Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο

Αντισυνταγματικό είναι το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά μήνα, το περίφημο «αντίτιμο υγείας», που θα βαρύνει από τις 17 Ιανουαρίου 2022 τους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών. Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση το γνωρίζει, δρομολογεί ένα μέτρο που θα επιβαρύνει τη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης και κυρίως τις εργασίες των διοικητικών δικαστηρίων και εν τέλει του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κατακλειστούν από χιλιάδες προσφυγές.

Από: newsbomb.gr - Αθανάσιος Κουκάκης 

Γιατί είναι αντισυνταγματικό; Το Σύνταγμά στο άρθρο 4 παρ.1 ορίζει ρητά ότι «όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Η αρχή αυτή αποτελεί κανόνα δικαίου που διασφαλίζει σειρά ατομικών δικαιωμάτων. Η δε καθολική της ισχύ καθίσταται προφανής με τις ειδικότερες μορφές που προσλαμβάνει σε όλες τις σφαίρες του δικαίου.

Για να μπορούσε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πρόστιμο των 100 ευρώ, να έχει ένα «φύλλο συκής», ήτοι ένα νομικό έρεισμα, θα έπρεπε να επιβαλλόταν καθολικά, στο σύνολο του πληθυσμού. Δηλαδή να υπήρχε ίδια υποχρέωση και για τους ανεμβολίαστους των 18 ετών, και για εκείνους των 45 ετών και για εκείνους των 59 ετών.

Η απόφαση Μητσοτάκη αντιθέτως θέτει στο στόχαστρο 520.000 Έλληνες που δεν έχουν εμβολιαστεί , η πλειοψηφία των οποίων είναι συνταξιούχοι, ήτοι συγκαταλέγονται στα αδύναμα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού.

Δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε χθες το βράδυ τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή όχι με την κανονική διαδικασία, προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, αλλά ως τροπολογία , ώστε να αποφύγει την κριτική από το θεσμοθετημένο όργανο του Κοινοβουλίου.

Η απειλή της εφορίας

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις 17 Ιανουαρίου 2022 το πρόστιμο των 100 ευρώ θα βεβαιώνεται άμεσα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον μη εμβολιασμένο πολίτη.

Αυτό σημαίνει πως ο κρατικός μηχανισμός θα τρέξει διασταυρώσεις για να διαπιστώσει το ποιοι μη εμβολιασμένοι που στις 17 Ιανουαρίου 2022 είχαν κλείσει τα 60 έτη (γεννημένοι έως 31 /12/1961) πρέπει να επιβαρυνθούν με το πρόστιμο.

Εδώ υπάρχει και ένα τεχνικό ζήτημα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει πως η επιβολή οποιουδήποτε προστίμου από την φορολογική αρχή είναι άκυρο, αν προηγουμένως δεν έχει κληθεί σε ακρόαση ο φορολογούμενος, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να προσκομίσει στοιχεία. Αυτό διότι το άρθρο 20 του Συντάγματος επιτάσσει ακρόαση πριν από την έκδοση καταλογιστικών πράξεων της δημόσιας αρχής.

Συγκεκριμένα, το σύνταγμα προβλέπει πως «το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του». Αν αυτό δεν προβλεφθεί τότε αυτομάτως το πρόστιμο θα είναι αντισυνταγματικό. Αλλά αυτή η συνταγματική υποχρέωση θα επιβαρύνει πρόσθετα την ΑΑΔΕ που θα πρέπει να καλεί σε ακρόαση τους μη εμβολιασμένους.

Αν υποθέσουμε πως ξεπερνιέται το πρόβλημα αυτό τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την οριστική βεβαίωση του προστίμου. Αν κάποιος επιλέξει να πληρώσει το πρόστιμο τότε δεν θα έχει πρόβλημα στις συναλλαγές του με την εφορία και το Δημόσιο. Αν δεν το πληρώσει μέσα σε 90 ημέρες τότε θα καταστεί υπερήμερη η οφειλή και το Δημόσιο θα μπορεί να δρομολογήσει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, από ένα ποσό και πάνω. Αυτό εφόσον δεν την βάλει σε ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή θα στερηθεί και την φορολογική του ενημερότητα.

Πρέπει να σημειωθεί ξανά πως τα μέτρα αυτά θα κινηθούν σε βάρος κυρίως συνταξιούχων. Στην περίπτωση αυτή και ειδικά για την περίπτωση όσων έχουν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το ½ του ποσού που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ. Για ποσά μεγαλύτερα των 1.500 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει όλο το ποσό που ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ συν 250 ευρώ.

Τα παραπάνω δείχνουν πως η ρύθμιση δεν είναι το λιγότερο επαχθές μέτρο στη βάση της αναλογικότητάς που επιβάλει το Σύνταγμα. Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρει συγκεκριμένα πως η προτεινόμενη ρύθμιση, αναφορικά με τις προβλεπόμενες έννομες συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρεωτικότητα, συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας του άρθρου 25 Συντάγματος, καθώς η πρόβλεψη διοικητικού προστίμου 100 ευρώ αποτελεί «το λιγότερο επαχθές μέτρο» και «συνάγεται εξ αντιδιαστολής πως οι συγκεκριμένες συνέπειες δεν στερούν από τα πρόσωπα, που δεν εκπληρώνουν τη θεσπιζόμενη υποχρέωση, τα μέσα βιοπορισμού τους».

