Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Σάλος στην Ουκρανία με τις δηλώσεις του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων: “Έκανα τα πάντα για να νικήσουμε τη Ρωσία αλλά δυστυχώς ηττηθήκαμε”

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μετά την πρωτοφανή ομολογία ήττας από τον αρχηγό του Ουκρανικού στρατού, Β.Zαλούζνι ο οποίος σε συνέντευξη του στο περιοδικό Economist παραδέχτηκε την νίκη της Ρωσίας.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist παραδέχεται πως η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα ενώ η Ουκρανία ηττάται σε έναν πόλεμο φθοράς, που διεξάγεται στην παρούσα φάση.

Πρόκειται για ξεκάθαρη ομολογία ήττας από τον αρχηγό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος ήδη με την προβολή του από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιδιώκει να πάρει το προβάδισμα στην άγρια κόντρα με τον Β.Ζελένσκι για την ηγεσία της Ουκρανίας σε ένα μεταπολεμικό πεδίο και με την Ουκρανία ηττημένη και πλήρως διαλυμένη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύγκρουση στην Ουκρανία θυμίζει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ακριβώς όπως στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, έχουμε φτάσει στο επίπεδο της τεχνολογίας που μας οδηγεί σε αδιέξοδο», λέει.

Ο Ουκρανός στρατηγός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα για να βγει από το αδιέξοδο.

Λάθος μου

«Πιθανότατα δεν θα υπάρξει καμία όμορφη λύση», παραδέχεται.

«Αυτό ήταν το λάθος μου.

Η Ρωσία έχει τουλάχιστον 150.000 νεκρούς, ισχυρίζεται. (Τα πραγματικά νούμερα είναι τελείως διαφορετικά. Η Ρωσία σύμφωνα με Βρετανικές πηγές έχει κάπου 22.000 απώλειες).

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τέτοιες απώλειες θα είχαν σταματήσει τον πόλεμο.

Αλλά όχι στη Ρωσία, όπου η ζωή είναι φθηνή (η ζωή είναι φθηνή στην χώρα του την Ουκρανία που στέλνει Ουκρανούς μελλοθάνατους στην κρεατομηχανή) και όπου τα σημεία αναφοράς του Πούτιν είναι ο Πρώτος και Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, στον οποίο η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σημείωσε ο Ζαλούζνι.

Ένας στρατός στα πρότυπα της Ουκρανίας θα έπρεπε να είναι σε θέση να κινείται με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ημέρα καθώς θα παραβίαζε τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, ισχυρίζεται.

«Αν κοιτάξετε τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ και τα μαθηματικά που κάναμε στο σχεδιασμό της αντεπίθεσης, τέσσερις μήνες θα έπρεπε να ήταν αρκετός χρόνος για να έχουμε φτάσει στην Κριμαία, να έχουμε πολεμήσει στην Κριμαία, να έχουμε επιστρέψει από την Κριμαία και να πηγαινοερχόμαστε συνέχεια», λέει ο Ουκρανός αρχιστράτηγος σε ένα πραγματικό ντελίριο.

Το τέλμα και το αδιέξοδο – “Άλλαξα στρατιώτες και Διοικητές”
Αντ΄αυτού τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σταματήσει στα ναρκοπέδια στο Bakhmut ενώ ο εξοπλισμός, που έστειλε η Δύση πλήττεται από το ρωσικό πυροβολικό και τα drones.

Η ίδια ιστορία εκτυλίσσεται στην κύρια ώθηση της επίθεσης, στο Nότο, όπου οι νεοσύστατες και άπειρες ταξιαρχίες, παρά το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένες με σύγχρονο δυτικό οπλισμό, αντιμετώπισαν αμέσως προβλήματα, παρατηρεί ο Economist.

«Πρώτα σκέφτηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους διοικητές μας, οπότε άλλαξα μερικούς από αυτούς.

