Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Το παιχνίδι μεταφέρεται στη Νότια Αμερική! Η Ρωσία πρεσάρει τους Αγγλοσάξονες από Κούβα μέχρι Φώκλαντ

Απάντηση του Πούτιν στις ΗΠΑ : μεταφορά πυραύλων, αεροπορική βάση και μαχητικά στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ

Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ μετά από 2,5 χρόνια, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Οι αμερικανοφονιάδες απέρριψαν σημαντικές ρωσικές προτάσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης αποκλεισμού της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ για να συμπεριλάβει την Ουκρανία και άλλες χώρες που ήταν κάποτε μέρος της ΕΣΣΔ, και την απόσυρση των στρατευμάτων και εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα πριν από την ένταξη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.
Ταυτόχρονα, ο  Ryabkov (ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής πλευράς), προειδοποίησε ότι εάν η Δύση δεν συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Ρωσίας να αποσύρει το αποτύπωμα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και να απορρίψει οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, θα αντιμετωπίσει απροσδιόριστες συνέπειες που θα έβαζαν την «ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης» σε κίνδυνο.

Ενώ, ακριβώς, οι συζητήσεις με το ΝΑΤΟ για τις «νόμιμες» εγγυήσεις ασφάλειας που ζητά  η Ρωσία δεν απέδωσαν τίποτα, όπως θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει  στρατεύματα στη Λατινική Αμερική, δηλαδή στην πίσω αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό, είναι πράγματι αυτό που πρότεινε ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών. «Όλα εξαρτώνται από τους Αμερικανούς ομολόγους μας», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι RTVI, αναφερόμενος στα «στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα» που ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε περίπτωση που η Ρωσία δεν θα ικανοποιούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ  αναφέρει το opex360.

Ο Ριάμπκοφ, είπε επίσης ότι η άρνηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να εξετάσουν τις βασικές απαιτήσεις της Ρωσίας για «εγγυήσεις ασφαλείας», εγείρει αμφιβολίες για τη συνέχιση των διπλωματικών συνομιλιών με τη Δύση.

Μεταξύ των χωρών της Νότιας Αμερικής που ενδέχεται να φιλοξενήσουν ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες,  είναι πιθανόν η Κούβα (έρχεται στο νου αυθόρμητα) λόγω της «κρίσης των πυραύλων» του 1962.

Η Νικαράγουα είναι μία από τις πιθανότητες, λόγω των σχέσεών της με τη Μόσχα, που ήταν συνδεδεμένες στη σοβιετική εποχή. Σύμφωνα με μια μελέτη της IFRI που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 , θεωρείται η «πιο ελκυστική χώρα για το ρωσικό στρατιωτικό-τεχνικό συγκρότημα μετά τη Βενεζουέλα», η οποία φιλοξένησε επίσης δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 «Blackjack» στο έδαφός της τον Δεκέμβριο του 2018, που τότε δεν είχε δει με πολύ καλό μάτι η Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η Βενεζουέλα μπορεί να ενδιαφέρει τις ρωσικές δυνάμεις με τη δυνατότητα να ιδρύσουν μια αεροπορική βάση στο νησί La Orchila, που βρίσκεται μόλις 2.000 χλμ. από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρέπει να αναφερθεί, πως τον Δεκέμβριο, το Μπουένος Άιρες και η Μόσχα ενίσχυσαν τις στρατιωτικές τους σχέσεις υπογράφοντας μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, με στόχο τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης  Αργεντινών αξιωματικών και υπαξιωματικών στη Ρωσία, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης ιπταμένων, των Ειδικών δυνάμεων και της σκοποβολής ακριβείας.

 «Αυτό είναι ένα βήμα που θα επιτρέψει μια μεγαλύτερη σχέση μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων», υποστήριξε ο Χόρχε Ταϊάνα, ο υπουργός Άμυνας της Αργεντινής αναφέρει το opex360.

Αλλά αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινώσει μια άλλη. Πράγματι, η Αργεντινή αντιμετωπίζοντας σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες στον εκσυγχρονισμό της πολεμικής αεροπορίας της, ιδίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το Ηνωμένο Βασίλειο σε εξαρτήματα βρετανικής προέλευσης, το Μπουένος Άιρες θα μπορούσε κάλλιστα να στραφεί στη ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία.

Τους τελευταίους μήνες, φημολογείται ότι η Fuerza Aérea Argentina θα ενδιαφερόταν για το MiG-35 ή το Su-30 SM, καθώς και για το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Yak-130. Επιπλέον, όταν ο ρωσικός όμιλος Rostec παρουσίασε το νέο αεροσκάφος 5ης γενιάς Su-75 «Checkmate», δεν έκρυψε ότι η Αργεντινή ήταν πιθανόν  ένας από τους ενδιαφερόμενους πελάτες.

Μπορεί κανείς να φανταστεί, ότι η Μόσχα θα κάνει εγκαταστάσεις στο Μπουένος Άιρες για να  επιτρέψει στην Αργεντινή να αποκτήσει νέα πολεμικά αεροσκάφη και επομένως, να ανακτήσει μια υπερηχητική ικανότητα πτήσης που έχασε η πολεμική αεροπορία της το 2015, με την απόσυρση των τελευταίων Mirage III. και 5.

 Κάνοντας αυτό, η Ρωσία θα έδινε στην Αργεντινή τα μέσα για να ασκήσει μεγαλύτερη στρατιωτική πίεση στα Νησιά Φώκλαντ/Μαλβίνες που διεκδικεί ενώ βρίσκονται υπό βρετανική κυριαρχία. Σαφώς, θα ήταν αγκάθι στο μάτι του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από την πιθανή απάντηση στις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ που η Μόσχα συνεχίζει να καταγγέλλει.

Αυτά τα «στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα» που ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν,  αποτελούν μια απάντηση στις  Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, που ελπίζουν ότι ο Πούτιν θα αποφασίσει να διαπραγματευτεί, καθώς τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με απειλές για τιμωρία οικονομικών κυρώσεων και ακόμη και νέες αναπτύξεις σε συμμάχους του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...