Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Πολίτικη κουζίνα: Κοτόπουλο μπεγιεντί

Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20΄
Χρόνος: 50΄
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας
Κόστος: 14.00€

To μπεγιεντί μαγειρευόταν από όλες τις εθνότητες που ζούσαν στην Πόλη και εμφανιζόταν σε διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τις προτιμήσεις. Εδώ φτιάχνεται με κοτόπουλο και πουρέ από κολοκυθάκια. Από το βιβλίο: «Η Πολίτικη κουζίνα των 4 εποχών» της Σούλας Μπόζη.

Υλικά

700 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο, κομμένα σε κύβους 4-5 εκ.
2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ
6 μέτρια κολοκύθια
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
500 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
50 γρ. κασέρι, τριμμένο
2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος αλάτι

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, τη ζάχαρη και 150 ml νερό. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει και να δέσει η σάλτσα του.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τον πουρέ: Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα κολοκύθια σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρουμε σε μπολ και τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ (ειδικό εργαλείο για πουρέ). Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά, να σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα. Ρίχνουμε το γάλα σταδιακά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με σύρμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, το κασέρι, την κρέμα γάλακτος και τον πουρέ κολοκυθιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Σερβίρουμε τον πουρέ με το κοτόπουλο και τη λιγοστή σάλτσα του.

http://www.gastronomos.gr 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...