Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΑ: Ο χάρτης των συγκρούσεων που δείχνει ότι οι ισλαμιστές χάνουν έδαφος

Ο Πρόεδρος Άσαντ εξήρε τη Ρωσία για τις προσπάθειές της με στόχο τη καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων,
οι οποίες προσπαθούν να ιδρύσουν ένα Ισλαμικό κράτος στη Συρία. Η αμερικανική ηγεσία, κατά την άποψή του, δεν κατάφερε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για την αντιμετώπιση του Daesh, ή ISIL.


Απο τότε που η αμερικανική συμμαχία ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών στόχων στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2014, το ISIL και “άλλες παρόμοιες οργανώσεις ή ομάδες επεκτείνονται σταδιακά”, παρατήρησε ο Πρόεδρος του Συριακού Κράτους.
Η Ρωσία απο τη μεριά της, κατάφερε να πετύχει πολλα περισσότερα απο τις 30 Σεπτεμβρίου όταν ξεκίνησε τις δικές της αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία. “Το ISIS και η al-Nusra συρρικνώνονται εξαιτίας της εμπλοκής της Μόσχας, δήλωσε ο Άσαντ στην εφημερίδα Sunday Times. Προσέθεσε ότι η αντιτρομοκρατική προσπάθεια της Ρωσίας έχει εγκριθεί απο την Δαμασκό, ενώ η συριακή κυβέρνηση δεν παρέχει άδεια στις ΗΠΑ προκειμένου να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στα εδάφη της Συρίας.
“Ο ρόλος της Ρωσίας είναι πολύ σημαντικός. Έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό πεδίο της Συρίας… Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η υποστήριξη της Ρωσίας στο λαό και την κυβέρνηση της Συρίας απο την αρχή, μαζί με την δυνατή και αμέριστη υποστήριξη του Ιράν, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα της Συρίας όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. "
Ο αρχηγός του συριακού κράτους τόνισε ότι η υποστήριξη της Μόσχας ήταν πολύτιμη ακόμα και πριν αρχίσουν τις αντιτρομοκρατικές της επιχειρήσεις στη Συρία.
“Οι Ρώσοι θέλουν να προστατέψουν τη Συρία, το Ιράκ, την περιοχή, τους εαυτούς τους και την Ευρώπη. Δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι αυτοί προστατεύουν σήμερα την Ευρώπη”, δηλώνει ο Άσαντ.
Ο Άσαντ υπογραμμίζει επίσης ότι η γαλλικη και βρετανική συμμετοχή στις αεροπορικές επιχειρήσεις της αμερικανικής συμμαχίας είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και δεν θα συμβάλλει στην ήττα του Daesh.
“Είναι νόμιμο μόνο όταν η συμμετοχή είναι σε συνεργασία με την θεσμοθετημένη κυβέρνηση της Συρίας. Έτσι, θα ήθελα να δηλώσω ότι αυτοί δεν εχουν τη θέληση να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία”, ανέφερε ο Άσαντ.
Ο Σύριος Πρόεδρος κατηγόρησε επίσης το Παρίσι και το Βερολίνο για υποστήριξη των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στις αρχές του 2011. “Η Βρετανία και η Γαλλία βοήθησαν στην άνοδο του ISIS και της Αλ-Nusra σε αυτή την περιοχή", σημείωσε.
Ο χάρτης από το Sputnik δείχνει τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τις εναέριες στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά και από τις χερσαίες επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού και των Κούρδων.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...