Τότε σκέφτηκα ότι οι στρατιώτες μας δεν είναι κατάλληλοι για το σκοπό τους, έτσι μετακίνησα στρατιώτες σε μερικές ταξιαρχίες», λέει ο στρατηγός Ζαλούζνι.

Όταν αυτές οι αλλαγές απέτυχαν να κάνουν τη διαφορά, ο διοικητής είπε στο επιτελείο ότι βρήκε ένα βιβλίο που είχε διαβάσει κάποτε ως φοιτητής σε μια στρατιωτική ακαδημία στην Ουκρανία.

Ο τίτλος του ήταν «Διάσπαση των οχυρωμένων αμυντικών γραμμών».

Εκδόθηκε το 1941 από έναν Σοβιετικό υποστράτηγο, τον P. S. Smirnov, ο οποίος ανέλυσε τις μάχες του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.

«Και πριν φτάσω στα μισά του δρόμου, συνειδητοποίησα ότι είναι ακριβώς το σημείο που βρισκόμαστε γιατί όπως και τότε, το επίπεδο της τεχνολογικής μας ανάπτυξης σήμερα έχει βάλει τόσο εμάς όσο και τους εχθρούς μας σε τέλμα».

Αυτή η διατριβή, λέει, επιβεβαιώθηκε καθώς πήγε στην πρώτη γραμμή στην Αβντίφκα, επίσης στα ανατολικά, όπου η Ρωσία πρόσφατα προχώρησε κατά μερικές εκατοντάδες μέτρα σε αρκετές εβδομάδες ρίχνοντας δύο από τις ταξιαρχίες της,

Ο στρατηγός Ζαλούζνι περιγράφει ένα πεδίο μάχης στο οποίο τα σύγχρονα μέσα μπορούν να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε συγκέντρωση δυνάμεων και τα σύγχρονα όπλα ακριβείας μπορούν να τις καταστρέψουν.

«Το γεγονός είναι ότι βλέπουμε όλα όσα κάνει ο εχθρός και βλέπουν όλα όσα κάνουμε εμείς.

Για να ξεπεράσουμε αυτό το αδιέξοδο χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο, όπως την πυρίτιδα που επινόησαν οι Κινέζοι και που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε για να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας», λέει ο Ζαλούζνι.

Κίνδυνος να καταστραφεί το ουκρανικό κράτος

Αλλά με τη συγκράτηση στην παροχή πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς και αρμάτων μάχης, η Δύση επέτρεψε στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να ενισχύσει την άμυνά της μετά από μια ξαφνική αποχώρηση στην περιοχή Χάρκοβο στο βορρά και στη Χερσώνα στο νότο στα τέλη του 2022.

Παραδέχεται επίσης πως τα αεροσκάφη F-16, είναι πλέον λιγότερο χρήσιμα, επισημαίνει ο στρατηγός, εν μέρει επειδή η Ρωσία έχει βελτιώσει την αεράμυνα της.

Mια πειραματική έκδοση του πυραυλικού συστήματος S-400 μπορεί να φτάσει πέρα από την πόλη Dnipro, προειδοποιεί..

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί με τα όπλα της προηγούμενης γενιάς και τις απαρχαιωμένες μεθόδους», επιμένει.

«Αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση και, κατά συνέπεια, σε ήττα».

Είναι, αντίθετα, η τεχνολογία που θα είναι καθοριστική, υποστηρίζει.

Η εκτίμηση του στρατηγού Ζαλούζνι είναι αποθαρρυντική για την Ουκρανία: δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια επαναστατική τεχνολογική ανακάλυψη, είτε σε drones είτε στον ηλεκτρονικό πόλεμο, είναι προ των πυλών. Και η τεχνολογία έχει τα όριά της.

Ακόμη και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η άφιξη των αρμάτων μάχης, το 1917, δεν ήταν αρκετή για να σπάσει το αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης: χρειάστηκε μια σειρά τεχνολογιών και πάνω από μια δεκαετία τακτικής καινοτομίας, για να παραχθεί το γερμανικό blitzkrieg τον Μάιο του 1940.

https://karditsastakra.com