Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Υπέροχες ευρωπαϊκές διαδρομές με τον σιδηρόδρομο

Από τα Χάιλαντς έως τις Άλπειες μερικές από τις ομορφότερες και ιστορικότερες γραμμές στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα το ταξίδι με το τρένο δεν είναι ούτε τόσο δημοφιλές, ούτε τόσο ανεπτυγμένο. Στην Ευρώπη όμως ήταν παλαιότερα το κύριο μέσο μεταφοράς για πολίτες που ήθελαν να κάνουν μεγάλα ταξίδια.

Σήμερα, το τρένα παραμένει βασικό μέσο μεταφοράς. Οποιοσδήποτε τύχει να βρεθεί σε μία ευρωπαϊκή χώρα, για δουλειά ή για διακοπές, θα έπρεπε να δοκιμάσει να ταξιδέψει με τρένο. Ένας οικονομικός και οικολογικός τρόπος να γνωρίσετε μία χώρα και τη φύση της καθώς όλοι γνωρίζουν πως το τοπίο γύρω από μία σιδηροδρομική γραμμή δεν συγκρίνεται με αυτό που περιβάλλει έναν αυτοκινητόδρομο.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές μόνο από τις πιο όμορφες αλλά και ιστορικές σιδηροδρομικές διαδρομές που πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε σε αυτές τις χώρες. Γιατί το τρένο είναι κατεξοχήν το μεταφορικό μέσο όπου η φράση «σημασία έχει το ταξίδι όχι ο προορισμός», βρίσκει την εφαρμογή της.

Δυτικά Χάιλαντς, Σκωτία

Το ταξίδι: Από τη Γλασκώβη στο Μαλέγκ, 264 χιλιόμετρα- Διάρκεια διαδρομής: 5 1/2 ώρες

Η σιδηροδρομική γραμμή που έγινε διάσημη από τις ταινίες Χάρι Πότερ και το Hogwarts Express. Για την ακρίβεια η κοιλαδογέφυρα του Γκλενφίναν. Η φήμη αυτή ανάγκασε τις αρχές το 2017 να εκδώσουν προειδοποίηση προς τους fan του Χάρι Πότερ να μην περπατούν κοντά στη γέφυρα, καθώς παραλίγο να υπάρξουν ατυχήματα. Η διαδρομή θεωρείται από τις γραφικότερες του κόσμου με μοναδική φύση, λίμνες περικυκλωμένες από δέντρα και ερείπια από μεσαιωνικά κάστρα. Εδώ είναι πιο πιθανό να δείτε κάποιο ελάφι παρά οποιοδήποτε σημάδι ανθρώπινης παρουσίας.

Kαλύτερη εποχή για να κάνετε το ταξίδι: Aπό τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Tip: Δοκιμάστε θαλασσινά στο Μαλέγκ. Επίσης, εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε τη διαδρομή με το Belmond Royal Scotsman, ένα από τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο.

Το Πέρασμα του Σέμερινγκ, Αυστρία

Το ταξίδι: Aπό το Γκλόγκνιτς στο Μίρτσουσλαγκ, 41 χιλιόμετρα- Διάρκεια ταξιδιού: 40 λεπτά.

Το 1998 ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή για την οποία έγινε αυτό. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1854 και θεωρήθηκε η πρώτη πραγματικά ορεινή σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου, δεδομένου του δύσβατου Περάσματος Σέμερινγκ το οποίο έπρεπε να διασχίσει το τρένο και της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ διάφορων σημείων. O επιβάτης σήμερα αποζημιώνεται με θέα στις Αυστριακές Άλπεις και τα δάση, ενώ το τρένο περνά σήραγγες και κοιλαδογέφυρες μοναδικής ομορφιάς. Το Γκλογκνιτς, από το οποίο ξεκινά η γραμμή, απέχει μόλις μία ώρα από τη Βιέννη. Οπότε αν βρεθείτε στην περιοχή μη χάσετε την ευκαιρία.

Καλύτερη εποχή για να κάνετε τη διαδρομή: Όλο τον χρόνο

Τip: Κάντε πεζοπορία κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και μετά χαλαρώστε σε κάποια σάουνα της περιοχής.

