Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Φιάσκο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μόνο το 14% των ανεμβολίαστων άνω το 60 ετών πλήρωσε το πρόστιμο

Βεβαιώθηκαν πρόστιμα σε 317.962 άτομα - Πληρώθηκαν τα 44.000
Σε φιάσκο για την κυβέρνηση εξελίχθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, καθώς μόλις το 14% των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών πλήρωσε το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε λόγω μη εμβολιασμού!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), βρέθηκαν συνολικά 317.962 φυσικά πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο (τον Φεβρουάριο το πρόστιμο φθάνει 100 ευρώ).

297.207 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ειδοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ηλεκτρονική κοινοποίηση), ενώ 20.755 ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή.

Η επιβολή του μισού προστίμου αφορά ένα δεκαπενθήμερο, δεδομένου ότι η προθεσμία για τον εμβολιασμό έληγε στις 15 Ιανουαρίου.

Το πρόστιμο Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 15/3/2022 και, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, μόνο 44.000 το πλήρωσαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής. Οι υπόλοιποι έχουν ενταχθεί στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών και ήδη «τρέχουν» προσαυξήσεις.

Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει (όχι να ακυρώσει) τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς είναι εμφανέστατο ότι οι πολίτες αδιαφόρησαν πλήρως για το πρόστιμο που τους επέβαλε η κυβέρνηση.

Ζητούν να ακυρωθεί το πρόστιμο

Στην πράξη επιβολής προστίμου που έλαβαν οι ανεμβολίαστοι αναφέρεται ότι αυτή προσβάλλεται δικαστικά με την άσκηση προσφυγής ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της επιβολής προστίμου λόγω μη υποχρέωσης εμβολιασμού ή ύπαρξης νόμιμου λόγου απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, παρέχονται οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr/prostima αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να οδηγήσουν σε διαγραφή του.

Πολλοί ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ζητούν να ακυρωθεί το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί, ενώ την ίδια στιγμή και οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και ως εκ τούτου έχει γίνει παρακράτηση των αποδοχών τους ζητούν να τους επιστραφεί το ποσό, θεωρώντας ότι η πράξη είναι αντισυνταγματική.

Οι εφορίες θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, έστω και για το ποσό των 50 ευρώ του Ιανουαρίου.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...