Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Βολή ρωσικού διηπειρωτικού πυραύλου RS-12M Topol αλλάζει την παγκόσμια πυρηνική ισορροπία: Αχρηστεύει όλες τις ABM «ασπίδες»

«ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

του Πάνου Σπαγόπουλου

Οι ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις προχώρησαν σε επιτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

(ICBM: intercontinental ballistic missile) RS-12M Topol (κωδικός κατά ΝΑΤΟ: SS-25 Sickle), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο ρωσικός ICBM εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο – κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στη βορειοδυτική Ρωσία και έπληξε με ακρίβεια τον στόχο του στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι στην δοκιμή δοκιμάστηκε μια νέα αυτοκατευθυνόμενη κεφαλή η οποία είναι σχεδιασμένος για την διάτρηση αντιβαλλιστικών δικτύων αεράμυνας με την εφαρμογή τεθλασμένης και όχι βαλλιστικής τροχιάς.
Με την δοκιμή αυτή ουσιαστικά "σφραγίστηκε" η ικανότητα του νέου επαναστατικού όπλου που φέρνει επανάσταση στις διηπειρωτικές πυραυλικές δυνάμεις όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και παγκοσμίως.
Όπως είπε ο συνταγματάρχης Vladimir Zarudnitsky διευθυντής του γραφείου επιχειρήσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησε στον πρόεδρο της χώρας Vladimir Putin το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα πρόκειται "να επεκτείνει σημαντικά" την ικανότητα των ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση αντιβαλλιστικών δικτύων.

Αν και τεχνικές λεπτομέρειες για τη φύση του όπλου δεν έχουν γίνει γνωστές, θεωρείται πως ο RS-26 θα διαθέτει «αυτόνομα κινούμενες πυρηνικές κεφαλές» γεγονός που αν αληθεύει καθιστούν το συγκεκριμένο πύραυλο ως το απόλυτο όπλο.
«Οι βαλλιστικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι (ICBM) έχουν μια συγκεκριμένη τροχιά και ικανότητα ώσης. Είναι μάλλον δύσκολο να ξεπεραστούν αυτές οι παράμετροι στην ανάπτυξη νέων πυραύλων της συγκεκριμένης κατηγορίας», εξηγεί ο Vladimir Dvorkin πρώην επικεφαλής του 4ουκεντρικού ινστιτούτου έρευνας του ρωσικού υπουργείου Αμύνης

«Έτσι ο μόνος τρόπος σήμερα για να αναβαθμιστούν τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα είναι ο τομέας των πυρηνικών κεφαλών των πύραυλων» συμπλήρωσε ο Dvorkin.
Πίσω στο 1997 ο τότε αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Yury Baluyevsky είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει ένα υπερυπερηχητικό όχημα cruise HVC (Hypersonic Cruise Vehicle).
Σύμφωνα με αυτά που έγιναν γνωστά αργότερα η τροχιά του HVC δεν είναι συμβατική, δηλαδή δεν ακολουθεί την κλασική παραβολική τροχιά που ακολουθούν οι συμβατικές κεφαλές των βαλλιστικών συστημάτων αλλά έχει τη δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης κατά τη διάρκεια της πτήσης του. Το HCV έχει επίσης τη δυνατότητα να βρεθεί εκτός ατμόσφαιρας και να εισέλθει ξανά πίσω σε αυτή για να κτυπήσει το στόχο του.
Οι συμβατικές κεφαλές των ICBM εισέρχονται στην ατμόσφαιρα –από χαμηλότερο ύψος όμως το HCV- με ταχύτητα 5 χλμ. το δευτερόλεπτο. Το HCV εισέρχεται με ταχύτητα 10 χλμ. το δευτερόλεπτο. Αυτή η διαφορά κάνει πολύ δύσκολο το όχημα αυτό να ανιχνεύεται από ραντάρ ενώ μπορεί να προβεί σε αλλαγή της πορείας του προκειμένου να κτυπήσει άλλο στόχο από πού αρχικά προοριζόταν.

Το 1997 πάλι μηχανικοί από το σχεδιαστικό γραφείο Raduga είχαν παρουσιάσει ένα νέο τύπο πειραματικού cruise βλήματος στη διάρκεια της MAKS.

Το βλήμα στη Δύση ηταν γνωστό ως AS-19 Koala ενώ η επίσημη ονοασία του ήταν Kh-90. Ο συγκεκριμένο πύραυλος ήταν σχεδιασμένος για να αντικαταστήσει το σύστημα Kh-55 το οποίο χρησιμοποιούσαν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160.
Η εμβέλεια του βλήματος ήταν 3000 χλμ. και έφερε δύο κεφαλές με ανεξάρτητη καθοδήγηση η κάθε μιαεκ των οποίων μπορούσε να κτυπήσει στόχο σε απόσταση 100 χλμ. από το σημείο αποκόλλησης τους από το κύριο σώμα του βλήματος.

