Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Άρχισε να ξηλώνεται για τα καλά το κοστούμι της Γερμανοκρατούμενης Ε.Ε.


Έτοιμη μετά την Αγγλία να κουνήσει μαντήλι στο έκτρωμα της Ευρώπης η περήφανη Πολωνία μετά τη απόφαση του Συνταγματικού της Δικαστηρίου.
Δεν θέλουμε νταβατζήδες τύπου πρώην Σοβιετικής Ένωσης λένε οι Πολωνοί.
Είναι αυτό μήνυμα για τις χώρες του Βίσενγκράντ ;;
Η Ελλάδα μας πότε θα ανακτήσει τη περηφάνεια της;;Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο η Πολωνία να φύγει από την ΕΕ κατά τα πρότυπα του βρετανικού Brexit αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα.

Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο η Πολωνία να φύγει από την ΕΕ κατά τα πρότυπα του βρετανικού Brexit αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα, όπως μετέδωσε σήμερα τα ξημερώματα πρώτο στην Ελλάδα το pronews.

Αυτό σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν είναι αποδεκτές στο σύνολό τους και άρα η χώρα δεν έχει θέση στην ΕΕ η οποία ζητάει τυφλή υπακοή και προσαρμογή στις εντολές της από τα κράτη-μέλη (βασικά σε όλα τα υπόλοιπα πλην Γαλλίας και Γερμανίας που κυριαρχούν).

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αυτό σημαίνει πως η δικαστική απόφαση θα έχει και πολιτική στήριξη.

Στις Βρυξέλλες «το φυσάνε και δεν κρυώνει» καθώς η Πολωνία φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να αντικαταστήσει την σοβετική μπότα που την »πάταγε» από το 1945 μέχρι το 1990 με το «μαστίγιο» των Βρυξελλών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την «βαθιά ανησυχία της» για την απόφαση του πολωνικού Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά αυτό ελάχιστα απασχολεί την Βαρσοβία.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη αργά το βράδυ και είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της Ελευθερίας των Πολωνών

Η πατριωτική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, όπου οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι πρέπει να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά, κάτι που η Βαρσοβία απορρίπτει κατηγορηματικά

Η υπόθεση που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τις αλλαγές που νομοθετεί το κυβερνών κόμμα στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας και είναι αντίθετες με ότι προβλέπει η οργιώδης και διαλυτική για τις οικογενειακές χριστιανικές αξίες.

«Θέλουμε μια κοινότητα σεβασμού και όχι μια ομάδα κάποιων που είναι ίσοι και άλλων που είναι πιο ίσοι. Αυτή είναι η κοινότητά μας, η Ένωσή μας», έγραψε στο Facebook ο Μοραβιέτσκι αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «καρφώνοντας» βασικά Γερμανία και Γαλλία,

«Αυτό είναι το είδος της Ένωσης που επιθυμούμε και αυτή την Ένωση θα δημιουργήσουμε», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του νωρίς σήμερα.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Πολωνία «θέλει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια κρατών».

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κι ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: Η Πολωνία όπως και κάποιες άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εισήλθαν στην ΕΕ το 2004 σταματούν να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια το 2024 και ξεκινούν να συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Όπως συνέβη με την Ελλάδα μετά το 2000.

Όμως, όπως και η Ελλάδα έτσι και η Πολωνία «μετράει« πολλές ζημιές από την συμμετοχή της στην ΕΕ σε επίπεδο τοπικής παραγωγής. Αλλά το ορόσημο του 2024 είναι διαφορετικό: Πλέον θα αρχίσει να πληρώνει από την τσέπη της την ΕΕ!

Και η Βαρσοβία θα είναι αναγκασμένη να τηρήσει τα συμπεφωνημένα σε ότι αφορά το εθνικό ζήτημα για την Πολωνία που είναι το κλείσιμο των λιγνιτορυχείων μέχρι το 2049.

Και μπορεί η Πολωνία να πήρε πολύ μεγαλύτερη παράταση απ'ότι η Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υπογράψει να κλείσει ορυχεία και εργοστάσια μέχρι το 2028, ξεκινώντας από εφέτος για να βάλει.... ανεμογεννήτριες που θα τις αγοράσει η Γερμανία, αλλά η ισχυρή πληθυσμιακά και πολιτικά Πολωνία, ακόμα και το 2049 ούτε για αστείο δεν θέλει να ακούει κάτι τέτοιο.

Και γεωστρατηγικά βλέπει ότι η Γερμανία «τα βρήκε» με την Ρωσία στον Nord Stream 2, έβαλε επάνω από τα συμφέροντα της Πολωνίας το δικό της συμφέρον και η Βαρσοβία βλέπει ότι κινδυνεύει να επαναληφθεί το 1939, έστω σε άλλη version.

Πρακτικά η Πολωνία έχει εισέλθει σε τροχιά εξόδου από την ΕΕ, κατά το βρετανικό πρότυπο και μάλλον δεν θα είναι η μόνη στην δεκαετία που έρχεται: Ουγγαρία και ίσως και μία τρίτη χώρα, θα την ακολουθήσουν.

Γεωστρατηγικά, Βρετανία και ΗΠΑ, είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Πολωνία έναντι της Ρωσίας. Σίγουρα η Πολωνία δεν θα πρέπει πάντως να περιμένει βοήθεια από την Γερμανία...

Σημειώνεται ότι η Πολωνία ανήκει στην ομάδα του Βίσενγκραντ, μια συμμαχία η οποία απαρτίζεται από τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, με σκοπό την προώθηση της στρατιωτικής, οικονομικής και ενεργειακής μεταξύ τους συνεργασίας. Και μπορεί Τσεχία και Σλοβακία να είναι «γερμανοκρατούμενες» αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν Πολωνία και Ουγγαρία «αποχαιρετίσουν» την ΕΕ.

Έτσι όπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση, η Πολωνία δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να αλλάξει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της δημιουργώντας ένα ελπιδοφόρο προηγούμενο για την Δημοκρατία στην ΕΕ.

Το πιθανότερο είναι η ΕΕ να το αποδεχτεί. Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αντέξουν άλλη «Βρετανία» μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Πόσο θα πρέπει να απασχολούν όλα αυτά την Ελλάδα; Κανονικά θα έπρεπε η Πολωνία να είναι οδηγός της Ελλάδας. Με αυτό το πολιτικό σύστημα αποκλείεται.

Αν διαμορφωθεί ένα πολιτικό σύστημα που να κωδικοποιεί και να εκφράζει την άποψη των «160» που έστειλαν την γνωστή επιστολή για την υπεράσπιση της οικογένειας και την μη νομοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων και που μέσα σε αυτή εκφράζεται «ο προβληματισμός για την πολιτική της ΕΕ», αυτός ο «προβληματισμός» θα φτάσει και σε πολλά άλλα πεδία.

Το 2015 στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, ουσιαστικά οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη.

Μπορεί να ακολούθησε το πολιτικό πραξικόπημα του Α.Τσίπρα με την βοήθεια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και η ψήφος στην κάλπη να ανατράπηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιστορικές συγκυρίες δεν θα επανέλθουν με την μορφή χιονοστιβάδας, ίσως πολύ συντομότερα απ'ότι κάποιοι προβλέπουν.

πηγή