Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Πολιτισμική κίνηση ματ! Επαναφέρουν θέμα προσάρτησης του Καρς οι Ρώσοι στην Τουρκία ως αντίδοτο για τους Τατάρους της Κριμαίας

Καρότο και μαστίγιο του Κρεμλίνου στα σχέδια των Τούρκων σε Καύκασο και Κριμαία.

Η αρχισυντάκτρια του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού RT δήλωσε φαρδιά πλατιά ότι η Ρωσία θα πρέπει να προσαρτήσει το Όρος Άγρι (Αραράτ) και την επαρχία Καρς από την Τουρκία άμεσα.

Πρόκειται για την Μαργαρίτα Σιμονιάν, η οποία μίλησε στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να προσαρτήσει τις περιοχές από την Τουρκία βάσει της συνθήκης του Κάρς το 1921.

Η Ρωσία  που το τελευταίο διάστημα «πιέζει» κάτι παραπάνω από ασφυκτικά την περιοχή που συνορεύει με την Βόρειο  Συρία, ώστε οι Τούρκοι να τις αδειάσουν την “γωνιά” έχει θέμα με την συνθήκη αυτήν όποτε και να ενεργοποιηθεί.

Με αφορμή την στήριξη Ερντογάν στους χιλιάδες Τατάρους της Κριμαίας και της μη αναγνώρισης της χερσονήσου της Κριμαίας ως ρωσικής, η Μόσχα παίζει και αυτή το δικό της παιχνίδι με την συνθήκη του Κάρς, την οποία τρέμει η Άγκυρα, δεδομένου ότι ισχύει ακόμα.

Συνθήκη της Μόσχας ή Καρς  (1921) , πρόκειται για την ρωσο-τουρκική συνθήκη "φιλίας και αδελφοσύνης", η οποία υπεγράφη στις 16 Μαρτίου, 1921 στην Μόσχα μεταξύ της  κυβέρνησης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης  του Κεμάλ και των Μποσλσεβίκων .

Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή , η τότε νεοσυσταθείσα ΕΣΣΔ θα αποσύρονταν εθελοντικά  από την περιοχή Καρς, Αρνταχάν καθώς και από το Όρος Αραράτ υπέρ της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζουμε,ο ελληνικός στρατός πολεμούσε την μάχη του Σαγγαρίου στην οποία δεν μπόρεσε να διασπάσει το μέτωπο των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες λάμβαναν συνεχώς  όπλα και πυροβόλα από παντού.

Σύμφωνα με την συμφωνία αυτή , η Ρωσία θα την  παρέτεινε γραπτώς  κάθε 25 χρόνια. Αν σε οποιαδήποτε   διάστημα η Ρωσία επιχειρήσει να την ενεργοποιήσει τότε στην περίπτωση αυτή η Τουρκία θα πρέπει  λογικά να επιστρέψει το τεράστιο έδαφος που κατέχει.

Η Μόσχα έως τώρα δεν έχει κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση για πολλούς λόγους κυρίως λόγω ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν συνθήκες το επιτρέψουν αυτό δεν θα γίνει.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αυτά τα εδάφη ως μέρος της Τουρκίας εξακολουθούν  να είναι έρημα, ειδικά μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων από το 1853 -1923 και  την γενοκτονία των Ποντίων.

Με αυτά ως  δεδομένα,  η Τουρκία ανέκαθεν θεωρούσε ότι υπάρχει  ο κίνδυνος πιθανής επιστροφής των κατεχομένων εδαφών από την συμφωνία και μετά, και ως εκ τούτου δεν προσπάθησε να  προσελκύσει επενδύσεις ενώ  δεν υπάρχει καμία σύγχρονη υποδομή.

Η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση είναι  μία επιστροφή της περιοχή μας, στην περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και των άλυτων ζητημάτων που άφησε αυτός ,τα οποία δεν λύθηκαν  δυστυχώς, ούτε και στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο .

Η Τουρκία επιθυμεί την ανασύσταση  της οθωμανικής αυτοκρατορίας της περιόδου εκείνης, ενώ η Ρωσία θέλει την κάθοδο στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και τα συμφέροντα αυτά είναι αντικρουόμενα όπως και να το κάνουμε.

 https://www.dailysabah.com/politics/diplomacy/russia-should-annex-parts-of-eastern-turkey-rt-editor-in-chief-says

πηγή