Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Πρόεδρος Πούτιν σε Δύση: «Όποιος παρέμβει θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες συνέπειες στην ιστορία» - Σειρήνες στο Κίεβο

«Ελπίζω να με ακούσετε...»

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του, με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη των «ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» στο Ντονμπάς.

Ο Β.Πούτιν είπε: «Όποιος εξωτερικός παράγοντας σκέφτεται να παρέμβει να ξέρει ότι εάν το κάνει θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες συνέπειες απ' όσες έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία. Ελπίζω να με ακούσετε».

Μια ξεκάθαρη δήλωση από τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος με αυτό τον τρόπο θέλει να δείξει γι' ακόμη μια φορά την ισχύ που έχει η ρωσική πολεμική μηχανή. Άλλωστε κατά την διάρκεια της επετείου της Ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας είχε αναφερθεί σε οπλικά συστήματα «που δεν έχει κανείς στον πλανήτη».

«Όπλα που δεν υπάρχουν όμοιά τους στον κόσμο έχουν τεθεί σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πολλά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών, βασισμένων σε νέες τεχνολογίες πυραύλων, και θα επεκτείνουμε τη χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και στοιχείων τεχνητής νοημοσύνης» δήλωσε ο Πούτιν.

Τέτοια οπλικά συστήματα είναι «όπλα του μέλλοντος, που αυξάνουν το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας» επισήμανε.

Σειρήνες σε Κίεβο και Μαριούπολη

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη σύντομη τηλεοπτική ομιλία του Πούτιν, περίπου στις 5 το πρωί ώρα Ουκρανίας, ακούστηκαν εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου. Ηδη, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων. Οι κάτοικοι του Κιέβου αναζήτησαν ασφάλεια σε καταφύγια καθώς ακούστηκαν εκρήξεις έξω από την πόλη.

Το εύρος της ρωσικής επίθεσης φαίνεται να είναι τεράστιο. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα δέχθηκε επίθεση από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, με τη Ρωσία να φαίνεται να στοχεύει υποδομές κοντά σε μεγάλες πόλεις όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη και η Ντνίπρο.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση μέσω Telegram, αναφέρει ότι επιθέσεις με ρουκέτες στοχεύουν ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη σε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο. Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας αναφέρει ότι έχουν εξαπολυθεί επιθέσεις εναντίον 10 ουκρανικών περιοχών, κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας. Για τουλάχιστον επτά «ισχυρές» αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο Vasilkovsky έξω από το Κίεβο, όπου φυλάσσονται τα στρατιωτικά βομβαρδιστικά της Ουκρανίας, κάνει λόγο η διοίκηση του Κιέβου

Εκρήξεις από ρουκέτες πυροβολικού φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό καθώς άρχισαν οι βομβαρδισμοί κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με βίντεο.

Στη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του ανατολικού μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Εκεί αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Ανώτερος σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι φαίνεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα ενδέχεται να κινηθούν σύντομα στο Χάρκοβο, το οποίο απέχει περίπου 20 μίλια από τα σύνορα.

 Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...