Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Μετανοημένος ιερέας: Ο Μακαριώτατος με δέχτηκε σαν γιο


Ο π. Βλαντίμιρ Λιτβεντσούκ, ο οποίος έπεσε σε σχίσμα, αποκαταστάθηκε στην ιεροσύνη μετά τη μετάνοια, μίλησε για τη συνάντησή του με τον Μακ. Μητροπολίτη Ονούφριο.



Ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Λιτβεντσούκ, εφημέριος Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην επισκοπή Βολίν, πήγε στην OCU τον Μάιο του 2022, αλλά λιγότερο από ένα μήνα αργότερα μετανόησε και επέστρεψε στην κανονική Εκκλησία. Μίλησε για τα ψυχική του βάσανα την περίοδο του σχίσματος. Από τις 20 ημέρες στη OCU, πέρασε τις δύο πρώτες εβδομάδες σε κατάσταση στρες και μετά άρχισε η κατάθλιψη. Και μόνο μετά τη μετάνοια που έφερε στον Προκαθήμενο της UOC, ο πατέρας Βλαντίμιρ βρήκε την ψυχική ειρήνη. Το ιστορικό του ιερέα δημοσιεύτηκε από το Ενημερωτικό Κέντρο της UOC.

Σύμφωνα με τον πατέρα Βλαντίμιρ, τον βασάνιζε η συνείδησή του και στράφηκε στον φίλο του από τη σχολή, τον πρωθιερέα Σέργιο (Γιουστσούκ). «Του είπα απλώς τα εξής λόγια: “Πάτερ, σώσε με, επειδή πεθαίνω”», παραδέχτηκε ο πατέρας Βλαντίμιρ. Ο πατέρας Σέργιος επικοινώνησε με τους βοηθούς του Προκαθήμενου και ο Λιτβεντσούκ πήγε να μετανοήσει στον Μακαριώτατο.

«Ο Μακαριώτατος είναι ένας άγιος άνθρωπος», είναι πεπεισμένος ο πατέρας Βλαντίμιρ. Θυμήθηκε πόσο δύσκολο του ήταν να πάει στο Κίεβο για να μετανοήσει. «Δεν ήξερα τι θα πει, πώς θα μου φερθεί, αυτό όμως απλά με υποδέχτηκε πατρικώς, σαν γιο», θυμάται με συγκίνηση ο πρώην σχισματικός. Λέει ότι για πρώτη φορά στη ζωή του μετά από 20 χρόνια στην ιεροσύνη ένιωσε τέτοια πνευματική, ποιμαντική, ιεραρχική υποστήριξη. «Ο Μακαριώτατος με άκουσε, ο Μακαριώτατος με εξομολόγησε. Είμαι απείρως ευγνώμων που με δέχτηκε σαν αυτό το χαμένο πρόβατο στο 20ήμερο “ταξίδι” του», είπε ο πατέρας Βλαντίμιρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν επέστρεψε από το Κίεβο, «ήταν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».



Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος και ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Λιτβεντσούκ. Φωτογραφία: news.church.ua

Ο Προκαθήμενος της UOC έδωσε οδηγίες στον κληρικό που είχε επιστρέψει από το σχίσμα, τον βοήθησε να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί, έτσι ώστε αυτός που σκόνταψε «προσπάθησε σε όλη του τη ζωή στο μέλλον να μην κάνει κάτι τέτοιο και έζησε με μετάνοια».

Ο πατέρας Βλαντίμιρ θυμήθηκε ότι, ενώ δίδασκε ποιμαντική θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Βολίν, αναρωτιόταν: «Ποια είναι η πνευματική, ηθική κατάσταση των ιερέων που έχουν πάει στο σχίσμα, που έχουν φύγει από την Εκκλησία;» Δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα προσωπικά. «Ο Μακαριώτατος με επέστρεψε στο δρόμο από το οποίο έκανα απόκλιση», λέει με ευγνωμοσύνη ο ιερέας.

«Είναι μεγάλη χάρη που σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αυτός (σ.σ. ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος) ηγείται της Εκκλησίας μας», τόνισε ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Λιτβεντσούκ.

Τώρα, μετά τη μετάνοιά του και την αποκατάσταση στην ιεροσύνη, η κατάσταση του πατέρα Βλαδίμηρου είναι εντελώς διαφορετική. «Κάθε μέρα θα ήθελα να λειτουργώ, κάθε μέρα θα ήθελα να τελώ την Ευχαριστία», παραδέχεται. Τόσο η πρεσβυτέρα όσο και οι άλλοι άνθρωποι παρατήρησαν μια αλλαγή προς το καλύτερο σε αυτόν. Φυσικά και αυτός, όπως όλοι, καταπιέζεται από τον πόλεμο και ό,τι συνδέεται με αυτόν, αλλά η συνείδησή του είναι ήρεμη. «Συνειδητοποίησα ότι σήμερα ζω στον κόσμο με τη συνείδησή μου, η οποία μου λέει ότι τελικά είμαστε σε εκείνη την Εκκλησία, που είναι πραγματικά η Εκκλησία του Χριστού για εμάς, η οποία, με επικεφαλής τον Προκαθήμενό μας, οδηγεί το πλοίο μας στη Σωτηρία». είπε ο πατέρας Βλαντίμιρ.

«Τώρα ξέρω σίγουρα ότι αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται. Είναι απλά πολύ τρομακτικά πράγματα, ειδικά για εμάς τους ιερείς που έχουμε λάβει απαγόρευση. Μεγαλώσαμε σε αυτήν την Εκκλησία, την κανονική Εκκλησία, λάβαμε τα πάντα σε αυτήν την Εκκλησία, μαζί με το ποίμνιο χτίσαμε ναούς, τους υπερασπιστήκαμε…», είπε ο πατέρας Βλαντίμιρ.

Ο πατέρας Βλαντίμιρ είπε ότι η ενορία του ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου είναι ο εφημέριος, επιβεβαίωσε την πίστη της στη UOC: κάναμε συνέλευση της ενορίας, συγκεντρώσαμε πάνω από 200 υπογραφές, όλα καταγράφηκαν στα πρακτικά, που φέρνει υπογραφή του Μακαριώτατου Μητροπολίτη Ονούφριου και Αρχιεπισκόπου Βολιν Ναθαναήλ.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Λιτβεντσούκ είχε απαγορευθεί σε διακονία, αλλά μετά τη μετάνοια αποκαταστάθηκε στη UOC ως εφημέριος της σταυροπηγιακής ενορίας του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και όχι της επισκοπής Βολίν.

Όπως έγραψε η ΕΟΔ, ο μετανοημένος κληρικός της επισκοπής Τερνουπόλεως επέστρεψε στην UOC από το σχίσμα.

spzh.news

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...