Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Τουρκία: Εκκλησία 1500 ετών ανακαλύφθηκε στην αρχαία Τρίπολη.


Χριστιανικός ναός 1.500 ετών βρέθηκε στην αρχαία Τρίπολη, κοντά στην πόλη Buldan στη νοτιοδυτική επαρχία του Denizli, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της για τους επισκέπτες περί το τέλος του 2013, αφού καλυφθεί η στέγη της με ξύλινα υλικά.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο Pamukkale επί δύο χρόνια στην αρχαία Τρίπολη, η οποία ήταν στο σταυροδρόμι της Φρυγίας-Καρίας και Λυδίας, κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Η Τρίπολη που αναφέρεται από την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο, έγινε αντικείμενο αρχαιολογικών ερευνών. Η εκκλησία ήταν ακέραια μέχρι το επίπεδο της οροφής της, όταν ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των γεω-ραντάρ εργασιών που διενεργήθηκαν το 2012, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπόγειες δομές.
Ο επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής Bahadir Duman, είπε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι τα ίχνη του πρώτου οικισμού της αρχαίας πόλης ανήκουν στον 3ο αιώνα π.Χ. και ο οικισμός επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, η στέγη του ναού παραμορφώθηκε από φυσικά φαινόμενα και κατέρρευσε. Ο Bahadir Duman είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ναού, θα δημιουργηθεί παρόμοια στέγη με την αρχική που είχε και οι πύλες του ναού θα ανοίξουν σύντομα.
Σημεία του ναού δείχνουν ότι η εκκλησία φιλοξένησε θρησκευτικές τελετές επί 400 χρόνια από τον 6ο έως τον 10ο αιώνα.

«Συγκρίνοντας την εκκλησία με άλλες στην περιοχή αυτήν, βλέπουμε ότι είναι μικρή αλλά πολύ σημαντική από την άποψη της διατηρησιμότητάς της.
Ο Τούρκος αρχαιολόγος σημείωσε ότι εντός του ναού υπάρχουν ζωγραφικές που ανήκουν στον Ιησού, την Παναγία και οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με περιστατικά των δώδεκα Αποστόλων.

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος
http://www.mikres-ekdoseis.gr/2013/08/1500.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...