Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Ο κοροναϊός μεταλλάχθηκε κι εξαπλώνεται γρηγορότερα αυξάνοντας τα θύματα

Έχει ενισχυθεί η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού - 1.975 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως και το Σάββατο, 56 άνθρωποι έχουν πεθάνει


Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι δήλωσε σήμερα ότι έχει ενισχυθεί η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού που ευθύνεται για τον θάνατο 56 ανθρώπων μέχρι στιγμής και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με το Κινέζο υπουργό, η παραπάνω εξέλιξη στις μεταδοτικές ικανότητες του φονικού κορονοϊού ίσως έχει ως συνέπεια τα κρούσματα και τα θύματα του ιού να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Σιαογουέι σε σχετική συνέντευξη Τύπου, οι κινεζικές αρχές γνωρίζουν λίγα μόνο πράγματα για το νέο κορονοϊό, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν εικόνα για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τυχόν νέες μεταλλάξεις του φονικού ιού

Η πόλη Τιαντζίν στην βόρεια Κίνα θα αναστείλει τα υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε σήμερα η επίσημη εφημερίδα People's Daily.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Μεταφορών της Τιαντζίν, δεν αναφέρει πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε σήμερα ξημερώματα πως ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον ιό ανέρχεται σε 56, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 1.975 κρούσματα μέχρι και το Σάββατο.

Νωρίτερα η επαρχία Χουμπέι, όπου ξέσπασε ο ιός, ανακοίνωσε 13 νέους θανάτους, ενώ επίσης στην Σαγκάη καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος.

Οι αρχές της πόλης Σαντόου, στο νότιο τμήμα της Κίνας, αναθεώρησαν σήμερα την απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση στην περιοχή, αφού νωρίτερα ήταν η πρώτη πόλη στη χώρα που ανακοινώνει μια τέτοια ενέργεια έξω από την περιοχή που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού.

Σε ανακοίνωση, οι αρχές της πόλης των 5,6 εκατ. κατοίκων διευκρίνισαν ότι τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα ανασταλούν προσωρινά προκειμένου να γίνει απολύμανση αλλά ότι δεν θα απαγορευθεί η είσοδος οχημάτων και πολιτών στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να εξηγούν για ποιο λόγο έγινε η αλλαγή αυτή

Η Σαντόου απέχει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από την Ουχάν, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου ιού και τελεί ουσιαστικά σε καραντίνα από την Πέμπτη.
Χονγκ Κονγκ: Κλείνουν Disneyland και Ocean Park

Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park στο Χονγκ Κονγκ θα κλείσουν από σήμερα για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίζουν να λειτουργούν, πρόσθεσε το δίκτυο.

Η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από χθες Σάββατο ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.

Οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν στην Κίνα την Παρασκευή, μια χρονική περίοδος όπου τα θεματικά πάρκα κατακλύζονται με τουρίστες.

Ύποπτο κρούσμα και στον Καναδά

Ένα πρώτο «ύποπτο» κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στο Τορόντο, σε έναν άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα, το πρώτο κρούσμα στον Καναδά, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι αρχές του Οντάριο.

«Έχουμε το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού εδώ» στο Τορόντο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εϊλίν ντε Βίλα, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της μητρόπολης του Οντάριο.

Ο ασθενής, ένας άνδρας στην ηλικία των 50 ετών, διέμεινε στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε αυτός ο νέος ιός τον Δεκέμβριο. Επέστρεψε στον Καναδά στις 22 Ιανουαρίου και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Σάνιμπρουκ στο Τορόντο την επόμενη μέρα, δήλωσε η Μπάρμαρα Γέϊφ, αξιωματούχος στον τομέα υγείας της επαρχίας του Οντάριο.

Ο άνδρας τέθηκε σε απομόνωση. Δείγματα θα σταλούν σε ένα εργαστήριο στο Ουίνιπεγκ για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον κινεζικό κοροναϊό, ανέφεραν οι αρχές.

Σε συναγερμό νοσοκομεία και το αεροδρόμιο«Ελ. Βενιζέλος» για τον κοροναϊό

Αυξημένη ετοιμότητα στο ιατρείο του αεροδρομίου ενώ έχουν ανασυρθεί από αποθήκες οι στολές πανδημίας, καθώς οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό το σενάριο να περάσει και τα ελληνικά σύνορα, εάν ο ιός συνεχίσει να ταξιδεύει με τους ίδιους ρυθμούς όπως σήμερα.
Προ των πυλών της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας φαίνεται ότι είναι ο νέος κοροναϊός, καθώς οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό το σενάριο να περάσει και τα ελληνικά σύνορα, εάν ο ιός συνεχίσει να ταξιδεύει με τους ίδιους ρυθμούς όπως σήμερα.