Σιδηροδρομική γραμμή Όσλο-Μπέργκεν, Νορβηγία

Το ταξίδι: Aπό το Όσλο στο Μπέργκεν, 550 χιλιόμετρα- Διάρκεια ταξιδιού: 7 ώρες

Ακόμα και μέσα στο άνετο βαγόνι σας, το οροπέδιο Hardangervidda, προκαλεί ρίγη. Τα δάση και οι λίμνες έξω από το Όσλο είναι όμορφα. Όμως είναι τα ορεινά περάσματα της διαδρομής που κλέβουν την παράσταση. Κάντε μία μικρή παράκαμψη, 20 χιλιομέτρων και μίας ώρας στο Μίρνταλ. Εκεί ξεκινάει μία διαδρομή 20 χιλιομέτρων για το Φαλ, η οποία θεωρείται η πιο απότομη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου με εντυπωσιακά ελικοειδή τούνελ. Το Φίνσε, το πιο ορεινό κομμάτι του ταξιδιού, στα 1.222 μέτρα, ήταν εκεί όπου ο Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ και οι σύντροφοι του προετοιμάστηκαν για το ταξίδι τους στον Νότιο Πόλο, το 1912. Ταξίδι από το οποίο ο Σκοτ δεν γύρισε ποτέ.

Καλύτερη εποχή για να κάνετε τη διαδρομή: Ιούλιο ή από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο

Τip: Μάθετε περισσότερα για αυτό το κατασκευαστικό θαύμα στο Σιδηροδρομικό Μουσείο του Φλαμ.

Bernina Express, Iταλία και Ελβετία

To ταξίδι: Aπό το Λάντκουαρτ στο Τιράνο, 163 χιλιόμετρα- Διάρκεια διαδρομής: 5 ώρες

Χαλαρώστε στα αναπαυτικά καθίσματα και απολαύστε τη μοναδική θέα μίας διαδρομής που ενώνει την κεντρική με τη νότια Ευρώπη. Το Bernina Εxpress διασχίζει δύο γραμμές που βρίσκονται στη λίστα της UNESCO, την Αlbula και τη Bernina. H εναλλαγή μοναδική, από τους παγετώνες της Ελβετίας καταλήγει να περνά δίπλα σε φοινικόδεντρα στην Ιταλία. To πιο εντυπωσιακό σημείο της διαδρομής είναι σίγουρα η γέφυρα Brusio Spiral.

Kαλύτερη εποχή για να κάνετε το ταξίδι: Μάιος

Τip: Κάντε στάση στο Σεντ Μόριτζ και περπατήστε κατά μήκος της ομώνυμης λίμνης.

Η γραμμή του ποταμού Δούρου, Πορτογαλία

Το ταξίδι: Από το Πόρτο στο Ποτσίνο, 160 χιλιόμετρα- Διαρκεια ταξιδιού: 3 1/2 ώρες

Αν βρεθείτε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας μην προτιμήσετε την ημερήσια κρουαζιέρα στον ποταμό. Μπείτε στο τρένο το οποίο θα σας βάλει στην καρδιά της πορτογαλικής ζωής. Η διαδρομή διασχίζει μεγάλους όγκους από βράχους, υπέροχους αμπελώνες και οινοποιεία. Κάντε στάση στην οινοπαραγωγό κωμόπολη του Πινχάο, η οποία έχει έναν από τους ομορφότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ευρώπης. Η εκδρομή σας μπορεί να ολοκληρωθεί με πεζοπορία στο φαράγγι της Ρεγκούα.

Καλύτερη εποχή για να κάνετε το ταξίδι: Όλο τον χρόνο

Tip: Αφιερώστε τουλάχιστον μία μέρα για να δοκιμάσετε τη γαστρονομία της περιοχής

Glacier Express. Ελβετία

Το ταξίδι: Aπό το Ζερμάτ στο Σεν Μόριτζ, 290 χιλιόμετρα, διάρκεια ταξιδιού, 7 1/2 ώρες

Μη σας ξεγελάει το όνομα. Το «εξπρες των παγετώνων» ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 38 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ποιος βιάζεται όμως όταν το τοπίο είναι τόσο μοναδικό; Η συγκεκριμένη γραμμή ενώνει δύο από τους γνωστότερους προορισμούς για σκι σε όλο τον κόσμο. Περνάει από χιονισμένες κορυφές, κοιλάδες, 291 γέφυρες και δάση. Επιπλέον, σε αυτό το τρένο υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ταξιδεύεις με συνεπιβάτη κάποιον δισεκατομμυριούχο.

Καλύτερη εποχή για να κάνετε το ταξίδι: Από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.

Tip: Στο Ζερμάτ μπορείτε να επεκτείνετε το ταξίδι σας, παίρνοντας τον ορεινότερο οδοντωτό σιδηρόδρομο στην Ευρώπη, ο οποίος σας μεταφέρει στην κορυφή Γκορνεργκρατ., σε υψόμετρο 3.089 μέτρων. Η θέα σίγουρα αποζημιώνει.

ΑΠΟ ΤΗΝTRAVEL TEAM

 
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...