Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Το «φάντασμα» της Lehman τρομάζει τις αγορές – Καταρρέει η «φούσκα» των startups στις ΗΠΑ

Το λουκέτο στη Silicon Valley Bank έσκασε σαν «βόμβα» στις τράπεζες και στις παγκόσμιες αγορές.

Σοκ και δέος στις αγορές μετά την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank. Έκλεισε την Παρασκευή (10/3) με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ να αναλαμβάνει διαχειριστής. Αυτή είναι η πρακτική προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρχή.

Όλες οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες στους καταθέτες το αργότερο έως τη Δευτέρα το πρωί, όπως ανακοινώθηκε. Η FDIC δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, στην οποία περνούν πλέον οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της SVB. Τα υποκαταστήματα της SVB θα επαναλειτουργήσουν επίσης από τη Δευτέρα το πρωί, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Η FDIC ανακοίνωσε ότι οι επιταγές της SVB θα συνεχίσουν να εκκαθαρίζονται.

Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Εκείνο το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την FDIC, οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισ. δολ., ενώ οι καταθέσεις τα 175,4 δισ. δολ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιο μέρος αυτών των καταθέσεων ξεπερνά το όριο εγγύησης από πλευράς της FDIC.

Ανησυχία στις αγορές

Οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Silicon Valley Bank, ενός από τους σημαντικότερους δανειστές νεοσύστατων εταιρειών, προκάλεσαν πανικό στο διεθνές οικοσύστημα των startup με τους τριγμούς να μεταδίδονται στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.

Τα “βάσανα” της SVB, με έδρα τη Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια, ξεκίνησαν αφότου η μητρική της SVB Financial Group ανακοίνωσε ότι προέβη στην πώληση χρεογράφων αξίας 21 δισ. δολαρίων από το χαρτοφυλάκιό της και δήλωσε ότι προχωρά επίσης σε πώληση μετοχών αξίας 2,25 δισ. προκειμένου να στηρίξει τα οικονομικά της. Μία κίνηση που πυροδότησε τη φυγή μεγάλων Venture Capital funds (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) από την τράπεζα, τα οποία σύμφωνα με πηγές ζήτησαν από τις επιχειρήσεις των χαρτοφυλακίων τους να περιορίσουν την έκθεσή τους στην SVB και να σηκώσουν τα μετρητά τους.

Η SVB είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με την startup σκηνή των ΗΠΑ, ως η μοναδική εισηγμένη τράπεζα που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από Venture Capital των ΗΠΑ καθώς και με το 44% των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης με υποστήριξη VC που εισήχθησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο πέρυσι.

Η χειρότερη εβδομάδα του 2023 στη Wall Street

H κατάρρευση – εξπρές για τη SVB παρέσυρε 4% κάτω τον τραπεζικό κλάδο στη Wall Street. Στο ταμπλό, ο Dow υποχώρησε για τέταρτη σερί συνεδρίαση, αυτή τη φορά κατά 345 μονάδες ή 1,07% στις 31.909,64, ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε κατά 1,45% στις 3.861,59 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχασε 1,76% στις 11.138,89 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Όσον αφορά τις κινήσεις των άλλων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών η Bank of America έκλεισε στο -0,88%, η Citigroup στο -0,53% και η Morgan Stanley στο -2,33%

Μάλιστα, οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν το πενθήμερο σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα τους από την αρχή τους έτους. O Dow έχασε 4,4%, ο S&P 4,6% έκαστος και ο Nasdaq 4,7%. Ο S&P 500 έκλεισε στο “κόκκινο” για τέταρτη εβδομάδα στις τελευταίες πέντε.

Βουτιά 2,5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το διεθνές sell off

Σε σημαντική πτώση οδηγούν τους τραπεζικούς τίτλους παγκοσμίως οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, ενός από τους σημαντικότερους δανειστές νεοσύστατων εταιρειών. O Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στις 1.056,26 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,49%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.053,23 μονάδες (-2,77%). Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 5,24%, μετά από έντεκα εβδομάδες ανόδου και συνολικά κέρδη22,13%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 13,60%.

Η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς μειώθηκε κατά 1,67 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 113,76 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 49.552.587 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,39%.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Πρόκειται για κατάρρευση-εξπρές για την SVB, καθώς την Τετάρτη η τράπεζα είχε ανακοινώσει απόπειρα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου άνω των 2 δισ. δολ. Η μετοχή της μητρικής της εταιρείας, SVB Financial Group, καταβαραθρώθηκε κατά 60% την Πέμπτη, ενώ έχανε άλλο 60% της εναπομείνασας αξίας της στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές της Παρασκευής, πριν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ διακόψει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της.

Η προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ απέτυχε και η SVB προσανατολίστηκε σε πιθανή πώλησή της. Ωστόσο, μια ταχεία εκροή καταθέσεων περιέπλεξε και αυτή την προσπάθεια, οδηγώντας στην παρέμβαση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών.

Το κλείσιμο της SVB θα είχε αντίκτυπο όχι μόνο στις καταθέσεις, αλλά και στις πιστωτικές διευκολύνσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης. Η FDIC δήλωσε ότι οι δανειολήπτες της SVB θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους.

πηγή