Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Δυναμιτίζεται το κλίμα στην Ασία! Που θα οδηγήσουν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί;

Φοβάμαι ότι ο Κινέζικος δράκος θα είναι ο μελλοντικός χωροφύλακας του κόσμου και θα αντικαταστήσει τις ΗΠΑ.
Λέτε ο Κινέζικος δράκος να είναι ο δράκος της Αποκάλυψης; Γ.Θ



pentapostagma
Στρατηγική Επιστροφής των Η.Π.Α στην Ασία; Νέος αγώνας στρατιωτικών εξοπλισμών δυναμιτίζει το κλίμα

Τα Ασιατικά κράτη αυξάνουν συνεχώς τις στρατιωτικές τους δαπάνες, υπό την προοπτική προστασίας της εθνικής τους ενότητας, της κυριαρχίας των εδαφών τους και τις αυξημένες απαιτήσεις σε εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια.


Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Ερευνών της Στοκχόλμης, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, η Ασία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων ως ήπειρος, και οι πέντε μεγαλύτεροι εισαγωγείς για το 2011 ήταν όλες ασιατικές χώρες.

Ακόμη στοιχεία του πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι η Κίνα θα ενισχύσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 11,2 τοις εκατό για φέτος. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε δαπάνες ύψους 670,3 δις χουάν (110δις δολλάρια) έπειτα από μία αύξηση 12,7% για την περυσινή χρονιά και μία τεράστια διψήφια αύξηση σε περίπου μόλις δύο δεκαετίες.

Η συνολική στρατιωτική δαπάνη της Ασίας φαίνεται, όμως, να είναι ακόμη σχετικά περιορισμένη. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών οι Ασιατικές χώρες ξόδεψαν για αμυντικές δαπάνες περίπου 262 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2011, ποσό που είναι μικρότερο από την στρατιωτική δαπάνη της Ευρώπης η οποία κυμαίνεται στο ποσό των 270 δισεκατομμυρίων ευρώ – επιπρόσθετα οι κατα κεφαλήν δαπάνες στην ασιατική ήπειρο παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από αυτές στην Ευρώπη.

Συγκριτικά με την στρατιωτική δαπάνη των Η.Π.Α η Ασιατική δαπάνη είναι πολύ χαμηλότερη. Παρόλη την έντονη πίεση για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο Αμερικανός στρατιωτικός προϋπολογισμός των Η.Π.Α ανέρχεται περίπου στα 613,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανανέωση του στρατού της Κίνας αποτελεί μόνο ένα μέρος των αυξανόμενων Ασιατικών στρατιωτικών δαπανών, και η Κίνα δεν υπολογίζεται ως η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες στην ασιατική ήπειρο.

Οι τρείς χώρες με τις υψηλότερες εισαγωγές οπλικών συστημάτων από το 2007 μέχρι το 2012 ήταν η Ινδία, η Νότια Κορέα και το Πακιστάν κατα σειρά. Η Ινδία επίσης αποτελούσε τον μεγαλύτερο εισαγωγέα κατά τα έτη 2002-2006 και στοχεύει στην αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών κατά 17% την χρονιά που διανύουμε.

Η στρατηγική επιστροφής των Η.Π.Α στην Ασία αναζωπυρώνει τις φλόγες των διενέξεων μεταξύ της Κίνας και ορισμένων γειτονικών της χωρών, υπό την προοπτική ελέγχου της Ασιατικής ασφάλειας και της πώλησης ολοένα και μεγαλύτερων ποσοτήτων όπλων και οπλικών συστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Αμύνης των Η.Π.Α αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη τόσο της Αμερικής όσο και ολόκληρου του πλανήτη..

Είναι ξεκάθαρο το συμφέρον των Η.Π.Α να διαταραχθεί το κλίμα στις σχέσεις των Ασιατικών χωρών ώστε να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη από την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και να ελέγξει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά τις αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις..