Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Ο διάβολος πουλάει πάντα χρησιμοποιημένα εργαλεία

Καθώς όλοι μας χρειάζεται να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες, έτσι και ο Πονηρός αποφάσισε να διευθετήσει ένα μεγάλο τμήμα της απογραφής των πειρασμών του.

Έβαλε αγγελία στην καθημερινή εφημερίδα και ασχολήθηκε με τους πελάτες του στο εργαστήρι του όλη την ημέρα.
Ήταν ένα απίθανο απόθεμα: ενάρετες πέτρες για σκόνταμα, καθρέφτες που τροφοδοτούν την «Αυτού Μεγαλειότητα», γυαλιά που μειώνουν τη σπουδαιότητα των άλλων. Κάποια αντικείμενα, κρεμασμένα στον τοίχο, τραβούν την προσοχή : στιλέτο με κυρτή λεπίδα για να μπήγεται αποτελεσματικά στην πλάτη του πλησίον και μαγνητόφωνα που καταγράφουν μόνο κουτσομπολιά και ψέματα.
-Μην ανησυχείτε για την τιμή! Απευθύνθηκε ο γέρο-Πονηρός σε υποψήφιους πελάτες. Πάρτε σήμερα, πληρώνετε, όταν μπορείτε!
Ένας επισκέπτης, παίζοντας σε μια γωνιά, πρόσεξε δύο εργαλεία που φαίνονταν ότι είχαν πολυχρησιμοποιηθεί και έδειξε κάποιο ενδιαφέρον. Ωστόσο ήταν πανάκριβα. Περίεργος, θέλησε να μάθει την αιτία της εμφανούς αυτής διαφοράς.
-Είναι φθαρμένα, διότι είναι αυτά που περισσότερο έχουν χρησιμοποιηθεί, απάντησε ο Πονηρός, γελώντας. Εάν όμως τα χρησιμοποιήσετε με πολλή διάκριση, ξέρουν πώς να λειτουργήσουν, χωρίς να σας εκθέσουν . Ωστόσο και τα δύο αξίζουν την τιμή που ζητώ· είναι η Αμφιβολία και το Σύνδρομο Κατωτερότητας. Όλοι οι άλλοι πειρασμοί μπορεί και να αποτυγχάνουν, αλλά αυτοί οι δύο πάντα φέρνουν αποτελέσματα.
Διασκευή από τα Πορτογαλικά. Αθανάσιος Γκάτζιος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...