Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018

Στον «αέρα» η Συμφωνία των Πρεσπών: Αποχωρεί το VMRO από τις συζητήσεις – ΜΜΕ Σκοπίων: «Ένα βήμα πριν τις πρόωρες εκλογές η Ελλάδα»


Μπαράζ δημοσιευμάτων εντοπίζονται στα Σκοπιανά ΜΜΕ μετά από την παραίτηση του Ελληνόφωνου ΥΠΕΞ, Κοτζιά. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές και φθορά στην Ελληνόφωνη κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται η συζήτηση στα Σκόπια για το όνομα του κρατιδίου.

Ταυτόχρονα, αποχώρησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης στα Σκόπια από τη συζήτηση για το Σκοπιανό, δείχνοντας πλέον πως η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στον "αέρα" και οι εξελίξει που αναμένονται θα είναι ραγδαίες και καθοριστικές.

Βάσιμες ελπίδες να τιναχτεί η Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό καθώς βουλευτές αποχωρούν από τη συνεδρίαση για τις συνταγματικές αλλαγές κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τους κυβερνητικούς να τους ακολουθήσουν.

Παρά την τελευταία παρέμβαση των ΗΠΑ και μετά την παραίτηση του Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του VMRO αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη συζήτηση στη Βουλή. Σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι, κάτι που θα «ναυαγήσει» τα σχέδια του Ζόραν Ζάεφ για έγκριση των συνταγματικών αλλαγών καθώς απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 της Βουλής.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές για τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει απορριφθεί από το λαό με το δημοψήφισμα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο συνασπισμός «Για Καλύτερη Μακεδονία».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι, πριν γίνει γνωστή η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το VMRO αποκάλεσε την συμφωνία των Πρεσπών «πολιτικά νεκρή». Κάλεσε τον κ. Ζάεφ να αποδεχτεί την ήττα του και να θέσει τέλος στην συμφωνία με την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζόραν Ζάεφ αν δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Παραίτηση Κοτζιά και ένας χαμός τόσο σε Ελλάδα όσο και στα Σκόπια. Με τις κοινοβουλευτικές διεργασίες για την Συμφωνία των Πρεσπών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην γειτονική χώρα, η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας έχει σημάνει συναγερμό και στα Σκόπια.

Μια βόλτα στα Σκοπιανά ΜΜΕ αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως η παραίτηση Κοτζιά είναι πρώτο θέμα παντού.

Κάτι απόλυτα λογικό, αφού ο Κοτζιάς ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος από την πλευρά της Ελλάδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TV 24, στην ηλεκτρονική έκδοσή του έχει μια φωτογραφία του Νίκου Κοτζιά και αναφέρει στον τίτλο: «Ο Κοτζιάς παραιτήθηκε, ο Τσίπρας αποδέχτηκε την παραίτηση».

«Ένα βήμα πριν τις πρόωρες εκλογές η Ελλάδα μετά την παραίτηση Κοτζιά»!

Το πιο σκληρό «χτύπημα» πάντως έρχεται από τον τηλεοπτικό σταθμό «ALFA tv», ο οποίος κάνει λόγο για φθορά της ελληνόφωνης κυβέρνησης.

Μάλιστα, μέσα στο άρθρο τονίζει πως «η συμφωνία Πρεσπών καταστρέφεται από την ελληνόφωνη κυβέρνηση«! Επίσης αναφέρεται στο «εκρηκτικό» υπουργικό Συμβούλιο και εκτιμά πως μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν τις πρόωρες εκλογές!

Το TELMA, από την πλευρά του, στέκεται στο ότι ο Τσίπρας, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση Κοτζιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρακτορείο «META» που αναφέρει πως «ο Τσίπρας θα οδηγήσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών».

Την παραίτηση Κοτζιά έχει ως τίτλο και το ιστοσελίδα «MKD», αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στο εκρηκτικό υπουργικό Συμβούλιο που έγινε χθες, Τρίτη 16.10.2018. παραίτηση Κοτζιά.

Η «LOKALNO», από την πλευρά της, επικεντρώνεται στο ότι μετά την παραίτηση Κοτζιά, ο Αλέξης Τσίπρας που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, θα οδηγήσει την Ελλάδα στις προσπάθειες επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δείτε τα:


1 σχόλιο:

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...