Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Τρίζουν θα θεμέλια της Ευρωφυλακής! Η πανδημία μπορεί να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της ΕΕ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε προθεσμία δέκα ημερών για να βρεθεί λύση για τα ευρωομόλογα
Σφοδρή διαμάχη Lagarde – Merkel για τα ευρωομόλογα
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ
Ιταλικό «όχι» στην άρνηση της Γερμανίας για το ευρωομόλογο 



σχόλιο Γ.Θ : Η αληθινή ελίτ που εξουσιάζει και που βρίσκεται πίσω από τις αποφάσεις, προκειμένου να πετύχει τον παγκόσμιο έλεγχο και σφράγισμα της ανθρωπότητας που θα ακολουθήσει του κορονοϊού, θυσιάζει ακόμα και το δημιούργημά της, την νεοταξική Ε.Ε.
Θυμίζει παρτίδα σκάκι η κίνηση αυτή που κάποιος από τους παίκτες θυσιάζει την βασίλισσα (την πολυτιμότερη φιγούρα στο σκάκι), προκειμένου να πετύχει μια ''ανορθόδοξη'' νίκη. 

Όσοι γνωρίζουν σκάκι, ξέρουν ότι η θυσία της βασίλισσας εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο για αυτόν που το επιχειρεί...



Άνευ ουσιαστικής προόδου ήταν η πολύωρη Σύνοδος Κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης, των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη- με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να δηλώνει πως απέρριψε τα προσχέδια των προτάσεων που προετοιμάστηκαν στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την κρίση του κορονοϊού, ενώ δεν κάμφθηκαν οι αντιστάσεις των βορειοευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά σε δραστικά μέτρα.

Σε ανακοίνωση που έβγαλε το γραφείο του ενώ η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ήταν ακόμα σε εξέλιξη, ο Κόντε είπε ότι οι προτάσεις που έγιναν ήταν πολύ άτολμες και ότι δίνει περιθώριο 10 ημερών στην ΕΕ για να καταλήξει σε επαρκείς λύσεις. Ο Κόντε δεν είπε τι θα κάνει η Ιταλία εάν η Ευρώπη δεν καταλήξει σε συμφωνία, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεζ, συμφώνησε με το περιθώριο των 10 ημερών, σύμφωνα με το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού.

Εννιά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, έχουν ζητήσει ευρωομόλογα, αλλά η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία αντιτίθενται. Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία επιμένουν σε δραστικά μέτρα, όπως η δημιουργία των εν λόγω «κορονο-ομολόγων»- οι χώρες του βορρά ωστόσο (ειδικά η Γερμανία και η Ολλανδία) δεν θέλουν να υπάρξουν τέτοιες δραστικές λύσεις άμεσα, χωρίς να υπάρχει σαφήνεια για το πόσο θα διαρκέσει η κρίση και ποιες είναι οι οικονομικές της επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τις εκκλήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού νότου υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ- ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η αντίσταση της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν κάμφθηκε. Παρόλα αυτά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, φάνηκε να συμφωνεί όταν η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως η ένωση είναι αντιμέτωπη με μια κρίση επικών διαστάσεων.

Στο κοινό ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται πως «η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο».

Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζεται.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».

Σε ομιλία του στη Γερουσία της Ιταλίας εν όψει της συνόδου, ο Κόντε ζήτησε ευρωπαϊκά ομόλογα ανάκαμψης (ευρω-ομόλογα ή «κορονο-ομόλογα»), με σκοπό τη χρηματοδότηση μιας «θαρραλέας οικονομικής αντίδρασης στο ξέσπασμα του ιού, που έχει εξαπλωθεί ανά τον κόσμο...Η Ευρώπη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το σοκ μόνο με ασυνήθιστα και εξαιρετικά μέτρα» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε βουλευτές, προσθέτοντας ότι όλη η Ευρώπη θα πληγεί από μια βαθιά ύφεση.

Η Ιταλία, ως γνωστόν, έχει τους περισσότερους νεκρούς από τον κορονοϊό από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο: Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, έχουν ξεπεράσει τους 8.200, μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μήνα.

Μακρόν: Η πανδημία μπορεί να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι η πανδημία μπορεί να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ένωσης, όπως την ζώνη της Σένγκεν, αν το μπλοκ αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη της σημερινής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...