Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

«Βουλιάζουν» και «εγκαταλείπουν το καράβι» – Πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο; – Όλα ανοικτά πλέον


Η Συμφωνία των Πρεσπών, το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας μετά την απέλαση των διπλωματών υπό αναπόδεικτες κατηγορίες, αλλά και η εσωτερική πολιτική δημιουργούν τρύπες στο καράβι της συγκυβέρνησης, ενώ όλα τα σενάρια πλέον είναι ανοικτά. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταρρέουν σταδιακά στις δημοσκοπήσεις, ενώ λόγω των παραπάνω χάνουν σημαντικούς συμμάχους και υποστηρικτές, με πολύ πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Η πολιτική της συγκυβέρνησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα των αναμενόμενων γεωπολιτικών αναταράξεων στα Βαλκάνια, ειδικότερα μετά από την συμφωνία με ΠΓΔΜ και την έναρξη θερμών διπλωματικών επεισοδίων με τη Ρωσία.

Βασικά «οχήματα» για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, θ’ αποτελέσουν η «καθαρή έξοδος» τον Αύγουστο (και η εξ αυτής πιθανολογούμενη αναστολή της περικοπής των συντάξεων, με ανοχή των δανειστών ή μονομερώς με «ηρωική» σύγκρουση μαζί τους, ανάλογα με τις εξελίξεις), και οι εξελίξεις περί την συμφωνία με τα Σκόπια.

Εφημερίδες, ραδιοτηλεοράσεις και ενημερωτικά sites, αναπαράγουν και προβάλλουν εκτιμήσεις αλλά και πληροφορίες κύκλων που κινούνται πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες η αιφνίδια νομοθετική μετακίνηση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο του ‘19 στον Μάιο του ίδιου έτους, πείθουν ότι ο κ. Τσίπρας δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν να προκηρύξει εκλογές στον καλύτερο (και πάντως όχι στον χειρότερο…) για τον ίδιο και το κόμμα του χρόνο.

Η συμφωνία για το σκοπιανό, προσφέρεται επίσης για εκλογική εκμετάλλευση. Αν οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί στην γειτονική χώρα τον Ιανουάριο ή το αργότερο Φεβρουάριο, οπότε ανοίγει ο δρόμος για να έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή για κύρωση, ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να έχει «κλείσει» η συμφωνία, και την μη υπερψήφισή της και συνακόλουθη αποχώρηση των ΑΝΕΛ, θα προσπαθήσει να την καλύψει κοινοβουλευτικά με ψήφους «ανεξαρτήτων», του Ποταμιού ίσως και κάποιων από τους ΑΝΕΛ. Αν δεν το εξασφαλίσει, θα επιχειρήσει «ηρωική εθνική έξοδο» με εκλογές.

Οι ίδιοι κύκλοι, πάντως, εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας αυτό που πρωταρχικά θέλει είναι να πάει σ’ εκλογές με την συμφωνία «κλεισμένη». Επειδή φοβάται ότι αν δεν έχει επικυρωθεί από την Βουλή, η ΝΔ με προεκλογικές αοριστίες και γενικότητες ως προς το τι θα πράξει επί του θέματος ως κυβέρνηση, θα εξασφαλίσει την ψήφο των ευρύτατων στρωμάτων (που διαπερνούν οριζόντια τα κόμματα) που αντιτίθενται κατηγορηματικά με την συμφωνία.

Στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ισχυρό «χαρτί» θεωρείται και μια… αναζωπύρωση της συζήτησης για συνταγματική μεταρρύθμιση (με αναφορές σε… λαϊκές δημοψηφισματικές διαδικασίες), με πρόσθετο δέλεαρ για την αντιπολίτευση -πλην ΝΔ-, πρόσκληση για εκ νέου ψήφιση από την παρούσα βουλή της απλής αναλογικής, ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές.

Σε περίπτωση που όλες αυτές οι παράμετροι «κάτσουν» ευνοϊκά για τον πρωθυπουργό, τότε θα πάει σ’ εκλογές τον Μάιο, ελπίζοντας ότι με τις… πολλαπλές κάλπες θα πετύχει την εκτόνωση της λαϊκής δυσφορίας στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, περιορίζοντας την ήττα του στις βουλευτικές σε τέτοιο επίπεδο που θα του εξασφαλίζει ρόλο και λόγο την «επόμενη μέρα».

Συνεχίζεται και η δημοσκοπική κατάρρευση για την συγκυβέρνηση. Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε πως η έρευνα έλαβε χώρα από φιλικό μέσο προς το ΣΥΡΙΖΑ, όμως ακόμα και εδώ δεν μπορεί να αλλοιωθεί πλέον η πραγματικότητα.

Η νέα δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα των Συντακτών, παρουσιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατηρεί το προβάδισμα των 8 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ αισθητή είναι η πτώση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι δεν συγκεντρώνουν πάνω από 2%, έναντι 4% που είχαν σε προηγούμενη έρευνα της εταιρείας.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...