Είναι ξεκάθαρο πως το πρόστιμο και επηρεάζει το βιοπορισμό των μη εμβολιασμένων άνω των 60 ευρώ και δεν είναι αναλογικό.

Η επιστροφή των προστίμων

Ο πλέον ορατός κίνδυνος όμως δεν αφορά στους μη εμβολιασμένους. Αφορά στο Δημόσιο. Διότι με μαθηματική ακρίβεια η πρωθυπουργική πρωτοβουλία θα κριθεί αντισυνταγματική από τα δικαστήρια και το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει εντόκως όλα τα ποσά που θα καταβληθούν στο ειδικό ταμείο υπέρ του ΕΣΥ που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι, εάν για παράδειγμα μέσα σε έξι μήνες μπουν στο ειδικό ταμείο 300 εκατ. ευρώ και ακολούθως το Συμβούλιο της Επικράτειας κρίνει πως αυτά κακώς επιβλήθηκαν, τότε θα πρέπει το ποσό αυτό ακέραιο συν τις προσαυξήσεις να επιστραφεί στους δικαιούχους.

Σε αυτή την περίπτωση θα τρέξει η εξής διαδικασία:

 • Διαγραφή από τους πίνακες οφειλής των βεβαιωμένων ποσών και προσαυξήσεων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, που αφορούν οφειλές της συγκεκριμένης διαδικασίας.
 • Όπου υπάρχει ρύθμιση, καθώς και πληρωμή, μετά από οριστική διαγραφή θα επιστραφούν τα ποσά με τόκο 3% στους δικαιούχους.
 • Θα ενημερωθούν με επιστολές οι μη εμβολισμένοι που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία ότι τα συγκεκριμένα ποσά που τους έχουν καταλογιστεί οριστικά διαγράφονται.

http://www.freepen.gr/2021/12/100.html

8 σχόλια:

 1. Παμε στοιχημα, οτι το ΣτΕ,θα κρινει συνταγματικο το προστιμο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά όλα αυτά και με βάση το ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΊΚΑΙΟ....
  Υπάρχει όμως κάποιος, ο οποίος πιστεύει πως η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της;;;
  Ας μην ξεχνάμε πως με εντολή των τελευταίων κυβερνήσεων η δικαιοσύνη έχει καταστήσει το σύνταγμα κάτι χειρότερο από κούρελοχαρτο.
  Και με το αζημειωτο φυσικά.
  Χειραγωγουνται πλέον αρχές και εξουσίες από μια χούφτα φασιστοειδων τα οποία μη βρίσκοντας καμία αντίδραση βρίσκονται σε οργιαζουν ισοπεδωνοντας τα παντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πως θα κριθεί αντισυνταγματικο το μέτρο από το ΣτΕ,αφού το ίδιο έκρινε συνταγματική την αναστολή των ανεμβολιαστων γιατρών,υγειονομικών;Δεν υπαρχουν πλέον ελπίδες ...εκεί όμως που κατά τα ανθρώπινα δεν υπάρχει ελπίδα εκεί επεμβαίνει ο πολυευσπλαχνος Κύριος...Όπως τοτε μέσα στην ειδωλολατρια,ασυδοσία,την αμαρτία κ τον πόνο σε μια ταπεινή σπηλιά σαρκωθηκε ο Κυριος των Πάντων έτσι κ τώρα η Αγάπη Του δεν θα μας αφήσει..ίσως λίγο πριν το τελος..όπως η πανσοφια Του ορίζει.Χριστος γεννάται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι Πατέρες λένε ότι ο Σατανάς ενσπείρει λογισμούς στον άνθρωπο με σκοπό να τον τρελάνει.

  Και το ελεεινό κράτος που διαφεντεύεται από την προνομιούχο ολιγαρχία των μη χριστιανικών προσώπων του άρθρου 86 του Συντάγματος,

  προσθέτει διαρκώς νέο bullying και νέους μπελάδες στον απλό κόσμο είτε για να τον κουράσει αναγκάζοντάς τον να παραιτηθεί από το δίκιο του

  είτε για να να τον τρελάνει εμπλέκοντάς τον σε έναν ατέρμονα , πολυέξοδο και αβέβαιο δικαστικό αγώνα με ατελείωτες δίκες

  στις οποίες αποφασίζουν οι συνάδελφοι του Πικραμμένου, της Σακκελαροπούλου, του Παπαγγελόπουλου, του Αθανασίου, του Ζαγοριανού, του Διώτη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΘΙΓΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ Α) ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ β) ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΆΠΕΖΕΣ Γ) ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ Δ) ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ Ε) ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΑΠΟ-ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ . ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ. ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΒΑΛΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ναι και νομίζετε πως δε θα βρουν λύση για τα εμπόδια. Αυτοί κάνανε το μαύρο άσπρο και δεν ματωσε ρουθούνι, σιγά τα ωά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μήπως το παρακουράζουμε το θέμα, μια βολίδα στο κεφάλι του φασίστα και τελειώσαμε, ας κάνει τα ίδια και ο επόμενος αν έχει τα κότσια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...