Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΝΕΟ «ΘΕΡΜΟ» ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ η χώρα «παγωμένη» ζει τις τελευταίες μέρες μιας άτονης αλλά πολύ κρίσιμης προεκλογικής εκστρατείας, η κατάσταση στο Αιγαίο συνεχίζεται να είναι εκρηκτική με απρόβλεπτες συνέπειες,
καθώς η τουρκική προκλητικότητα όπως φαίνεται δεν σταματά.


Έτσι, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, χτες το απόγευμα είχαμε καινούργιο θερμό επεισόδιο στην περιοχή ανατολικά της νήσου Κω, όπου αυτή την περίοδο κυριαρχεί η αλιεία της τσιπούρας και όχι μόνο. Όπως αναφέρεται, πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής προσέγγισε τουρκικό αλιευτικό που είχε προφανώς παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και αλίευε παράνομα και του ζήτησε να απομακρυνθεί. Οι Τούρκοι φυσικά ισχυρίζονται ότι το ελληνικό πλοίο της ακτοφυλακής είχε εισέρθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα και παρενοχλούσε το τουρκικό αλιευτικό. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην τουρκική ακτοφυλακή και από την Μούγλα, της περιοχής του Μποντρούμ δηλαδή της Αλικαρνασσού,  έσπευσε στην περιοχή πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής για να εκδιώξει το ελληνικό πλοίο που προσπαθούσε να εκδιώξει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα το τουρκικό αλιευτικό.
Σύμφωνα με τους τούρκικους ισχυρισμούς, το ελληνικό πλοίο της ακτοφυλακής πλησίασε το τουρκικό αλιευτικό και σε απόσταση μόλις έξη μέτρων του ζήτησε αμέσως να απομακρυνθεί από την περιοχή. Το τουρκικό όμως επέμενε καθώς είχε φτάσει το τουρκικό πλοίο της ακτοφυλακής. Ακολούθησε ένα επικίνδυνο αλληλόκυνηγητό καθώς το ένα πλοίο προσπαθούσε να εμβολίσει το άλλο και να το οδηγήσει έξω από την περιοχή. Η ένταση είχε φτάσει στο κατακόρυφο, όπως αναφέρεται, ώσπου και τα δυο πλοία αποχώρησαν ενώ εκείνη την ώρα ένα ισραηλινό φορτηγό πλοίο διέρχονταν από εκείνη την περιοχή και έγινε μάρτυρας του επεισοδίου.
Το νέο αυτό επεισόδιο εντάσσεται σε μια σειρά θερμών επεισοδίων που αυτή την εποχή συμβαίνουν στην πολύ ευαίσθητη περιοχή γύρω απ τις νησίδες Ίμια. Να μην ξεχνάμε πως ακριβώς αυτή την περίοδο και ενώ είχαμε και τότε πολιτική αστάθεια, είχε ξεσπάσει η μεγάλη κρίση των Ιμίων το 1996, που είχε οδηγήσει τις δυο χώρες ένα βήμα πριν από μια πολεμική αναμέτρηση. Οι Τούρκοι όπως φαίνεται από τότε προσπαθούν με κάθε μέσο να επιβάλλουν την κυριαρχία τους σε μια καθαρά ελληνική περιοχή και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια σταθερή ελληνική απάντηση έτσι ώστε να καταλάβουν ότι δεν περνούν οι όποιες προκλήσεις τους. Για άλλη μια χρονιά η περιοχή «βράζει» από τις θερμές αντιπαραθέσεις εξ’ αιτίας της τουρκικής προκλητικότητας με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...