Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Τουρκίας – Συρίας

Reuters: Τα συντρίμμια του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους βρέθηκαν στα χωρικά ύδατα της Συρίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβουτογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ του Σαββάτου με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της  Ρωσίας για το ζήτημα της κατάρριψης του πολεμικού μαχητικου αεροσκάφους από τη Συρία, την ώρα που η τύχη των δύο πιλότων του F4 είναι παραμένει άγνωστη.


Όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, ο Νταβούτογλου θα κάνει το πρωί της Κυριακής ανακοινώσεις για το τουρκικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, η ανακοίνωση του υπουργού θα γίνει στις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και συζήτησε το θέμα νωρίτερα σήμερα με τους διοικητές του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Τεγίπ Ερντογάν.

Tην ίδια ώρα, η Συρία επιμένει ότι εξάσκησε το «κυριαρχικό της δικαίωμα» εναντίον ενός «άγνωστου» αεροσκάφους που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, Τζιχάντ Μακντισί στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Α Χαμπέρ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη πηγή που επιβεβαιώνει την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.

Ο κ. Μακντισί προσέθεσε ωστόσο πως η Συρία δεν γνώριζε την προέλευση του αεροσκάφους, αποσαφηνίζοντας ότι «δεν υπήρχε έχθρα εναντίον της Τουρκίας. Ήταν απλώς μία ενέργεια υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας».

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, έκανε συστάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας με διπλωματικά μέσα, θέτοντας μάλιστα στη διάθεση των χωρών την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, ο κ. Μπαν «εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού και ειδικά για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις του συμβάντος στην περιοχή».

Ο ΓΓ είπε πως οι σκέψεις του είναι στις οικογένειες των αγνοουμένων πιλότων και «συνεχάρη την Τουρκία για την συγκράτηση που επέδειξε στην αρχική της αντίδραση».

Εξέφρασε επίσης εκτίμηση για το γεγονός ότι Τουρκία και Συρία διεξάγουν κοινή επιχείρηση έρευνας και «προέτρεψε και τις δύο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση διπλωματικά». Τέλος ο κ. Μπαν δήλωσε στον κ. Νταβούτογλου ότι «τα Ηνωμένα
Έθνη είναι προετοιμασμένα να παράσχουν την όποια υποστήριξη θα ήταν υποβοηθητική στις δύσκολες αυτές περιστάσεις».

πηγή