Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η Μόσχα προειδοποιεί Καταστροφικό κάθε στρατιωτικό σενάριο κατά του Ιράν, λέει η Ρωσία προς Ισραήλ

Μόσχα: Να αναλογιστεί τις συνέπειες μίας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και το ίδιο το Ισραήλ καλεί η Ρωσία την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι ένα χτύπημα θα ήταν καταστροφικό για ολόκληρη την περιοχή. Η ρωσική προειδοποίηση έρχεται ενώ κατέληξε σε αποτυχία η αποστολή επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στην Τεχεράνη προς αποσαφήνιση των σκοτεινών σημείων του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Κάθε στρατιωτικό σενάριο εναντίον του Ιράν θα είναι καταστροφικό για την περιοχή και αναμφίβολα για το σύστημα των διεθνών σχέσεων στο σύνολό του» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

«Γι' αυτό ελπίζω ότι το Ισραήλ κατανοεί όλες τις συνέπειες [...] και θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας για τους ίδιους» υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αυτή η υποδομή να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση μιας σύγκρουσης με το Ιράν» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς, δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Η βάση του Μανάς στο αεροδρόμιο του Μπισκέκ, της πρωτεύουσας του Κιργιστάν, χρησιμεύει αυτή τη στιγμή στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων που εμπλέκονται στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δελεαστούν να εξαπολύσουν μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν επιχειρηματολογώντας κατά του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός του, ώστε να πάρουν στη συνέχεια τον έλεγχο των μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων της πρώην σοβιετικής κεντρικής Ασίας.

«Πίσω από τις εκκλήσεις για την ανάγκη να εξασφαλιστεί η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων μπορεί να κρύβεται η φιλοδοξία να κλειδωθεί ο γεωπολιτικός χάρτης σ' έναν εκτεταμένο χώρο πλούσιο σε υδρογονάνθρακες» δήλωσε ο Λουκάσεβιτς.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κατέληξαν, εν τω μεταξύ, σε αδιέξοδο, μετά την αποτυχημένη δεύτερη αποστολή της ΙΑΕΑ στην Τεχεράνη -η οποία απαγόρευσε σε επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να επισκεφθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η ένταση έχει χτυπήσει «κόκκινο» μετά το πετρελαϊκό εμπάργκο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος του Ιράν, και τις πληροφορίες που εμφανίζουν την ισραηλινή κυβέρνηση κοντά στη λήψη απόφασης για στρατιωτικό πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απαντά στο μεν εμπάργκο με προειδοποιήσεις ότι θα κλείσει πρώτο τη στρόφιγγα του πετρελαίου, όσο για τις απειλές επίθεσης λέει ότι θα καταφύγει σε «προληπτική δράση κατά των εχθρών του εάν απειληθούν τα εθνικά του συμφέροντα.

Σε αυτό το κλίμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να κάνει δεκτό στο Λευκό Οίκο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις 5 Μαρτίου. Θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε την Τετάρτη ότι η χώρα του «δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο» σε ομιλία του ενώπιον πυρηνικών επιστημόνων.

Έστειλε, ταυτόχρονα, μήνυμα στη Δύση ότι κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία του. «Η πυρηνική ενέργεια συνδέεται άμεσα με τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν» τόνισε ζητώντας από τους επιστήμονες που βρίσκονταν μπροστά του «να συνεχίσουν με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα τη δουλειά τους που είναι θεμελιώδης».

Ουδεμία αναφορά έκανε στην επίσκεψη των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ.