Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Θα μπορώ να πετάξω μακριά... και στο σπίτι θα προσευχηθώ για όλους σας. Ταξιδιώτες είμαστε όλοι στη γη... Ελεύθεροι ταξιδιώτες...


Κανείς δεν έχει επιτύχει κάτι καλό με τη βία. Και αν ο χριστιανισμός είχε φυτευτεί με μια γροθιά, τότε δεν θα ήταν στη γη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ο Κύριος είναι αγάπη. Και η αγάπη καταλαβαίνει και αισθάνεται όλα τα ζωντανά πράγματα.
ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΕΣΤΙΑΝΚΙΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ

Κάθε ένας από εμάς θα αντιμετωπίσει μια μέρα τον Θεό και θα δούμε ότι πέρασε το ήμισυ της ζωής του, ή ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος του, μάταια: επειδή ο μόνος καρπός της ζωής είναι η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η λατρεία του Θεού, η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.
Μητροπολίτης Αντώνιος Σουρόζ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο καθησυχαστικό και παρήγορο από το να βλέπεις ένα άτομο που είναι πάντα ήρεμο, ειρηνικό, χαρούμενο, ακόμη και ανάμεσα σε πολλές και δύσκολες ανησυχίες. Ένα τέτοιο πρόσωπο λάμπει με ενθουσιασμό στη μέση τη δυσκολίας της ζωής, δρα καλύτερα από οποιοδήποτε κήρυγμα, μπορεί να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει έναν αποθαρρυμένο αδελφό και να του δώσει τη δύναμη να συνεχίσει το σκληρό ταξίδι.
Ημερολόγιο ορθόδοξου ιερέα

Θα πετάω μακριά... με τα φτερά... τα έχω τεράστια και δυνατά... Θα μπορώ να πετάξω μακριά... και στο σπίτι θα προσευχηθώ για όλους σας. Ταξιδιώτες είμαστε όλοι στη γη... Ελεύθεροι ταξιδιώτες...
Γέροντας Νικολάι Guryanov

Ο Θεός άλλους μεν σώζει εκ του θανάτου, άλλους σώζει διά του θανάτου. Στους πρώτους χαρίζει τη ζωή, στους δεύτερους την αιωνιότητα.
Από το Βιβλίο: Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Καλοί Λιμένες, Σταμάτα 2016, εκδ. Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός



Ρωτήθηκε μία φορά ἕνας σοφός:
-Ποιὰ εἶναι ἐκεῖνα τὰ μάτια ποῦ βλέπουν καλύτερα; Τὰ μαῦρα ἢ τὰ γαλανά; Τῶν ἀνδρῶν ἢ τῶν γυναικῶν; Τῶν ἀνθρώπων ἢ τῶν ἀλόγων ζώων;
Καὶ ὁ σοφὸς ἀπεκρίθηκε:
-Τὰ μάτια ποὺ βλέπουν καλύτερα, εἶναι ἐκεῖνα τῶν φθονερῶν, διότι βλέπουν καὶ ἀπὸ μακριὰ καὶ τὰ μικρότερα πράγματα. Ἕνα μόνο πράγμα δὲν βλέπουν: τὸ καλό. Μάλιστα βλέπουν καὶ τοῦτο, μὰ τότε ''κλαίγοντας'' ἀσφαλίζουν τὰ μάτια τους, γιὰ νὰ μὴν τὸ βλέπουν. 

(Ἠλίας Μηνιάτης)

«Πολλοί άνθρωποι όταν αδικούνται, αισθάνονται οργή και η ψυχή τους μπορεί να οδηγηθεί είτε στην απελπισία είτε σε ξέσπασμα προς τον άλλο. Το αντίδοτο και στα δύο αυτά, όσο δικαιολογημένα και ανθρώπινα και αν είναι, είναι ο Χριστός. Όλα θα ξεκαθαρίσουν και θα τακτοποιηθούν στη Βασιλεία του Θεού, διότι ο Χριστός γνωρίζει την αλήθεια καθώς και τι υπάρχει στην ψυχή του κάθε ανθρώπου. Μπροστά λοιπόν σε όλες αυτές τις δοκιμασίες, εκείνο που παρηγορεί τον άνθρωπο είναι η παρουσία και η αγάπη του Θεού είτε ψευδώς κατηγορείται κανείς είτε δικαίως πάσχει. Αν το αντιμετωπίσει πνευματικά και με υπομονή, τότε θα δεχθεί μεγάλη ωφέλεια, η οποία θα έχει αιώνιες διαστάσεις.»
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Δεν είναι μάταιος ο κόσμος; Δεν είναι ολιγοχρόνιος η ζωή; γιατί λοιπόν να μας απασχολούν τα άχυρα, περισσότερο από τον χρυσό; Όλα σε τούτο τον μάταιο κόσμο, θα παρέλθουν..Πανήγυρις είναι ο κόσμος, η ζωή και ο καθένας εμπορεύεται με τον χρόνο της ζωής του, την Αιώνιο Ζωή…
Γέροντας Εφραίμ ΑΡΙΖΟΝΑΣ

+ Όταν θέλετε να βρείτε τον κύριο ένοχο όλων των προβλημάτων σας, κοιτάξτε στον καθρέφτη.

+ Όταν χαίρεσαι για τις επιτυχίες σου, θυμήσου εκείνους που δεν είναι πια εκεί. Πώς μπορούν οι επιτυχίες σας να τους φέρουν πίσω στη ζωή;
ΜΟΝΑΧΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΑΘΩ



Δεν παντρευόμαστε για να ζήσουμε ευτυχισμένα να έχουμε παιδιά, σπίτι. Όχι, το βασικό σημείο είναι να εισέλθουμε μαζί στη Βασιλεία του Θεού, πράγμα που σημαίνει ότι είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να πληρώσω οποιαδήποτε τιμή, να θυσιάσω και να υπομείνω κάθε είδους δυσκολία στο γάμο. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε να σπάσετε το γάμο σας στην πρώτη δυσκολία που εμφανίζεται ή ακόμα και αν η δυσκολία συνεχίζεται, αλλά πρέπει να διατηρηθεί.

Λέτε: "Ναι, τώρα, οι γάμοι διαλύονται!" Ναι, έτσι είναι. Αλλά είναι γεγονός ότι ο γάμος πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σ 'αυτή τη βάση ότι η αμοιβαία επικοινωνία είναι χτισμένη και στερεωμένη στην κοινή πομπή των συζύγων στη Βασιλεία του Θεού. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να υποστηρίξει τον άλλο, και οι δύο θα προχωρήσουν μαζί προς την Βασιλεία του Θεού.
Μητροπολίτης Αθανασίου Λεμεσού



ΕΙΠΕ ΓΕΡΩΝ. Μεγάλη είναι η αγάπη της μητέρας για το παιδί, αλλά η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη!

Ξέρετε τι είναι ωραίο που έχουν οι ευαίσθητοι άνθρωποι;
Ότι πάρα τις πολλές απογοητεύσεις, εξακολουθούν να έχουν μια μαλακή καρδιά.
Ενθουσιάζονται εύκολα, δοκιμάζουν πάντα το καλό, που ακόμα και όταν δεν είναι γύρω εκεί, το φτιάχνουν..

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...