσταντινούπολη, που θα επιβλέπει και συντονίζει την αποστολή όπλων από αραβικά κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, στους αντάρτες εντός της Συρίας.

Άλλες αναφορές αποκάλυψαν ότι η CIA δρα στα σύνορα νότια της Τουρκίας και βοηθάει τους συμμάχους να αποφασίσουν ποιοι από τους αντάρτες πρέπει να πάρουν όπλα.

Στα του επεισοδίου αυτού, συμπυκνώνεται κατά τη δική μας άποψη η κόντρα ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις (με πρωτοστατούσες ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία) και Ρωσία-Κίνα.

Μόσχα και Πεκίνο εκτιμούν πως  απώλεια της Συρίας ανοίγει το δρόμο στους Αμερικανούς για ”ξήλωμα” των ερεισμάτων τους, αφού θεωρούν πως θα ακολουθήσει σε κάθε περίπτωση χτύπημα κατά του Ιράν και αμερικανική ”σφήνα” στο ενεργειακό κέντρο του πλανήτη, με μια Ρωσία απομονωμένη και εκτός γεωστρατηγικού παιγνίου.

Κάτι που έχει καταστεί απολύτωε σαφές στη Μόσχα, εξ’ ου και η σκληρή της στάση ως προς μια πιθανή επέμβαση των δυτικών στη Συρία.

πηγή
& πηγή