Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Και μεις ακόμη αναρωτιόμαστε γιατί έκλεισαν τις εκκλησίες

Η ΔΙΣ έκανε δεκτή παραίτηση Μητροπολίτη που...και δεν υπογράφηκε από τον ίδιο ποτέ και... έμαθε τα νέα από το Διαδίκτυο

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Συνεχίζει τις εργασίες της για δεύτερη ημέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι το τι τελικά ισχύει με την επιστολή  παραίτησης του Μητροπολίτη Θήρας κ. Επιφανίου η οποία, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να μην είναι έγκυρη. Το γεγονός, βέβαια, ότι μια μη έγκυρη επιστολή έφτασε να συζητείται σε συνεδρίαση της ΔΙΣ από μόνο του γεννά πολλά ερωτηματικά, με τους Συνοδικούς Μητροπολίτες να είναι αποφασισμένοι να διενεργήσουν τα δέοντα προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι για το φιάσκο που έγινε. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η θέση την οποία θα λάβει η Εκκλησία της Ελλάδος για το πρωτοφανές αυτό γεγονός.

Από τη πλευρά της η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορηματικά τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Μητροπολίτη.

Προβληματισμός στη ΔΙΣ για το φιάσκο με την παραίτηση

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΙΣ στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν και η επιστολή παραίτησης του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου η οποία, αν και δεν εκδόθηκε επίσημη ενημέρωση από την Ιερά Σύνοδο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγινε δεκτή. Λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία της είδησης η επιστολή αμφισβητήθηκε για την εγκυρότητά της.

Το μόνο σίγουρο -όπως διαβεβαιώνουν στο ope.gr άνθρωποι από το στενό του περιβάλλον- είναι ότι ο Μητροπολίτης Θήρας είχε εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό την επιθυμία να παραιτηθεί, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος του είχε ζητήσει να κάνει υπομονή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, πράγματι, η παραίτηση που έφτασε στα χέρια του Αρχιεπισκόπου δεν είναι έγκυρη, αφού ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Θήρας κ. Επιφάνιος επικοινώνησε μαζί του, διαψεύδοντάς τη! Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στην Ιεραρχία και κυρίως στους συνοδικούς Μητροπολίτες, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τρόπο να καλύψουν το φιάσκο, ενώ είναι αποφασισμένοι να διενεργήσουν τα δέοντα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους πλαστογράφησαν την υπογραφή του Μητροπολίτη Θήρας.

Μητρόπολη Θήρας: «Δεν τίθεται θέμα παραιτήσεως του Ποιμενάρχου»

Την είδηση για την παραίτηση διέψευσε και η Ιερά Μητρόπολη Θήρας με επίσημη ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης. Όπως τονίζεται ο Μητροπολίτης ουδέποτε παραιτήθηκε και ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του ενώ, επιφυλάσσεται να κινηθεί δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε διαταράσσει την κανονική τάξη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων έχοντας υπ’ όψιν δημοσιεύματα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα και διέσπειραν την ανυπόστατη είδηση περί δήθεν παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου, με εύλογη αγανάκτηση και δικαιολογημένη απορία για την σκοπιμότητα, δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα παραιτήσεως του οικείου Ποιμενάρχου.

Ο Σεβασμιώτατος ασκεί τα νόμιμα και κανονικά καθήκοντά του, διαποιμαίνει τη Μητρόπολή του και επιφυλάσσεται να κινηθεί δικαστικά εναντίον του οποιουδήποτε τολμά και διαταράσσει την κανονική τάξη στην Εκκλησία της Ελλάδος.

πηγή https://www.orthodoxianewsagency.gr/aytokefales_ekklisies/ekklisia_ellados/dis-entonos-provlimatismos-gia-to-fiasko-me-tin-paraitisi-tou-mitropoliti-thiras-anamenontai-episimes-anakoinoseis/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...