Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Πού στάλθηκαν οι κρατούμενοι από το Azovstal;

MARIUPOL, 20 Μαΐου - RIA Novosti, Andrey Kots.
Ουκρανοί στρατιωτικοί και μαχητές του συντάγματος Αζόφ συνεχίζουν να παραδίδονται μαζικά. Οι τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομεία, οι υπόλοιποι - σε μια σωφρονιστική αποικία κοντά στην Yelenovka. Το στρατόπεδο επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Κιέβου. Για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι εθνικιστές - στο ρεπορτάζ του RIA Novosti.

Μια άλλη εικόνα

Τη δεύτερη ημέρα της συνθηκολόγησης της φρουράς Azovstal, περισσότερα από 600 άτομα έφυγαν από το εργοστάσιο. Η αντίθεση με την ομάδα που παραδόθηκε την προηγούμενη μέρα είναι έντονη. Αν τη Δευτέρα οι Ουκρανοί έμοιαζαν με ένα πλήθος από αδυνατισμένους αλήτες του δρόμου, τότε την Τρίτη η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική: μέτρια καθαρά, καλοφαγωμένα, περιποιημένα πρόσωπα.
Κοιτάζουν τους Ρώσους και τους στρατιωτικούς του Ντονέτσκ συνοφρυωμένοι και όταν αντικρίζουν τα μάτια τους τον απομακρύνουν αμέσως. Γεγονός είναι ότι χθες υπήρχαν κυρίως Veseushniks. Και εδώ η πλειοψηφία είναι αγωνιστές του εθνικιστικού συντάγματος του Αζόφ. Στα σακίδια τους η ομάδα επιθεώρησης βρίσκει, μεταξύ άλλων, πολλές κονσέρβες.
Ουκρανικός στρατός από το Azovstal στη Μαριούπολη παράδοση - RIA Novosti, 1920, 17/05/2022
«Σε διαφορετικά μπουνκέρ του Azovstal, η κατάσταση με τα τρόφιμα ήταν πολύ διαφορετική», εξηγεί ο Igor Kimakovsky, σύμβουλος του επικεφαλής της DPR, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. «Κάπου υπήρχαν αποθέματα κονσερβοποιημένων τροφίμων, καθαρό γλυκό νερό και φάρμακα. 150 γραμμάρια χυλό και ένα μικρό κομμάτι λαρδί έκαστος. Έγινε στράγγιση νερού από τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης».
Οι κρατούμενοι ερευνώνται προσεκτικά προτού φορτωθούν σε λεωφορεία, όπλα, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα πετιούνται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Ένας από τους Ουκρανούς αξιωματούχους ασφαλείας, πριν παραδώσει το πολυβόλο, τον φιλάει γραφικά στο εξώφυλλο του δέκτη.

Η απελευθέρωση των αιχμαλώτων Ουκρανών μαχητών από το Azovstal συνεχίζεται

Επιθεώρηση Υπό Πυρ

Οι τραυματίες διανέμονται σε νοσοκομεία, οι υγιείς μεταφέρονται στην σωφρονιστική αποικία στην Yelenovka. Την Τετάρτη, και οι δύο επισκέφθηκαν αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ICC) και εκπρόσωποι των Ουκρανών διαπραγματευτών. Μερικοί από τους κλινήρης κρατούμενους από το Νοβοαζόφσκ παραδόθηκαν την προηγούμενη μέρα στο 15ο κλινικό νοσοκομείο της πόλης στην πρώτη γραμμή της συνοικίας Petrovsky του Ντόνετσκ, η οποία βομβαρδίζεται τακτικά.

Στη γραμμή του πυρός: τι συμβαίνει σε κατοικημένες περιοχές κοντά στο Azovstal
Όταν φτάνει εδώ η επιθεώρηση, σαν με εντολή, αρχίζει ο κανονιοβολισμός. Οι όλμοι και τα οβιδοβόλα βουίζουν και από τις δύο πλευρές, οι πύραυλοι Grad σφυρίζουν, οι εκρηκτικοί «εξερχόμενοι» αντικαθίστανται από τους κυλιόμενους «εισερχόμενους». Οι ξένοι, κοιτάζοντας προσεκτικά τριγύρω, σπεύδουν να κρυφτούν στο κτίριο.
Η αντιπροσωπεία μεταφέρθηκε γύρω από το νοσοκομείο. Η Ουκρανία εκπροσωπείται από τον βουλευτή του λαού της 9ης σύγκλησης του Verkhovna Rada Oleksandr Kovalyov. Ένας από τους λίγους από την άλλη πλευρά, για τον οποίο οι άνθρωποι του Ντονέτσκ μιλούν με σεβασμό. Ο βετεράνος Αφγανός, που υπηρέτησε στο θρυλικό 345ο Αερομεταφερόμενο Σύνταγμα, ηγείται της οργάνωσης βετεράνων "Nobody But Us".

Ο Κοβάλεφ και οι υπάλληλοι του ΔΠΔ μπαίνουν εναλλάξ στους θαλάμους, επικοινωνώντας με τους κρατούμενους. Οι τραυματίες φαίνονται πολύ καλύτερα από τη Δευτέρα. Τότε έμοιαζαν με ζωντανούς νεκρούς, αλλά τώρα είναι αρκετά ευδιάθετοι. Δεν υπάρχουν πια χλωμά γκρίζα πρόσωπα και τρομαγμένα βλέμματα. Επικοινωνώντας με συμπατριώτη, χαμογελούν κατά καιρούς.