Σε πλήρη επαγρύπνηση και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές Αρχές, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε συναγερμό, ώστε αν χρειαστεί να αντιμετωπιστούν τα πιθανά κρούσματα. Οι οδηγίες που έχουν λάβει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις, είναι να προετοιμαστούν όλα τα κράτη για παν ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, ο νέος κοροναϊός επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ στην Κίνα εκατομμύρια πολίτες και ολόκληρες πόλεις έχουν τεθεί σε καραντίνα. Στην Ελλάδα οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και του υπουργείου Υγείας έχουν ανασύρει από τις αποθήκες τις ειδικές στολές που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις πανδημίας για να απομονωθούν τα πιθανά περιστατικά. Παρότι οι πιθανότητες να εισέλθει ο νέος κοροναϊός στη χώρα μας είναι περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο.

Μεταδίδεται γρήγορα

Όπως αναφέρει η Δήμητρα Ευθυμιάδου στο «Έθνος της Κυριακής» ο Σωτήρης Τσιόδρας, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και συνεργάτης του ΕΟΔΥ: «Στο χειρότερο σενάριο οι πιθανότητες να καταγραφεί κρούσμα στην Ελλάδα είναι 2%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πιθανότητες είναι πολύ περισσότερες και κινούνται από 30%-70%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός και ότι υπάρχουν απευθείας πτήσεις στις άλλες χώρες για Κίνα, ενώ σε εμάς όχι. Αυτήν τη στιγμή έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες θάνατοι, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ιός μεταδίδεται γρήγορα. Από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουμε τεταρτογενή μετάδοση στην Κίνα (από έναν σε τέσσερις ανθρώπους), ενώ εκτός Κίνας δευτερογενή μετάδοση (από άνθρωπο σε άνθρωπο). Χρειάζεται εγρήγορση για να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης».

Την ίδια ώρα, σε κλοιό γρίπης βρίσκεται η χώρα, καθώς αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα κρούσματα της νόσου. Τα θύματα του ιού ανεβαίνουν κατακόρυφα, αφού ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε ότι μόλις σε τέσσερις ημέρες έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 13.

Τη φετινή χρονιά ο ιός της γρίπης έκανε την εμφάνισή του με «διπλό πρόσωπο», αφού κυριαρχούν δύο υπότυποι, ο γνωστός Η1Ν1, καθώς και ο Η3Ν2.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες και ο ΕΟΔΥ αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες περαιτέρω αύξηση των περιστατικών γρίπης, καθώς διανύουμε την περίοδο έξαρσης της νόσου και σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τα κρούσματα θα πολλαπλασιάζονται. Ηδη το υπουργείο Υγείας έκλεισε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για να δοθούν επιπλέον κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να αξιοποιηθούν στο δημόσιο σύστημα ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Την ίδια στιγμή η γρίπη φαίνεται ότι αδειάζει και τις σχολικές αίθουσες, γεγονός που κινητοποίησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εκδώσει οδηγίες και έκτακτα μέτρα για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι επιστήμονες είναι επί ποδός για τον κοροναϊό και βρίσκονται σε συνεχή επαφή τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) όσο και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ώστε αν χρειαστεί να ενεργοποιηθούν αμέσως τα προληπτικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυστηρούς ελέγχους στα αεροδρόμια και στις άλλες εισόδους της χώρας και λεπτομερή εξέταση των ταξιδιωτών που έρχονται από τις χώρες με κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο καθορισμός συγκεκριμένων κλινικών απομονωμένων, όπου θα γίνεται η διαχείριση των πιθανών περιστατικών.

Μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή ο ΕΟΔΥ είναι κυρίως ενημερωτικού χαρακτήρα, με ειδικό ενημερωτικό υλικό που διανέμεται σε ταξιδιώτες που σχετίζονται με τις χώρες όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα, αλλά και με απλούς ελέγχους στα αεροδρόμια, όπως και οδηγίες στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νοσοκομεία. Επίσης το ιατρείο του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να ελέγχονται ύποπτα συμπτώματα ταξιδιωτών που περνούν την πύλη της χώρας μας.

Οι ταξιδιώτες είναι εξάλλου αυτοί που θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής με πλύσιμο χεριών, με τη χρήση των ειδικών αλκοολούχων σκευασμάτων, με την αποφυγή των ατόμων που έχουν έντονο βήχα, με τη χρήση της ειδικής μάσκας κ.ά.

Επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με ακάθαρτα χέρια. Με βάση τις διεθνείς οδηγίες θα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων ή άλλων οικιακών συσκευών με άτομα που είναι άρρωστα. Παράλληλα, σε συναγερμό έχουν τεθεί τα δύο μοναδικά σε όλη τη χώρα ειδικά εργαστήρια ανίχνευσης του νέου κοροναϊού, που είναι το μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Παστέρ, ώστε να επιβεβαιώσουν εργαστηριακά πιθανά κρούσματα.





πηγή
πηγή
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...