Φορέας του συστήματος επρόκειτο να είναι το αναβαθμισμένο Tu-160M αλλά το Kh-90 δεν έφτασε ποτέ στο στάδιο της παραγωγής και η περαιτέρω ανάπτυξή του ακυρώθηκε.

Υπήρξαν όμως και άλλα σχέδια πιο εξωτικής τεχνολογίας: Ένα από τα γραφεία σχεδίασης βαλλιστικών πυραύλων είχε προτείνει αντί της τοποθέτησης πυρηνικών κεφαλών στην κεφαλή των ICBM την τοποθέτηση υπερυπερχητικών βλημάτων cruise. Οι σχεδιαστές του συστήματος οραματίζονταν με ένα τέτοιο όπλο την προσβολή των αμερικανικών αεροπλανοφόρων οπουδήποτε στον κόσμο κατευθείαν από τη… Σιβηρία.
Ένας βαλλιστικός πύραυλος θα μετέφερε το πολεμικό αυτό φορτίο σε μια προεπιλεγμένη περιοχή και από εκεί οι πύραυλοι cruise θα αναλάμβαναν να εντοπίσουν το αεροπλανοφόρο και να προσβάλλουν. Η ιδέα πάντως εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του υψηλού κόστους και οι Ρώσοι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη του Kh-90 ως την πλέον ρεαλιστική λύση.
Υπήρξαν και άλλες προτάσεις στον τομέα των υπερυπερηχητικών οχημάτων οι οποίες όμως δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας όντας απόρρητες. Μέχρι που έγινε γνωστή η ανάπτυξη του RS-26 με τις κατευθυνόμενες πυρηνικές κεφαλές.
Δεν είναι βέβαια γνωστό ποιο σχέδιο έχουν υιοθετήσει οι Ρώσοι για την εγκατάστασή του στο νέο βλήμα RS-26, εάν είναι δηλαδή κάποια έκδοση του HCV ή των κεφαλών του Kh-90 ή κάτι άλλο, αλλά η γενική φιλοσοφία του ICBM που θα διατρήσει την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ είναι οι αυτοκατευθυνόμενες πυρηνικές κεφαλές οι οποίες αλλάζουν την πορεία τους συνεχώς και αναπτύσσουν υπερυπερηχητικές ταχύτητες.

Η δοκιμή της 10ης Οκτωβρίου του βλήματος RS-12M Topol (SS-25 Sickle όπως το αναφέρει το ΝΑΤΟ) ήταν η δοκιμή σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις της νέας αυτής κεφαλής την αποχώρηση της οποίας από το σώμα του πύραυλου φωτογράφισε ο Ιταλός αστροναύτης.

Η δοκιμή όπως ανέφεραν οι Ρώσοι ήταν απόλυτα επιτυχημένη και έτσι το επόμενο βήμα είναι εκτόξευση μιας τέτοιας νέου τύπου κεφαλής στο σώμα του νέου βαλλιστικού πυραύλουRS-26 η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, βάζοντας σε κόκκινο συναγερμό ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: Οι Ρώσοι έχουν βρει το αντίδοτο στην αντιβαλλιστική ασπίδα πριν καλά καλά αυτή γίνει επιχειρησιακή.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Topol-M και RS-24 αποτελούν το 80% του οπλοστασίου που διαθέτουν οι Ρωσικές Δυνάμεις Στρατηγικών Πυραύλων.

Ο RS-12M Topol (SS-25 Sickle), είναι ένας ICBM και μεταφέρει μια πυρηνική κεφαλή έχοντας εισέλθει σε υπηρεσία το 1985. Έχει μέγιστη εμβέλεια 10.000 χλμ. μεταφέροντας κεφαλή ισχύος 550 ΚΤ.

Πρόσφατα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των ICBM που είναι σε υπηρεσία σήμερα δηλαδή των SS-18 Satan, SS-19 Stiletto και SS-25 Sickle (Topol) και την αντικατάστασή τους από τους SS-27 Sickle-B (Topol-M) και RS-24 Yars μέχρι το 2024.
Η ισχύς της κεφαλής του πυραύλους είναι ακριβώς 50 φορές ισχυρότερη από αυτή της δοκιμής που έκανε η Βόρεια Κορέα και υπλογίζεται σε 10 ΚΤ.



Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...