Οι γιατροί είναι εκτός πολιτικής

Ο Κοβάλεφ ρωτά αν αντιμετωπίζονται κανονικά. Οι τραυματίες επιβεβαιώνουν ομόφωνα: ταΐζουν, ποτίζουν, δεν χτυπούν, δεν κοροϊδεύουν, τους δένουν στην ώρα τους, δεν φείδονται φαρμάκων. Οι εκπρόσωποι της IWC ακούν το ίδιο πράγμα. Οι στρατιώτες κάνουν μια ερώτηση: "Οι άλλοι έφυγαν από το Azovstal;" Τους λένε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο στρατός της Ρωσίας και του Ντόνετσκ, σε αντίθεση με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, τηρούν αυστηρά τη Σύμβαση της Γενεύης για τη Μεταχείριση των Αιχμαλώτων Πολέμου. Στα κοινωνικά δίκτυα έγραψαν ότι οι γιατροί αρνούνται να θεραπεύσουν Ουκρανούς και μαζικά υποβάλλουν αίτηση για απόλυση με δική τους ελεύθερη βούληση. Οι αρχές της ΛΔΔ αρνούνται κάτι τέτοιο.

"Οι γιατροί είναι εκτός πολιτικής", τονίζει ένας υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας της ΛΔΔ. "Θα περιθάλψουμε όποιον χρειάζεται ιατρική περίθαλψη. Δεν έχει σημασία αν είναι φίλος ή εχθρός. Αυτό είναι το επάγγελμά μας. Οι κρατούμενοι προσήχθησαν εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, τα τραύματα ήταν πολύ παραμελημένα. ", όλοι εξετάστηκαν από ειδικούς. Παρά τη δύσκολη κατάσταση με το νερό στο Ντόνετσκ, θα μπορούσατε να βεβαιωθείτε ότι οι ασθενείς διατηρούνται καθαροί. Το παρακολουθούμε, καθώς η υγιεινή είναι μια από τις πιο σημαντικές συνθήκες για θεραπεία».

Χωρίς συγκρούσεις

Πηγαίνουμε στη Yelenovka. Κοντά στο στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου σε ανοιχτό πεδίο, βρίσκονται στρατιώτες του στρατού της ΛΔΔ - τουλάχιστον δύο εταιρείες. Η προστασία του εχθρού που κατέθεσε τα όπλα λαμβάνεται περισσότερο από σοβαρά εδώ. Οι μαχητές τυλίγονται με αδιάβροχα - βρέχει στο Ντόνετσκ και τα περίχωρά του από νωρίς το πρωί.

Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του DPR αποσυναρμολογούν τα ερείπια στον τόπο του κατεστραμμένου Περιφερειακού Ακαδημαϊκού Δραματικού Θεάτρου του Ντόνετσκ στη Μαριούπολη - RIA Novosti, 1920, 29/04/2022

Τείχος από σκυρόδεμα ύψους έξι μέτρων.
Περιμετρικά - συρματοπλέγματα, στις γωνίες - πύργοι με προβολείς. Ο επικεφαλής του ιδρύματος με τους καλεσμένους είναι αυστηρός, αλλά δίκαιος: όλοι, χωρίς εξαίρεση, ελέγχουν τα έγγραφα και επιθεωρούν προσεκτικά. Μια λευκή κάπα με κόκκινο σταυρό δεν αποτελεί επιχείρημα εδώ. Τρεις εκτοξεύονται στο δωμάτιο. Όταν μαζεύονται όλοι μέσα, η ομάδα μεταφέρεται σε έναν από τους στρατώνες.
Υπάρχουν τουλάχιστον 800 αιχμάλωτοι πολέμου εδώ. Πριν από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας, περίπου εκατό βγαίνουν στο δρόμο και παρατάσσονται σε τρεις γραμμές. Υπάλληλοι του ΔΠΔ τους ανακρίνουν. Και ακούνε πάλι: τους φέρονται καλά, τους ταΐζουν τρεις φορές την ημέρα, δεν χτυπούν, δεν κοροϊδεύουν.
Στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που παραδόθηκαν στο Azov - RIA Novosti, 1920, 19/05/2022
Στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που παραδόθηκαν στο Azovstal
"Δεν υπήρχαν καταστάσεις σύγκρουσης, μας αντιμετωπίζουν σωστά", λέει ο επιστάτης από το σύνταγμα Azov, ο επικεφαλής του στρατώνα. "Παρέχουν ιατρική βοήθεια. Αυτό που ζητάμε παρέχεται. Δεν υπήρχε διαχείριση. Το λέω αυτό όχι υπό κάποιους είδος πίεσης, αλλά ανοιχτά και ειλικρινά. Μας ταΐζουν τρεις φορές την ημέρα. Σήμερα υπήρχε σούπα με ζυμαρικά, ήταν πολύ νόστιμη. Για βραδινό έδιναν κριθαρένιο χυλό. Δεν παραπονιόμαστε για τίποτα, μας φέρονται καλά" .
Ένας αιχμάλωτος στρατιώτης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος - RIA Novosti, 1920, 19/05/2022
Ένας αιχμάλωτος στρατιώτης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος
Τέλος, πάμε στις γυναίκες στρατιώτες. Είναι χωριστά από τους άνδρες, στα κελιά της φυλακής. Ο αέρας στο δωμάτιο είναι φρέσκος, υπάρχει αρκετός χώρος. Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα είδη υγιεινής.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, 1.908 στρατιωτικοί έχουν παραδοθεί στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 800 μαχητών της εθνικιστικής μονάδας Azov.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...