Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Τι σκότωσε τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο;

Ρεπορτάζ: Καραμήτσου Ελένη

Έχουν περάσει 812 χρόνια από την ημέρα που ο πιο διάσημος Άγγλος βασιλιάς έπεσε στη μάχη. Σύμφωνα με την υπάρχουσα γνώση, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος υπέκυψε σε μία μυστηριώδη... μόλυνση ενώ δεχόταν θεραπευτική αγωγή για τραύμα από τόξο κατά τη διάρκεια πολιορκίας ενός κάστρου στη Γαλλία, στις 6 Απριλίου του 1199. Κανείς όμως ποτέ δεν μπόρεσε να διαγνώσει από ποιο μικρόβιο μολύνθηκε το αίμα του βασιλιά από το οποίο επήλθε και το τέλος του στα 42 του χρόνια.

Τώρα, ο Φιλίπ Σαρλιέ, κορυφαίος εμπειρογνώμονας ιατροδικαστής, σκοπεύει να εξετάσει ένα δείγμα από την καρδιά του βασιλιά που διατηρήθηκε για περισσότερους από οκτώ αιώνες, ώστε να προσδιορίσει την αιτία θανάτου του. Σε καθεδρικό ναό της Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία φυλάσσονται κάποια κομμάτια της καρδιάς του βασιλιά Ριχάρδου. Ο Σαρλιέ τόνισε ότι χημικές έρευνες μόλις στο 1% των λειψάνων στη Ρουέν θα είναι αρκετές για να παραχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε τρεις μήνες περίπου. «Είναι ιατροδικαστική πρόκληση!» τόνισε ο Σαρλιέ και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πάρουμε τις περισσότερες δυνατό πληροφορίες από το μικρότερο δείγμα». Οι αρχικές έρευνες αποκάλυψαν την παρουσία ανθρώπινων κυττάρων καθώς και «στοιχεία φυτικά, ορυκτά και μέταλλα».

Θεωρείται ότι ο Ριχάρδος Ι πέθανε από σηψαιμία αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ο κ. Σαρλιέ ελπίζει επίσης να μάθει περισσότερα για την ταρίχευση στο σώμα του βασιλιά την οποία πραγματοποίησαν πιστοί του υπηρέτες. Η έφορος αρχαιοτήτων στο μουσείο της Ρουέν έχει απορρίψει στο παρελθόν δεκάδες αιτήματα – κυρίως Βρετανών ερευνητών που θέλουν να αποδείξουν τη σύνδεση του Ριχάρδου με τη βασιλική οικογένεια - για παροχή δειγμάτων από την καρδιά του βασιλιά. Ωστόσο, αποδέχθηκε το αίτημα του κ. Σαρλιέ καθώς τη διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει τεστ DNA.

Ο ιατροδικαστής αποκαλείται «Ιντιάνα Τζόουνς των νεκροταφείων» και στο παρελθόν είχε πυροδοτήσει τις φήμες ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης δηλητηριάστηκε από τους Βρετανούς απαγωγείς του.

Ο Ριχάρδος Ι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς βασιλείς στην αγγλική ιστορία, καθώς ηγήθηκε της Τρίτης Σταυροφορίας ενάντια στους μουσουλμάνους, που είχαν καταλάβει την Ιερουσαλήμ τον 12ο αιώνα. Απέτυχε να ανακαταλάβει την πόλη εξαιτίας της εσωτερικής διαμάχης που είχε με τους συμμάχους των σταυροφόρων, αλλά πέτυχε αναρίθμητες νίκες κατά τουΣαλαντίν, του μουσουλμάνου ομολόγου του. Παρά τη φήμη του στην Αγγλία,ο Ριχάρδος περνούσε πολύ χρόνο στην έκτασή του στη Γαλλία ενώ συζητούσε σε πολλές γαλλικές διαλέκτους. Πέθανε όταν ένα τόξο διαπέρασε τον ώμο του στη διάρκεια πολιορκίας στο κάστρο Σαλού-Σαμπρόλ στη Λιμόζ της Γαλλίας.
 
πηγή