Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Οι Τούρκοι ετοίμασαν σχέδιο εκκένωσης της Κωνσταντινούπολης: Αναμένουν σεισμό-''μαμούθ''

σχόλιο Γ.Θ : Προετοιμάζονται για απλό σεισμό ή Ρωσικό;

Η Τουρκία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που θεωρείται πιθανόν να πλήξει την Κωνσταντινούπολη.

Χιλιάδες κατοικίες προβλέπεται να εκκενωθούν σε τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με το νέο σχέδιο που δημιούργησε το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας.

Η πόλη βρίσκεται στην κορυφή του επικίνδυνου ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και σηματοδοτεί το σημείο σύγκρουσης των πλακών της Ευρασίας και της Ανατολίας, οι οποίες έχουν προξενήσει μερικούς από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς του κόσμου στην ιστορία, με θύματα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Το σχέδιο, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία πολλών δημόσιων φορέων υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, στοχεύει στη μείωση της απώλειας ζωών, επιταχύνοντας την εκκένωση κατοικιών σε πιθανό σεισμό 7,5 μεγέθους.

Μιλώντας στο TRT Haber, ο Συνταγματάρχης Metin Günal, γνωστοποίησε πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο εκκένωσης.

"Τα θύματα καταστροφών που θέλουν να μεταβούν στις επαρχίες ή στις πατρίδες τους θα μεταφερθούν στις καθορισμένες περιοχές με θαλάσσια, αεροπορικά, χερσαία και σιδηροδρομικά οχήματα", είπε.

Σε περίπτωση πιθανής καταστροφής, οι πολίτες θα σταλούν σε συγκεκριμένα σημεία στις ανατολικές και ευρωπαϊκές πλευρές της Κωνσταντινούπολης με αυτοκίνητα.

Οι πολίτες με αναπηρία θα έχουν προτεραιότητα, όπως επίσης τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες.

Ο Οργανισμός Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA), εκτιμά ότι τουλάχιστον 48.000 κτίρια θα υποστούν σοβαρές ζημιές σε σεισμό 7,5 μεγέθους, ενώ άλλα 194.000 θα καταγράψουν τουλάχιστον ζημίες μεσαίας σοβαρότητας.

Οι ανωμαλίες στη γραμμή του ρήγματος στην Κωνσταντινούπολη, δείχνουν πιθανότητα σεισμού μεγέθους 7,2 ρίχτερ, που θα επηρεάσει τις περιοχές Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece της πόλης, είχε δηλώσει στο παρελθόν ο διάσημος Τούρκος γεωλόγος  Korur.

Ο Korur ανέφερε στο Twitter την τελευταία αξιολόγηση από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Έρευνας για Σεισμούς, το οποίο επανέλαβε μια προειδοποίηση για σεισμό στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Τουρκίας.

"Το τμήμα (της πόλης), που εκτείνεται από τις ακτές του Silivri έως το Büyükçekmece, θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για πιθανούς σεισμούς στο μέλλον", δήλωσε το παρατηρητήριο. "Οι αντιθέσεις ταχύτητας δείχνουν πιθανές ρήξεις."

Ο Görür είπε ότι εδώ και χρόνια, ένα ρήγμα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ήταν το ρήγμα του Kumburgaz, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές των περιοχών Silivri και Yeşilköy.

"Αναφέρω ότι ο αναμενόμενος σεισμός θα πραγματοποιηθεί σε αυτήν την ενότητα και θα έχει μέγεθος τουλάχιστον 7,2 ρίχτερ", δήλωσε.

Η πόλη θα χάσει 120 δισεκατομμύρια λίρες (14,2 δισεκατομμύρια δολάρια) αμέσως μετά από έναν τέτοιο σεισμό, είπε ο Οργανισμός Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA), με το ανθρώπινο κόστος να είναι ακόμη υψηλότερο.

Το 1999, η Κωνσταντινούπολη αισθάνθηκε τα αποτελέσματα ενός σεισμού μεγέθους 7,4 που έπληξε την πόλη του Izmit (Νικομήδεια), σκοτώνοντας περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.

Αν και το Izmit (Νικομήδεια) βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων (62 μίλια), οι κραδασμοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Οκτώβριο, ένας σεισμός μεγέθους 6,9 κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 340 κτίρια και σκότωσε 115 άτομα στην πόλη της Σμύρνης.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...