Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Μπιλ Γκέιτς: Ανησυχεί γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τις κυβερνήσεις

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι αισιόδοξος για το 2022 αλλά τον ενοχλεί το γεγονός ότι οι πολίτες δεν εμπιστευόμαστε πλέον τις κυβερνήσεις.

Δεν αναρωτιέτια όμως για ποιο λόγο φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ότι δηλαδή όντως οι κυβερνήσεις παγκοσμίως δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης και οι πολίτες δεν είναι πλέον χαζοί για να μην το βλέπουν αυτό παρά τηςν αυστηρή «αναδιαπαιδαγώγηση» που έχουν υποστεί από την τηλεόραση.

Στο άρθρο που ανέβασε στο blog του, με τίτλο «Λόγοι αισιοδοξίας έπειτα από μία δύσκολη χρονιά», έκανε αισιόδοξες προβλέψεις, όπως το πιθανό τέλος της πανδημίας και η άνοδος του metaverse.

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα του τον προβληματίζουν και ένα ειδικά απειλεί να εκτροχιάσει ή να καθυστερήσει την πρόοδο. Πρόκειται για την δυσπιστία του κόσμου απέναντι στις κυβερνήσεις. «Είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία ανησυχώ περισσότερο καθώς μπαίνουμε στο 2022», σημείωσε.

Οι δημόσιοι θεσμοί πρέπει να είναι σημαντικοί παίκτες σε αγώνες όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή ή η αποτροπή της επόμενης πανδημίας, σύμφωνα με τον Γκέιτς.

Όμως, τα περιθώρια κινήσεών τους είναι περιορισμένα εάν ο κόσμος απορρίπτει εξ αρχής όσα λένε.

«Εάν οι άνθρωποί σου δεν σε εμπιστεύονται, δεν πρόκειται να στηρίξουν μεγάλες νέες πρωτοβουλίες. Και όταν μια μεγάλη κρίση εμφανιστεί, είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν τις οδηγίες που είναι αναγκαίες για να ξεπεραστεί η καταιγίδα», εξήγησε.

Αυτή η δυσπιστία είναι ιδιαίτερα εμφανής αφότου χτύπησε η πανδημία, με την παραπληροφόρηση γύρω από τον κορωναϊό να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, θέτοντας εμπόδια στα προγράμματα εμβολιασμών και τελικά καθυστερώντας το τέλος της πανδημίας.

Όμως, έρευνα του Pew Research Center έδειχνε ότι παρόμοιες τάσεις επικρατούσαν και πριν από τον κορωναϊό. Το 2019, ποσοστό 75% των Αμερικανών απαντούσαν ότι η εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους στην κυβέρνηση μειώνεται. Το 64% έλεγε ότι μειώνεται και η εμπιστοσύνη που έχουν ο ένας για τον άλλο.

Ο Γκέιτς τονίζει ότι οι πολιτικά υποκινούμενοι τίτλοι των μέσων ενημέρωσης αλλά και τα social media έχουν ένα μερίδιο της ευθύνης για τη διεύρυνση του χάσματος αυτού, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως οι κυβερνήσεις να πρέπει να ρυθμίσουν τις online πλατφόρμες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...