Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Ανδαλουσία: η ιερή γη των τσιγγάνων

Η Ανδαλουσία είναι η κύρια χώρα υποδοχής για τους Τσιγγάνους, οι οποίοι έφτασαν στην Ισπανία τον 15ο αιώνα αφού εκδιώχθηκαν από το Ρατζαστάν, στην Ινδία. Θα ήταν σήμερα τετρακόσιες χιλιάδες από τα οκτώ εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής. Περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, οι Τσιγγάνοι εδώ είναι περήφανοι για τις ρίζες τους και τις αξίες τους. Για πολύ καιρό, σχημάτισαν μια μυστική κοινότητα, αποσυρμένη στον εαυτό της. Σήμερα οι Τσιγγάνοι διοργανώνουν τα μεγαλύτερα πάρτι. Για να γίνουν καλύτερα αποδεκτές από την ισπανική κοινωνία, οι περισσότερες οικογένειες τσιγγάνων επέλεξαν την καθολική θρησκεία.
Κάθε χρόνο βγαίνουν στους δρόμους για τις ιερές γιορτές που οι Τσιγγάνοι διεκδικούν υπερβολικά. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, θα είμαστε με την οικογένεια του Τσέσκο. Τη Μεγάλη Πέμπτη, τα μέλη του φέρουν το ιερό άγαλμα, τη Μαύρη Παναγία. Ταυτόχρονα, στη Σεβίλλη όλη η πόλη δονείται υπό τον ήχο των ντραμς. Μια μοναδική στιγμή στον κόσμο. 

Πενήντα οκτώ αδελφότητες παρελαύνουν με απίστευτες στολές. Με τον καιρό, οι Τσιγγάνοι έγιναν τα αστέρια της Ανδαλουσίας. Τα φορέματά τους και η μουσική τους σε κάνουν να ονειρεύεσαι. Είναι οι μεγαλύτεροι χορευτές φλαμένκο και οι πιο τρομεροί πωλητές αλόγων στην Ισπανία. Κάνουν επιχειρήσεις χωρίς συμβόλαιο, με το λόγο τους. Πολλοί έχουν αλλάξει τα τρέιλερ τους με σπίτια. Κάποιοι έχουν σκάψει ακόμη και τον βράχο για να εγκατασταθούν εκεί. Ο τρόπος ζωής τους συναρπάζει και ιντριγκάρει. Ωστόσο, λίγα χιλιόμετρα από αυτά τα μέρη για πάρτι, άλλοι Τσιγγάνοι μετά βίας έχουν αρκετά για να επιβιώσουν. Ένας στους δύο ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.