Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Τιτανομαχία Ρωσία - ΝΑΤΟ proxy σε ολόκληρο το μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας

Ο ρωσικός στρατός διέρρηξε την πρώτη γραμμή άμυνας των Ουκρανών κοντά στην Ποπάσναγια – Ένα ύψωμα στρατηγικής σημασίας που η κατάληψη του από τους ρώσους ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία που κατέγραψαν τις περασμένες εβδομάδες – και παραλίγο να αποκόψει χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες στο Lisichansk και το Severodonetsk – Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον στρατιωτικό αναλυτή Tom Cooper.
Είναι μία αναστροφή της κατάστασης για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κοντά στην Ποπάσναγια, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται «η πιο κρίσιμη», αφού έρχεται λίγες ημέρες μετά τις πρόσφατες νίκες των ουκρανών στο πεδίο μάχης και την καταστροφή 7 ρωσικών αρμάτων κατα την προσπάθεια τους να περάσουν τον ποταμό Ντονέτσκ, όπου οι Ουκρανοί είχαν καταστρέψει τη γέφυρα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέκαμψαν και πρόσφατα απέκτησαν τον έλεγχο των οικισμών. Trypillya, Novaya Kamenka απέχοντας πλέον μόλις 1-2 χλμ. από το Soledar και το Bakhmutsky, το οποίο ελέγχει τον κρίσιμο δρόμο T1302 – την κύρια αρτηρία ανεφοδιασμού δηλαδή της οχυρωμένης περιοχής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Severodonetsk – Lysichansk. Επιπλέον, οι Ρώσοι επέκτειναν τη ζώνη διάνοιξης καταλαμβάνοντας το Λίποβο και τη Βασίλιεφκα βόρεια της Τρίπολης και δυτικά της Βρουμπόβκα. Επίσης η Βίσκριβα τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.Ο χάρτης των μαχών στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ώρες

«Με άλλα λόγια, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν βόρεια της Ποπάσνα, παρακάμπτοντας τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν περιχαρακωθεί στο Kamyshevakh, την Yekaterinovka και το Gorny· κινούνται χωρίς παύση για ανάπαυλα ή ανασυγκρότηση, αφήνοντας λίγο χρόνο στις ουκρανικές μονάδες να αντιδράσουν».

Ο αναλυτής Tom Cooper που θεωρείται από τους έγκυρους, εκπλήσσεται επίσης από την απροσεξία της ουκρανικής διοίκησης, η οποία υπερασπίζεται τον οικισμό. Το Ternovoe (ένα στρατηγικής σημασίας σημείο) στην περιοχή Shakhtyorsky έστειλε μόνο 1 τάγμα άμυνας ενάντια στην αναδιοργανωμένη ομάδα τάγματος της 200ης ταξιαρχίας μηχανοκίνητων πεζικάριων της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ηττήθηκαν πλήρως, και ο οικισμός τέθηκε υπό τον έλεγχο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέσα στη νύχτα, από την περιοχή της Χερσώνας η οποία έχει μεταβληθεί σε ρωσικό κέντρο των ενόπλων δυνάμεων και του πυροβολικού, εκτοξεύτηκαν ρουκέτες κατά του Νικολάγιεφ, του στρατηγικού λιμανιού που φαίνεται ότι αποτελεί τον επόμενο στόχο.

Severodonetsk: Η νέα μητέρα των μαχών

Προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του ουκρανικού κοινού από την παράδοση του “Azov”, ο Ζελένσκι προαναγγέλει επικείμενη αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Severodonetsk.

Η ενδεχόμενη απώλεια του Severodonetsk και του Lysichansk από το Κίεβο μπορεί να θεωρηθεί από τη Δύση ως η αρχή της κατάρρευσης. Μία τέτοια δυσμενής εξέλιξη μπορεί να επιφέρει μια απότομη μείωση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας από τις χώρες της Δύσης.

Πληροφορίες από το πεδίο αναφέρουν ότι το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο προετοιμάζει για άμυνα σε βάθος την Ντνιεπροπετρόφσκ, την Πολτάβα, το Ζαπορόζιε και τον Νικολάεφ. Όπως ακριβώς έγινε με την Μαριούπολη.

Ο δήμαρχος του Ντνεπροπετρόβσκ διέταξε να κατασκευαστούν τουλάχιστον τέσσερις γραμμές άμυνας γύρω από την πόλη. Δεν υπάρχει πια ο ισχυρισμός ότι «τα καλύτερα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα σταματήσουν τα ρωσικά στρατεύματα στο τόξο του Ντονμπάς» και ότι «τίποτα δεν απειλεί τον Δνείπερο».

Αυτό που φαίνεται τις τελευταίες ώρες είναι ότι οι πρόσφατες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού δεν είχαν συνέχεια.

Τώρα οι ουκρανικές μονάδες, είναι εγκλωβισμένες στο σύμπλεγμα Lisichansk-Severodonetsk, με τους Ρώσους να προσπαθούν να τους περικυκλώσουν και να τους αποκόψουν από τις γραμμές ανεφοδιασμού. Εάν το επιτύχουν, θα μιλάμε για μία τραγωδια, καθώς τουλάχιστον 16.000 άνδρες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων υπερασπίζονται την περιοχή και η παράδοση τους θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα για το Κίεβο.

Αυτό φυσικά το γνωρίζει και η Μόσχα γι’ αυτό καταπονεί τα στρατεύματα της με απανωτές επιθέσεις, προκειμένου να μην επιτρέψει στους Ουκρανούς να ανασυγκροτηθούν.

Την πορεία της μάχης θα την κρίνει η επάρκεια και στις γραμμές τροφοδοσίας και φυσικά η αντοχή των μαχητών.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...