Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Σήκω Οσμάν, μπορεί να άργησα αλλά ήρθα να σε πυροβολήσω!

Η Ελλάς αναγεννώμενη, η Τουρκία θνήσκουσα,ο υιός του Προέδρου της Κυβερνήσεως ταγματάρχης Βενιζέλος παρά του τάφου του Οσμάν στην Προύσα
(φωτογραφία που σώζεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο)
Πήρα την εκδίκηση για την πτώση του Βυζαντίου
 
Τι λένε οι τούρκοι για τον Σοφοκλή Βενιζέλο;

Μικρασιατική εκστρατεία-1920: Το τάγμα του Σοφοκλή Βενιζέλου μαζί με άλλες ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνει την Προύσα,ο γιος του Ελευθέριου Βενιζέλου επισκέπτεται τον τάφο του Σουλτάνου Οσμάν και γράφει:«Σοφοκλής Βενιζέλος, υιός Ελευθερίου ελευθερωτού».
Tον Νοέμβριο του 1922 ο υπουργός Οικονομικών, Μαχμούτ Εσάτ Μπέη ισχυρίστηκε σε ομιλία του προς την τουρκική εθνοσυνέλευση πως ο Σοφοκλής Βενιζέλος μπήκε στον τάφο του Οσμάν Γκαζί κλωτσώντας την πόρτα και ακουμπώντας τις μπότες του πάνω στην σαρκοφάγο του φώναξε: «Σήκω Οσμάν,μπορεί να άργησα αλλά ήρθα να σε πυροβολήσω!»
Κείμενο του Ζεκέρια Γιλντίζ από το Πανεπιστήμιο Γκουμουσιουγιού: «ο Σοφοκλής Βενιζέλος με στάση που θύμιζε Δον Κιχώτη είπε στον φωτογράφο ότι θα στείλει την φωτογραφία στην Αθήνα με την εξής λεζάντα:
Ο στρατός μας νίκησε την Προύσα. Ο ιδρυτής της Οθωμανικής Δυναστείας είναι κάτω από τα πόδια μου. Πήρα την εκδίκηση για την πτώση του Βυζαντίου».
Iστορικό κείμενο του Yazar Asım Ümit αναφέρει: «Ο Σοφοκλής Βενιζέλος πριν βγάλει την φωτογραφία φώναξε: Σήκω Οσμάν! Σήκω και κοίτα το κράτος των απογόνων σου. Διαλύσαμε αυτό που ίδρυσες. Ήρθα εδώ για να σε σκοτώσω».
O Οσμάν Γκαζί ήταν ο ο πρώτος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,όταν πέθανε κηδεύτηκε στην Προύσα που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...