Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Νέες ταυτότητες: Παράταση δύο μηνών στον διαγωνισμό των 515 εκατομμυρίων ευρώ

Η «μάχη» για το έργο - μαμούθ των 515 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί μέχρι την τελευταία ημέρα, δηλαδή τις 30 Ιουνίου

Αναβολή λόγω κορονοϊού αλλά και πιέσεων εταιρειών, που ζητούσαν περισσότερο χρόνο για την υποβολή των φακέλων, πήρε ο διαγωνισμός για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες υψίστης ασφαλείας.

Η διορία έληγε την εβδομάδα που διανύουμε, με τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ενημερώνουν τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos τους ενδιαφερόμενους ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φακέλων μετατοπίζεται χρονικά για τις 30 Ιουνίου, δηλαδή για δύο μήνες μετά. Η ενημέρωση προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες έγινε εγγράφως την περασμένη Παρασκευή.

Η «μάχη» για το έργο - μαμούθ των 515 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί μέχρι την τελευταία ημέρα. Η απαίτηση έγχρωμης φωτογραφίας, αντί ασπρόμαυρης ήταν ο «πονοκέφαλος» πολλών εκ των συνολικά 26 εταιρειών που προσκλήθηκαν ως δυνητικά ενδιαφερόμενες. Και αυτό διότι ο προηγούμενος διαγωνισμός, που είχε προκηρυχθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιείχε τον συγκεκριμένο όρο για έγχρωμη αποτύπωση. Ο όρος αυτός είναι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις και καταγγελίες περί «θολών» σημείων στον διαγωνισμό.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, έκανε πριν από καιρό ένα βήμα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα, είχε αποστείλει διευκρινίσεις προς τις εταιρείες, στις οποίες αναφέρεται ότι δεν χρειάζεται οι όμιλοι που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό να είναι σε θέση να τυπώσουν έγχρωμη φωτογραφία με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που προβλεπόταν έως τώρα και την οποία την κατείχαν ελάχιστες εταιρείες. Ουσιαστικά, έγινε μία διαφοροποίηση στον όρο του διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη και δυσεύρετη τεχνολογία σε σχέση με την εκτύπωση της έγχρωμης φωτογραφίας. Συνεπώς, δίνεται η δυνατότητα στις υποψήφιες εταιρείες να κατέβουν στον διαγωνισμό και με άλλες τεχνολογίες εκτύπωσης έγχρωμων φωτογραφιών, υπό τον όρο οι τεχνολογίες αυτές να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους πολλούς πιθανούς υποψηφίους είναι η γερμανική εταιρεία Veridos, η γαλλική Gemalto του ομίλου Thales, η επίσης γαλλική Idemia, η βελγική Pitkit Zetes Smartech και η ιαπωνική Toppan Printing, η οποία τυπώνει τα ελληνικά διαβατήρια, ύστερα από σύμβαση που έχει υπογράψει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...