Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Λεμόνι: Πολύτιμο για την υγεία του ανοσοποιητικού

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τον χυμό τους για να δώσουμε γεύση στα φαγητά. Κάποια τα τρώνε κιόλας και τους αρέσουν, ενώ υπάρχουν μερικές χιλιάδες βίντεο στο ίντερνετ με αντιδράσεις μωρών μόλις τους δώσεις να φάνε. Τα λεμόνια είναι τόσο συνηθισμένα στην καθημερινή μας διατροφή, που πολλές φορές περνούν απαρατήρητα. Και όμως, έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό, οπότε ας πλέξουμε ένα μικρό εγκώμιο για μερικούς (ομολογουμένως) ξινούς ήρωες.

Αρχικά, το λεμόνι δεν είναι μόνο η βιταμίνη C του, τα οφέλη της οποίας είναι γνωστά. Το λεμόνι αξιοποιείται πλήρως και διατροφικά, αλλά και από την βιομηχανία ομορφιάς. Το κιτρικό οξύ του είναι συντηρητικό και ενισχυτικό γεύσης. Περιέχει πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής φυτικής ίνας που χρησιμοποιείται για να πήζει τρόφιμα. Και ας μην ξεχνάμε τα αιθέρια έλαια που βγαίνουν από το φρούτο και χρησιμοποιούνται παντού.

Αυτό είναι το διατροφικό προφίλ του λεμονιού:

  • Θερμίδες: 18,8
  • Πρωτεΐνη: 0,72 γρ
  • Λιπαρά: 0,2 γρ
  • Υδατάνθρακες: 6,1 γρ
  • Φυτικές ίνες: 1,8 γρ
  • Σάκχαρα: 1,6 γρ
  • Ασβέστιο: 16,9 mg
  • Σίδηρος: 0,39 mg
  • Κάλιο: 89,7 mg
  • Νάτριο: 1,3 mg

Λεμόνια και ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε αφθονία στα λεμόνια, παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας, να μειώσει τη φλεγμονή και πιθανώς να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η αντιοξειδωτική της δράση καταπολεμά σε καθημερινή βάση προβλήματα στον οργανισμό.

Λεμόνια και χρόνιες ασθένειες

Η επαρκής λήψη βιταμίνης C από την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως εκείνες της καρδιάς. Θεωρείται ότι η βιταμίνη C σε τρόφιμα όπως τα λεμόνια μπορεί να μειώσει την οξειδωτική βλάβη σε όλο το σώμα σας.

Λεμόνια και πέψη

Το να πίνετε νερό με λεμόνι είναι ένας καλός τρόπος για να πίνετε περισσότερο νερό (αν είστε από τους ανθρώπους που πολλές φορές ξεχνούν να πίνουν αρκετό νερό), ενώ έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να βελτιώσει λίγο την πέψη και την ανοχή στην ινσουλίνη. Αν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, το ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί μπορεί να έχει ήπια καθαρτική δράση.

Τα λεμόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στην κουζίνα και δεν λείπουν οι συνταγές που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν και ως κανονικό συστατικό, όχι μόνο τον χυμό τους. Πειραματιστείτε και δείτε ποιος είναι ο αγαπημένος σας τρόπος για να τα καταναλώνετε. Μέχρι τότε, το κλασικό και αγαπημένο λαδολέμονο είναι ίσως το πιο υγιεινό dressing για σαλάτα που μπορείτε να φτιάξετε, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και προσθήκες ζάχαρης ή αλατιού. Αν ήδη χρησιμοποιείτε το λεμόνι τακτικά στην καθημερινότητά σας, τώρα έχετε μερικούς ακόμα λόγους για να το αγαπάτε.

 πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...