Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Τα δύσμορφα κρανία των Ούνων και των Γότθων

Το 370 μ.Χ. λόγω των κλιματικών αλλαγών και των λιμών (πιστεύουν κάποιοι επιστήμονες), οι Ούννοι κατέβηκαν σύμφωνα με τις ρωμαϊκες πηγές στην περιοχή της Παννονίας.

Οι Γότθοι ήταν υποτελείς των Ούννων. Εκχριστιανισμένοι Αρειανοί, εντάχθηκαν σαν μισθοφόροι στον στρατό των Ρωμαίων και μετέδωσαν σε αυτούς διάφορες συνήθειές τους, όπως την ένδυση με δέρματα. Από τους Ούννους οι Γότθοι πήραν το έθιμο να δένουν με υφάσματα τα κεφάλια των μωρών έτσι ώστε ως στρατιώτες να έχουν μια φοβερή και απεχθή όψη, όπως φαίνεται και στο κρανίο που βρέθηκε στην Παννονία και βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Βουδαπέστης. Έτσι εξηγείται και η όψη και το χτένισμα του Γότθου Οδόαρκου και του Θεοδώριχου.
Τον 5ο αιώνα που συμβαίνουν οι μεγάλες μεταναστεύσεις αυτών των λαών στην ρωμαϊκή επικράτεια δημιουργήθηκαν αποκαλυπτικά κείμενα, όπως η σίβυλλα του Θεοδοσίου. Εκεί αναφέρεται ότι το τελος του κόσμου θα έρθει από τα μυσαρά έθνη Γωγ και Μαγώγ.
Η δυσπλασία στο κεφάλι έδινε την εντύπωση στους Ρωμαίους, ότι οι Γότθοι και οι Ούννοι είναι δαίμονες. Κατά την στάση του Γαϊνά ο Χρυσόστομος θα βγάλει μια ομιλία μπροστά στους Γότθους, όπου μιλάει για τις αρετές τους και κυρίως τον εξαγιασμό τους μέσω του εκχριστιανισμού τους...

 

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...