Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ανάρτηση Τουρκοκύπριας: «Σας ζητώ συγνώμη που ζω στο χωριό σας....»


Με αφορμή τη θεία λειτουργία που τελέστηκε στην Εκκλησία της Παναγίας, στη Λύση, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 (μέρα που γιορτάζεται το Γενέσιο της Θεοτόκου και πανηγύριζε η Λύση), μια τ/κ γυναίκα, η οποία ζει στο χωριό, έκανε μια δημοσίευση στον προσωπικό της λογαριασμό. Το μήνυμά της μεταφράστηκε από τα τούρκικα από την δημοσιογράφο Ραλλή Παπαγεωργίου και δημοσιεύτηκε με την άδειά της:
«Αγαπητοί μου φίλοι, το χωριό στο οποίο ζούμε, είναι ε/κ χωριό. Το όνομά του είναι Λύση. Μετά έγινε Άκντογαν. Μέσα σε μια νύχτα αναγκάστηκαν να φύγουν και ν' αφήσουν τα σπίτια τους, τα κρεβάτια τους, τους κήπους τους, τις εικόνες στους τοίχους, τους τόπους που εργάζονταν, τα θρησκευτικά τους μνημεία, τα όνειρά τους. Δηλαδή, τα πήραν από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, τα έκλεψαν, και χωρίς να τους ρωτήσουν μας τα έδωσαν.
Χωρίς να υπολογίζουν τα όσα έζησαν, χωρίς να υπολογίζουν τον πόνο των ανθρώπων! Σε καθεστώς πλιάτσικου, λαφύρων, δεν μπορεί να διαρκέσει κανενός η ευτυχία που βασίζεται στην δυστυχία. Δεν μπορείτε δε να φτάσετε πουθενά με εθνικιστικές δηλώσεις καπηλευόμενοι την θρησκεία και την σημαία.
Στην εκκλησία στη ΛΥΣΗ (που πιο παλιά χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί) άναψαν κερί παίρνοντας άδεια γι’ αυτό. Καλωσορίσατε. Σας ζητώ συγνώμη που ζω στο χωριό σας, στο σπίτι σας, χωρίς την άδειά σας».  
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...