Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Σκάει ''βόμβα'' στα θεμέλια της Τουρκίας: Νέοι διωγμοί κατά των Αλεβιτών

Μέλη της μειονοτικής θρησκευτικής κοινότητας της Αλεβιτών της Τουρκίας ικετεύουν για λίγη προσοχή από την διεθνή κοινότητα, μετά τις διώξεις των μελών τους, αλλά και τους βανδαλισμούς των χώρων λατρείας τους, απο τους ισλαμιστές του Ερντογάν.

Πρόσφατα, ένας από τους τόπους λατρείας των Αλεβιτών στην Κωνσταντινούπολη, έγινε στόχος βανδάλων και αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά πρόσφατα παραδείγματα μιας σειράς επιθέσεων εναντίον των θρησκευτικών θεσμών και των σπιτιών τους.

Άγνωστα άτομα μπήκαν στον πολιτιστικό σύλλογο Pir Sultan Abdal στην συνοικία Sultanbeyli της Κων/πόλης στις 18 Ιανουαρίου 2020 και έγραψαν απειλητικά μηνύματα στα δάπεδα και στα παράθυρα.

«Δεν έχει τελειώσει», ανέφερε ένα τέτοιο μήνυμα, συνοδευόμενο με ένα σταυρό.

Τέτοιες επιθέσεις είναι πλέον συνηθισμένες σε ολόκληρη την Τουρκία. Ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Kemal Bülbül, ζήτησε απαντήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu.

"Τα σπίτια που ανήκουν στους Αλεβίτες σε πολλές τοποθεσίες της Τουρκίας έχουν μαρκαριστεί με σταυρούς και γκράφιτι με απειλητικές εκφράσεις από αγνώστους.

"Η πόλη αυτή είναι η Σμύρνη. Σύμφωνα με επίσημα αρχεία, μεταξύ των ετών 2012 και 2019, σε οκτώ συνοικίες της Σμύρνης, δεκάδες σπίτια που ανήκουν σε Αλεβίτες, έχουν μαρκαριστεί με [σταυρούς] και απειλές θανάτου, ενώ 62 επιτύμβιες στήλες των ίδιων, έχουν καταστραφεί σε δύο περιοχές ", ανέφερε ο Bülbül, σε μια κοινοβουλευτική του ερώτηση προς τον Τούρκο ΥΠΕΣ.

"Τα περιστατικά ξεκίνησαν στην πόλη Adıyaman το 2012 και εξαπλώθηκαν σε Μαλάτια, Κορούνια, Aydın, Antep, Elazığ, Κωνσταντινούπολη, Άδανα, Μπούρσα και Σμύρνη και σε όλη την χώρα”, ανέφερε ο βουλευτής.

Ο Bülbül ζήτησε επίσης από τον Τούρκο υπουργό να του πει ποια μέτρα είχε πάρει το υπουργείο για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις και διακρίσεις εναντίον του Αλεβιτών.

ΟΙ Τούρκος ΥΠΕΣ δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Ο βανδαλισμός των σπιτιών και των κτιρίων των Αλεβιτών αποτελεί πηγή ανησυχίας για την κοινότητα τους, η οποία έχει υποστεί σφαγές και πογκρόμ εδώ και αιώνες.

Οι Αλεβίτες αποτελούν το 15-20% των 80 εκατομμυρίων πολιτών της σημερινής Τουρκίας, ενώ οι περισσότεροι Τούρκοι είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι.

Ο Özcan Öğüt Αλεβίτης πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου ("Makbul Alevilik"), αναφέρει ότι :

"Οι Αλεβίτες δεν έχουν ποτέ αναγνωριστεί ως ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των διώξεων και των επιθέσεων", ανέφερε ο Öğüt.

Οι Αλεβίτες υπήρξαν οι πιο ένθερμοι αντίπαλοι της ισλαμικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά όταν εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα το 2013, σε αυτό που έγινε γνωστό ως «διαμαρτυρίες του Gezi Park».

"Σχεδόν το 80% των διαδηλωτών του Gezi Park ήταν οι Αλεβίτες", ανέφερε η εφημερίδα Milliyet επικαλούμενη έκθεση των τουρκικών αρχών ασφάλειας και πληροφοριών.

Ο Öğüt πιστεύει ότι οι αρχές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ψυχολογική βία και πίεση, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους, των απειλών, του εκφοβισμού αλλά και της παρενόχλησης, για να σιωπήσουν τους Αλεβίτες.

"Ο μηχανισμός βαθιάς καταστολής στοχεύει στους Αλεβίτες, επειδή γνωρίζει ότι οι ίδιοι με την ανθρωπιστική τους κοσμοθεωρία, έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν μια πολυπληθή αντιπολίτευση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Αλεβίτης συγγραφέας.

Οι Αλεβίτες στην Τουρκία εκτιμάται γενικά ότι είναι μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.

"Το μίσος κατά των Αλεβιτών σε αυτή τη χώρα δεν είναι καινούργιο", δήλωσε ο Gani Kaplan, μέλος του συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Pir Sultan Abdal.

"Από την οθωμανική εποχή, μας εκδίωκαν και το μίσος κατά υμών είχε γίνει κρατική ιδεολογία. Κατά τη διάρκεια της δημοκρατικής εποχής, με νόμο του 1925, έκλεισαν όλα τα tekke και τα zaviye, τα οποία ήταν οι τόποι συγκέντρωσης και λατρείας μας. Η νοοτροπία είναι εχθρική προς εμάς, ειδικά σήμερα, με την έντασή της να έχει αυξηθεί πλέον ραγδαία”, τόνισε ο ίδιος.

Οι τουρκικές κρατικές αρχές επιμένουν συχνά ότι ο Αλεβισμός είναι απλώς μια αίρεση του Ισλάμ. Παρόλα αυτά, ορισμένοι σύλλογοι και ερευνητές των Αλεβιτών, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια εντελώς ξεχωριστή θρησκεία από το Ισλάμ.

Το ερώτημα για εμάς τους Έλληνες για όλα αυτά που παρακολουθούμε από μακριά στην γειτονική χώρα, είναι γιατί οι Τούρκοι εθνικιστές τους ζωγραφίζουν σταυρούς έξω από τα σπίτια των Αλεβιτών και μιλούν για ξεχωριστή θρησκεία και κυρίως γιατί πραγματικά τους διώκουν, μήπως επειδή τους θεωρούν κρυπτοχριστιανούς;

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...