Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ

Ιρακ
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια νέα σοβαρή εξέλιξη που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Τουρκίας Ιράκ,
μετά την αυθαίρετη εισβολή μικρής τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο βόρειο Ιράκ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την Βαγδάτη αλλά και έντονες επικρίσεις προς την Άγκυρα από τις ΗΠΑ, κάνουν γνωστή τουρκικές εφημερίδες.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού τύπου, (Taraf, Yeni Şafak), η κυβέρνηση της Βαγδάτης απαγόρευσε την πτήση όλων των αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο του βορείου Ιράκ στις περιοχές της Σουλεϊμανιέ και Ερμπίλ για δυο μέρες, για να διευκολύνει το πέρασμα των ρωσικών επιθετικών πυραύλων που εκτοξεύονται από την Κασπία με στόχο στρατηγικής σημασίας θέσεις των Τζιχαντιστών στην Συρία.
Η ίδια κίνηση είχε επαναληφτεί το διήμερο 23-25 Νοεμβρίου όταν και τότε οι Ρώσοι είχαν βομβαρδίσει την Συρία από πλοία του ρωσικού στόλου από την Κασπία θάλασσα.
Η κίνηση αυτή πλήττει κυρίως τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, όπως οι Atlasglobal και Pegasus που εκτελούν καθημερινά αεροπορικά δρομολόγια μεταξύ Τουρκίας και της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ. Αλλά η βασική επίπτωση αυτής της απαγόρευσης που έχει εκνευρίσει την Άγκυρα, είναι ότι εμποδίζονται οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών που βομβαρδίζουν τον τελευταίο καιρό θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.
Έτσι η Τουρκία καταφέρνει να δημιουργήσει άλλο ένα εχθρό της στο νοτιοανατολικά της σύνορα, το Ιράκ, που πνέει μένεα κατά της Άγκυρας για τις αυθαίρετες στρατιωτικές της κινήσεις μέσα στο ιρακινό έδαφος.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...